Uusimmat

Assembly 25 vuotta – Haastattelussa järjestäjä Pekka Aakko: ”Sosiaalisuus on koko tapahtuman ydin”

25.07.2017 11:57 Tuukka Hämäläinen

Kaikkien tietokone- ja peliharrastajien ykköstapahtuma Assembly on saapunut jo 25 vuoden ikään. Alun perin demotapahtumana syntyneet Assyt järjestetään nyt kahdesti vuodessa tuhansille kävijöille, ja tapahtuma tarjoaa kaikkea eSportsista gamejameihin ja robottisodasta lautapeleihin.

Assembly-tietokonetapahtumalla on menossa merkkivuosi, sillä ensimmäisistä Assyista tulee kuluneeksi jo 25 vuotta. Elokuun alussa Helsingin Messukeskuksen täyttävät tuhannet tietotekniikasta, demoista ja pelaamisesta kiinnostuneet, joista monet tuovat mukana omat koneensa ja saapuvat paikalle kaveriporukalla.

Alallaan maailman suurimpiin tapahtumiin lukeutuva Assembly järjestetään yhä pääasiassa talkoovoimin, ja tapahtumaa organisoimassa ovat monet samat henkilöt kuin 25 vuotta sitten.

Nelipäiväisen tapahtuman järjestämiseen osallistuu noin 250 vapaaehtoista.

Assemblya voisi kutsua tietokonefestivaaliksi, vaikka tapahtuman pääjärjestäjä Pekka Aakko kertookin inhoavansa sanaa. Toisaalta se kuvaa hänen mukaansa hyvin tapahtumaa.

– Assyt ovat monelle alan harrastajalle vuoden kohokohta. Siinä missä jotkut menee rockfestareille, niin monelle Assembly on se kesän ykkösfestivaali.

Kaikki sai alkunsa copy partyista

Pekka Aakon mukaan Assemblyn juuret ovat 1980-luvun lopun demo- ja copy-partyista.

– Aikoinaan kokoonnuttiin aina jonkun kotiin tai johonkin koululle kopioimaan pelejä, silloin kun se vielä oli sallittua. Ennen nettiä se oli kaikkein helpoin tapa jakaa softaa ihmisten kesken. Suomessa oli järjestetty pienempiä tapahtumia, lähinnä kouluissa ja kerhotaloissa. Oli kuitenkin halu yrittää kehittää niiden pohjalta isompi tapahtuma.

Ensimmäinen Assembly järjestettiin Kasavuoren koulukeskuksella Kauniaisissa 24.–26. heinäkuuta vuonna 1992. Aakko itse oli tuolloin vasta osallistumassa tapahtumaan, mutta seuraavana vuonna hän toimi jo pääjärjestäjä.

– Ensimmäinen Assembly ylitti kaikki odotukset. Sinne toivottiin paria sataa osallistujaa, ja lopulta ihmisiä tuli noin 700.

Vielä seuraavanakin vuonna Assembly järjestettiin koulussa, tällä kertaa Keravalla. Jälleen tilat täyttyivät ääriään myöten, joten oli aika siirtyä isompaan kokoluokkaan.

– Totesimme, että ei tällä menolla mikään koulu enää riitä, joten vuokrasimme seuraavaksi Helsingin Jäähallin. Sitten osallistujia tulikin jo kolme tuhatta, eli olimme oikeassa ilmiön kasvusta.

Demoskenestä yleistapahtumaksi

Assembly on alusta asti ollut demopiirien keskeinen kohtaamispaikka, mutta suosion nousun myötä se laajeni yleisemmäksi tietokonealan tapahtumaksi.

– Laajentaminen oli ihan tietoinen päätös. 90-luvun puolivälissä näimme tietokonekulttuurin isompana kokonaisuutena, johon liittyi demojen lisäksi muu alan harrastaminen ja yhdessäolo. Lähdimme kasvattamaan tapahtumaa, koska halusimme siirtyä ihan undergroundista kohti valtavirtaa. Silloin täytyy tavoittaa alan harrastajia laajemmin.

