UUSIMMAT

Civilization VI:n uusi johtaja saa osakseen kritiikkiä Kanadan alkuperäisasukkailta

05.01.2018 11:00 | Muropaketin toimitus

Civilization VI -peliin julkistettu johtaja Poundmaker on herättänyt kritiikkiä Kanadan Cree-yhteisön parissa. Cree-johtaja Milton Tootoosisin mukaan peli antaa väärän kuvan Ensimmäisten kansakuntien arvoista ja historiasta.

Kehuttu strategiapeli Civilization VI (2016) saa helmikuussa suuren Rise and Fall -laajennuksen, jonka tuomia uusia kansanjohtajia on esitelty jo ennakkoon. Yksi johtajista, Cree-kansan päällikkö Poundmaker (oikealta nimeltään Pîhtokahanapiwiyin) on herättänyt kritiikkiä Kanadan todellisen Cree-yhteisön keskuudessa.

Kuten Polygon raportoi, on Cree-johtaja Milton Tootoosis arvostellut kovin sanoin julkaisija 2K Gamesia tavasta, jolla Ensimmäiset kansakunnat (eli Kanadan alkuperäisasukkaat) esitetään pelissä.

Tootoosisin mukaan Poundmakerin lisääminen Civilizationiin ”vahvistaa myyttiä, että Ensimmäisillä kansakunnilla oli kolonialistisen kulttuurin kanssa samat arvot, eli muiden kansojen valloittamisen ja heidän maidensa valtaamisen”.

”Se ei todellakaan ole yhteensopiva perinteisten tapojemme ja maailmankatsomuksemme kanssa”, Tootoosis kuvailee.

Civilization-peleissä voittaminen perustuu uusien alueiden valloittamiseen ja ”barbaareja” vastaan kamppailuun. Suosittu strategiapelisarja tarjoaa myös rauhanomaisia teitä voittoon, mutta voittaminen uusia alueita valtaamatta ja kokonaan sotimatta osoittautuu useimmiten mahdottomaksi.

1800-luvulla elänyt Poundmaker tunnetaan rauhanomaisena johtajana, joka uskoi neuvotteluihin Kanadan hallinnon ja Creeden välillä. Hänet tuomittiin maanpetoksesta vankeuteen, ja hän kuoli sairauteen vuonna 1886 pian vapautumisensa jälkeen.

Tootoosis kritisoi 2K Gamesia siitä, etteivät kehittäjät konsultoineet yhtäkään Cree-kansan edustajaa suunnittelessaan Poundmakerin tuomista peliin. Hän tosin huomauttaa, ettei ilmiössä ole mitään uutta, ja toteaa esimerkiksi Hollywoodin on kuvanneen alkuperäisasukkaita vahingollisella tavalla jo vuosikymmeniä.

Alkuperäisasukkaiden kuvaamisesta peleissä puhuttiin viimeksi viime vuonna ilmestyneen hittipeli Horizon Zero Dawnin yhteydessä. Tuolloin peli sai osakseen kritiikkiä sellaisten sanojen kuin ”brave” ja ”savage” käytöstä, kuten Polygon kertoi viime maaliskuussa.

Civilization VI: Rise and Fall ilmestyy 8. helmikuuta.

Muropaketin uusimmat