Destiny 2 -ennakko: ”Uusi ja uljas alku ilman menneisyyden painolastia”

19.07.2017 20:32 | Miikka Lehtonen

Muutaman vuoden takainen Destiny oli hyvin ristiriitainen paketti. Ammuskelu tuntui, kuten Bungien peliltä sopii odottaakin, erinomaiselta. Kaikki muu sitten olikin enemmän tai vähemmän rempallaan. Jatko-osaa varten kehittäjät ovat lähteneet parantamaan juuri näitä puitteita ja yleistä pelikokemusta.


Julkaisupäivä: 6.9.2017 (konsolit), 24.10.2017 (PC)  / Tekijä:  Bungie / Julkaisija: Activision / Tulossa:  PC, PlayStation 4, Xbox One  / Testattu:  PlayStation 4 / Pelaajia:  2-? (internetissä) / Ikäraja: 16


Betatestin perusteella tässä ollaan myös onnistumassa.

Halo-peleillä maailmanmaineeseen nousseen Bungien Destiny oli loppujen lopuksi pettymys. Sen ammuskelu kyllä tuntui hyvältä, eli peliä oli kiva pelata. Valitettavasti oikein mikään muu ei sitten tuntunutkaan kovin hyvältä. Parin vuoden ajan peliä yritettiin korjailla lisäosien avulla, ja ne olivatkin jo laadultaan parempia. Silti Bungien tyypit itsekin tunnustivat, että taustalla oli niin perustavanlaatuisia oneglmia, että niiden korjaamiseksi koko peli täytyisi pistää uusiksi.

Näin myös tehdään, sillä Destiny 2 on uusi alku. Alkuperäisestä pelistä ei saa siirrettyä kuin paljaat hahmonsa, sillä kaikki muu kamoista saavutuksiin jää jälkeen. Tämä on ehdottomasti oikea ratkaisu, sillä näin kehitystiimi voi lähteä rakentamaan peliään ilman valtavaa menneisyyden painolastia.

Mitä ongelmille sitten ollaan tekemässä?

Destiny 2

Tarinaa kansalle, joka pimeydessä vaeltaa

Eräs alkuperäisen Destinyn suurimmista ongelmista oli sen tarina. Sitä ei ollut paljon ja se vähä mitä oli, kerrottiin surkeasti.

Pelaaja lampsi pimeän luolan perälle, kaivoi taskustaan pienen robottikaverinsa ja kuunteli sitten parin minuutin juonidumpin. Pelimaailman suuret hahmot vain hengailivat keskuspaikkana toimivassa tornissa ja koko touhusta jäi yksi iso hällä väliä -fiilis.

Jatko-osa pureutuu ongelmaan aktiivisesti.

Bungie on luvannut, että Destiny 2:ssa on huomattavasti enemmän välianimaatioita ja runsaasti paremmin kerrottua tarinaa sisältäviä tehtäviä. Betaversion perusteella tämä on helppo uskoa, sillä jo siinä oli runsaasti välianimaatiota. Vihollislaumat hyökkäävät maan viimeiseen kaupunkiin valtavan armadan kera ja pistävät pelin sankareille yliluonnollisia voimia tarjoavan Matkaajan, pienen planeetan kokoisen avaruusolion, jättimäisiin rautoihin.

Destiny 2

Pelaajan luoviessa tietään läpi hyökkäyksen kohteena olevan kaupungin ympärillä näkyy runsaasti ihmisiä ja muita olentoja tekemässä omia asioitaan, taistelemassa vihollisia vastaan tai etsimässä turvaa. Ne eri hahmoluokkien suuret johtohahmotkin ovat aktiivisesti pelissä mukana ja pelaaja pääsee taistelemaan Titan-hahmoluokan vetäjän, komentaja Zavalan, rinnalla pahiksia vastaan.

On toki mahdoton sanoa, miten tahti kestää koko juonitilan läpi, mutta ainakin lyhyen maistiaisen perusteella uudistukset ovat onnistuneita. Fiilis on aivan eri planeetalta kuin Destinyssä, sillä tapahtumat tuntuvat suurilta ja merkityksellisiltä.

