Uusimmat

WRC 3 (PS2)

04.12.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Colin McRaella menee pelimaailmassa paremmin kuin oikeassa elämässä: Colin McRae Rallyt ovat olleet suosituin rallipelisarja jo monta vuotta ja pari kuukautta sitten julkaistu neljäs osa keräsi kehuja ja ostajia. Ykköspaikka on uhattuna, kun Microsoftin RalliSport 2:n ilmestyy nettipelinsä kera pari kuukautta joulun jälkeen. Sitä ennen on kuitenkin Sonyn WRC 3:n vuoro yrittää lunastaa Colinin rallivaltikka. WRC 3:n valttikorttina on aito FIA:n lisenssi.

Pelimuodot ovat tuttua kauraa. Rallikuninkuudesta voi kisata neljässä luokassa, joista kaksi on heti auki. Erikoiskokeiden määrä per ralli riippuu vaikeustasosta – helpoimmalla tasolla yhdessä rallissa on vain muutama erikoiskoe. Mestaruuksien lisäksi voi kilpailla aikaa vastaan tai heittäytyä pikakisan armoille. Kaksinpeli onnistuu jaetulla ruudulla, ja kahdesta neljään pelaajaa voi ottaa mittaa toisistaan vuorotellen ajaen. Mestaruuksistakin pääsee moninpelissä ajamaan, mutta vain vuorotellen.

Ajomalli on erilainen kuin Colin McRae Rally 04:ssa ja tottuminen vie aikaa. Jotkut sanovat WRC 3:n ajomallin olevan realistinen, mutta ilman omaa autoilukokemusta väitteeseen on paha sanoa mitään. WRC 1:een verrattuna ajotuntuma on irtonaisempi, eikä reagoi ohjaukseen yhtä kärkkäästi. Auto pysyy melko helposti hanskassa, mutta tattikädelle on paljon töitä mutkittelevimmissa ralleissa. Auto vaurioituu osumista ja kartanlukija ilmoittaa esimerkiksi vaihdelaatikon vioista napakasti. Pahan tömäyksen jälkeen kartturi kyselee pelaajan vointia – ”Oletko kunnossa?” Suomenkielinen toteutus on ihan hyvää tasoa ja kelpaa amatöörikuskille mainiosti.

Autoissa ei ole paljon säätövaraa. Kiihtyvyyttä, jousitusta ja jarruja voi säätää, mutta muihin ei pääse käsiksi. Insinöörit suosittelevat joka ralliin omia asetuksiaan ja sunnuntaipelaajalle nekin kelpaavat mainiosti. Shakedown-osiossa voi kokeilla eri asetuksien vaikutusta. Jonkinlainen kompromissi Colin 04:n säätöviidakon ja WRC 3:n pelkistetyn näkemyksen väliltä olisi ollut poikaa.

WRC 3 tuntuu kunnon rallipeliltä. Colinissa pelaaja joutui tyytymään keksittyihin rallikuskeihin Colinia itseään lukuun ottamatta, mutta WRC 3:ssa on aidot kuskit. Fiilis on selvästi erilainen, kun ajaa Markko Märtiniä ja Sebastien Loebiä vastaan – vieläpä jos he sattuvat keskeyttämään. Colinissa kuskit nakuttelivat tasaisesti samoja aikoja, eikä kärkipäässä kovin paljon vaihtelua ollut. WRC 3:n tuloslistat ovat mielenkiintoisempaa luettavaa, sillä ne elävät rallista toiseen. Jokin ralli voi olla Tommi Mäkisen suvereenia hallintaa, mutta seuraavassa hän jää viimeiseksi minuutteja kärkeä jäljessä. Vaihtelevuus tekee pelaamisesta erittäin hauskaa ja realistista – missään vaiheessa ei kannata menettää toivoaan mestaruuspokaaliin, tilanne voi muuttua radikaalisti jo seuraavassa rallissa.

Ja rallejahan riittää. Kaikki 16 on mukana ja ne on mallinnettu satelliittitietojen mukaan. Renkaat kohtaavat asvalttia, soraa ja kaikkea siltä väliltä. Rallien paras piirre on kuitenkin niiden korkeuseroissa. Esimerkiksi Kyproksen rallissa on ylä- ja alamäkiä mukavasti, mikä tuo vaihtelua tasaisella ajoon. Kaupunkienkin läpi ajellaan, eikä Ruotsissa parane tehdä virhettä jäisillä erikoiskokeilla. Rallit esitellään melko mukavalla ja realistisella tyylillä, mutta WRC 1:n mainiota videokuvaa jäin kaipaamaan. Ralleista ja tiimeistä voi lukea mm. historiatietoja.

Pelin erikoisuus ovat evoluutiomallit. 100 kilometriä jollakin autolla ajettuaan pelaajalle annetaan käyttöön seuraava, hieman paranneltu malli. Vaikka erot eivät suuria olekaan, jokainen loppuajasta viilattu sekunti on arvokas. Novice-tasolla mestaruuden nappaa helposti ja jopa ilman pistemenetyksiä, mutta seuraavalla vaikeustasolla on parempi olla jo vähintään pari evoluutiomallia käytössä. Kilometrejä kertyy myös testattaessa tai pikakisailulla, joten evoluutiot saa helposti käyttöönsä.

Teknisesti WRC 3 on kaksijakoinen. Grafiikka on sinänsä hienoa, ja piirtoetäisyys ja latausajat ovat selvästi parempia kuin ensimmäisessä WRC:ssä, mutta etappimerkkien ilmestyminen kymmenen metrin päähän häiritsee. Kaukaisuudessa siintävät vuoret kärsivät myös poppailusta. Efektit ovat vettä lukuun ottamatta hyviä ja ympäristöt näyttävät hyviltä. Uusinnat ovat kaunista katseltavaa, mutta niiden pakkosyöttäminen jokaisen erikoiskokeen jälkeen ärsyttää – toki niistä pääsee suhteellisen nopeasti eroon, mutta mieluummin uusinnat olisi jättänyt kokonaan vapaaehtoisiksi. Äänet ovat keskitasoa ja onnistuvat paikoitellen ärsyttämään.

Kokonaisuutena WRC 3 on perushyvä rallipeli, joka viehättää hyvällä rallifiiliksellään. Pelattavaa ei ehkä ole yhtä paljon kuin Colin 04:ssa, ja ajomallikin on pitkälti mielipidekysymys, mutta muilta osin WRC 3 on PS2-pelaajille oiva valinta pukinkonttiin.

Joel Kinnunen