– Siitä tuli Assemblylle ehkä vähän sellainen leima, ettei se enää ole pelkästään hardcore-demotapahtuma. Mutta demoskene on yhä iso osa Assyja, ja demokilpailut vievät leijonan osan ohjelmasta.

Assembly kasvatti vuosien edetessä suosiotaan, mutta ennen 2000-luvun vaihdetta tapahtuma oli vähällä tulla tiensä päähän. Assyjen järjestäjät ennakoivat kotitietokoneiden kasvavaa suosiota järjestämällä varsinaisen Assemblyn kylkeen erillisen tietokoneille omistetun Kotimikromessut-tapahtuman.

– Se tuotti valtavan taloudellisen tappion, ja meillä oli lopulta runsaasti velkaa ja maksamattomia palkintoja. Rahoitus saatiin kuitenkin järjestettyä ja tapauksesta opittiin paljon. Olimme nuoria yrittäjiä, joilta puuttui vielä kykyä suunnitella, kuinka tapahtumat järjestetään.

Paljastui kuitenkin, että Assembly-tiimi oli aikaansa edellä.

– Nykyinen Digiexpo on rakennettu alkuperäisten Kotimikromessujen päälle. Olimme muutamaa vuotta liian aikaisin asialla.

E-urheilua ja uusia kavereita

Assemblyn suosio on jatkanut kasvuaan, mutta 2000-luvun alkupuolella ongelmana olivat pitkään rajalliset tilat. Assembly järjestettiin monen vuoden ajan Hartwall Areenalla, joka toi tiukan rajan osallistujamääriin. Helsingin Messukeskuksen vuokra oli pitkään liian arvokas, mutta muutama vuosi sitten sekä kesän että talven Assyt saatiin viimein siirrettyä sinne.

– Messukeskuksen aikana tapahtuma on kasvanut jo 8000 osallistujaan. Monilla messuilla lasketaan kävijät per päivä, mutta Assyilla suuri osa porukasta on koko ajan paikalla. Puhumme siis mieluiten uniikeista kävijöistä.

Aakko korostaa Assemblyn sosiaalista ulottuvuutta. Vaikka klisee tietokoneella yksin kyhjöttävistä nörteistä on monen ensimmäinen mielikuva tapahtumasta, tullaan Assemblyyn itseasiassa useimmiten kaveriporukalla, tapaamaan tuttuja ja hankkimaan uusia ystäviä.

– Se on mielestäni Assemblyn ydin tänä päivänä. Se on hyvin sosiaalinen tapahtuma.

Elokuun alussa järjestettävän Assemblyn ohjelma on hyvin monipuolinen. Luvassa on muun muassa runsaasti eSports-turnauksia: ASUS ROG Overwatch ja ROG Masters CS:GO -turnaukset, monien videopelien SM-kilpailut, sekä Nordic Championship -turnausten kesän finaalit.

Lisäksi tapahtumasta löytyy esimerkiksi Demoscene Lounge, jonne jopa aloittelijat voivat tulla tutustumaan demoskeneen, sekä IGDA:n kanssa yhteistyössä järjestettävä Gamejam, jossa työstetään kokonaisia pelejä parin päivän aikana. Paluun tekee myös virtuaalitodellisuustekniikalle omistettu VR-ZONE, ja ensimmäistä kertaa Assemblysta löytyy myös Suomen Lautapeliseuran kanssa perustettu Lautapelialue. Mukana on jälleen myös Robosota, joka järjestetään nyt tapahtuman päälavalla.

Lisätietoja 3.-6.8. järjestettävästä Assembly Summerista löytyy tapahtuman sivuilta.

Kuvat: 1. Juha Immonen 2. Aleksi Kinnunen 3. Santtu Pajukanta 4. Aleksi Kinnunen

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat