UUSIMMAT

Brittimediassa syytetään loottilaatikoita nuorten uhkapelaamisesta, mutta totuus näyttää olevan monimutkaisempi

23.11.2018 15:00 | Muropaketin toimitus

Loottilaatikot voivat johtaa uhkapelaamiseen, uutisoidaan Isossa-Britanniassa. Tuore selvitys kuitenkin kommentoi asiaa vain ohimennen.

Keskustelu ja kädenvääntö loot boxien, eli loottilaatikoiden ympärillä ei ota laantuakseen. Useissa maissa selvitetään yhä loottilaatikoiden laillisuutta, ja riippuu lainsäädännöstä ja pelistä, lasketaanko erilaiset yllätysboksit uhkapelaamiseksi.

Ison-Britannian Uhkapelikomission tekemä tuore selvitys myös rinnastaa loottilaatikot suoraan uhkapeleihin. BBC uutisoikin näyttävästi, että komission tuoreen Young People and Gambling -raportin mukaan jopa miljoona nuorta olisi ”altistunut uhkapeleille loottilaatikoiden kautta”.

Komission raportti perustuu tutkimukseen, johon osallistu liki 3000, iältään 11-16-vuotiasta nuorta. Raportin havainnot olivat huolestuttavia, sillä sen mukaan ikäryhmästä peräti 450 000 nuorta osallistuu säännöllisesti jonkinlaiseen vedonlyöntiin.

Lisäksi uhkapeliongelmasta kärsivien lasten määrä on raportin mukaan jopa nelinkertaistunut vain kahden vuoden kuluessa. Uhkapeliongelmasta kärsiviä lapsia kerrotaan olevan Isossa-Britanniassa nyt noin 50 000.

Nuorten uhkapelaaminen on siis selvästi kasvava ongelma, eikä ole ihme, että sille etsitään selityksiä muun muassa peleistä. Lyhytkin vilkaisu itse raporttiin kuitenkin paljastaa, että yhteyttä loottilaatikoiden ja uhkapelaamisen välillä siinä ei varsinaisesti osoiteta, ja pelisisällöllä uhkapelaaminen näyttää tulosten valossa marginaaliselta ongelmalta.

Tutkimukseen osallistuneista 31% kertoo avanneensa loottilaatikon pelissä, mutta vain 3% kertoo koskaan lyöneensä vetoa laatikoiden sisällöllä. Lisäksi vain reilu puolet (54%) oli ylipäätään tietoisia siitä, että peleissä voi käyttää rahaa loottilaatikoiden kaltaiseen sisältöön, ja vain 15% tiesi, että tällä pelisisällöllä on mahdollista lyödä vetoa yksityisesti tai kolmannen osapuolen sivustoilla.

Raportin voi lukea kokonaisuudessaan UK Gambling Comissionin sivuilta. Loottilaatikot ja pelien sisäiset ostokset mainitaan 47-sivuisessa raportissa vain muutamia kertoja, ja ne olivat mukana selvityksessä ensimmäistä kertaa.