Atarin perustajalle oltiin myöntämässä palkinto – Seksismisyytökset saivat harkitsemaan uudelleen

31.01.2018 14:30 | Muropaketin toimitus

Atarin perustajalle Nolan Bushnellille aiottiin myöntää Pioneer Award – palkinto GDC:n tulevassa gaalassa. Twitterissä levinnyt hashtag #notnolan havahdutti kuitenkin myöntäjät harkitsemaan päätöstä uudelleen Bushnellin käytöksen takia.

Game Developers Choice Awards -palkintogaala järjestetään jälleen maaliskuussa, ja viime vuoden palkintoehdokkaat julkistettiin aiemmin tammikuussa. Samassa tapahtumassa oli määrä myöntää Pioneer Award -palkinto videopelialan pioneerille, Atarin perustajalle Nolan Bushnellille. Päätöksestä noussut kohu on kuitenkin saanut tapahtuman järjestäjät harkitsemaan uudelleen.

Bushnellin kerrotaan syyllistyneen seksistiseen ja asiattomaan käytökseen, etenkin Atarin varhaisempina aikoina. The Verge raportoi esimerkiksi, kuinka Bushnell on painostanut naispuolista työntekijäänsä poreammeeseen, jossa hän ilmeisesti piti firman kokousta. Tämän tapauksen Bushnell on itse kertonut videopelihistoriikkiin tehdyssä haastattelussa.

Atarin suunnittelijoiden kerrotaan myös esimerkiksi antaneen peleille koodinimiä viehättävien naiskollegoidensa mukaan. Esimerkiksi peliklassikko Pongin (1972) työnimi oli Darlene.

GameSpot kertoo, että Game Developers Conferencen ja sen yhteydessä järjestettävän palkintogaalan organisaattori UBM arvioi nyt uudelleen pioneeripalkinnon myöntämistä. Heidän mukaansa valitsijat eivät tienneet Bushnellin historiasta päätöstä tehdessä. Valitsijakomitessa toimivat muun muassa Halo-kehittäjä Kiki Wolfkill, Electronic Artsin tuottaja Jade Raymond, sekä Valven Doug Lombardi.

Yhdysvaltain kongressiin parhaillaan pyrkivä pelisuunnittelija Brianna Wu on kritisoinut ankarasti palkinnon myöntämistä Bushnellille.

”GDC:n päätös kunnioittaa Atarin perustaja Nolan Bushnellia on mielestäni tänä vuonna #MeToo-kampanjan myötä täysin sopimaton”, Wu kommentoi Twitter-ketjussaan. ”Bushnell on tärkeä hahmo, mutta tämä ei ole oikea vuosi kunnioittaa häntä.”

Keskustelua aiheesta voi seurata eilen levinneellä hashtagilla #NotNolan.