Panoksia on kasvatettu, sillä ainakin betaan valittu uusi kolmen pelaajan luolasto tarjosi todella huikeita puitteita ja komeaa menoa. Pelaajien tunkeutuessa vihollisten valtavalle kaivosalueelle he joutuvat muun muassa väistelemään pienen kylän kokoisen valtavan porausalustan villisti pyöriviä ulokkeita vihollisia vastaan taistellessaan. Jälleen: vaikka pelattavuus itsessään on kovin samaa kuin Destinyssä, on paljon hienompaa tehdä tällaisia eeppisiä asioita kuin mönkiä pölyisessä tunnelissa.

Destiny 2

Jotain uutta, jotain vanhaa

Destiny 2:n hahmoluokat ovat yhä ne samat tutut: Titan puolustaa ja suojelee, Warlock buffailee ja debuffailee, Hunter … no, metsästää.

Betassa kullakin hahmoluokalla oli kaksi mahdollista aliluokkaa, joista toinen oli tuttu entuudestaan ja toinen uusi. Niiden sisälläkin on tapahtunut muutoksia, sillä kykyjä on ryhmitelty eri tavalla ja vaikka pelaajat pääsevät yhä valitsemaan, millaiset efektit heidän kranaattejaan, lähitaisteluhyökkäyksiään ja jopa hyppyjään muokkaavat, valinnat tehdään eri tavalla ja efektit ovat kokeneet tuunausta.

Itse pelailin Warlockin oletusluokalla, Dawnbladella.

Valon ja auringon voimaa hyödyntävä hahmoluokka pystyy kokonaan uutena juttuna kutsumaan esiin ringin, jonka sisällä seisovat tiimikaverit saavat valtavalla vauhdilla parannusta. Jos olisin valinnut toisin, olisin parannuksen sijaan pystynyt buffaamaan kavereiden hyökkäysvoimaa samanlaisella alueella. Kaikilla muillakin hahmoluokilla on tällainen uusi ”ei nyt aivan Super, mutta melkein” -kykynsä.

Dawnbladen Super-ominaisuus on myös messevä. Liekehtivät siivet paukahtavat esiin ja taivaalla leijuva Warlock pystyy heittelemään palavia miekkoja vihollisiinsa tehden massiivista vahinkoa.

Destiny 2

Kokonaan uutta taas on se, että alkuperäisen Destinyn kolme puolitorsoa ominaisuutta – strength, discipline ja intellect – on heivattu romukoppaan. Niiden tilalla on kolme paljon selkeämpää ominaisuutta: panssari, ketteryys ja palautuminen. Näin hahmoaan voi helpommin ja selkeämmin rakentaa haluamaansa suuntaan tekemällä selvempiä ”haluanko vähän lisää suojia ketteryyden hinnalla” -henkisiä valintoja.

Myös aseita on tuunattu.

Aseet jaetaan yhä kolmeen kategoriaan, mutta jaot ovat hieman erilaiset kuin ennen. Ensimmäiseen kategoriaan kuuluvat kineettiset aseet, eli kaikki sellaiset pyssyt, joilla ei ole mitään elementaalivaikutuksia. Aseet, joilla sellainen on, menevät taas toiseen kategoriaan. Sen sijaan että vaikka kaikki konepistoolit kuuluisivat yhteen kategoriaan, nyt aselastiaan pystyy sekoittelemaan enemmän. Kolmas kategoria taas tarjoaa entiseen tyyliin ne harvoin käytettävät erikoisaseet, joiden valikoimaa on kasvatettu.

Minun hahmollani oli komeassa kaaressa ampuva kranaatinheitin, jonka tyydyttävä *THUMP*-ääni ja massiivinen vahinko tekivät siitä oikein kivan lelun.

Destiny 2

Miten tästä eteenpäin?

Ollaan rehellisiä: en ollut suuri Destiny-fani. Sen ammuskelu oli laadukasta ja hetkittäin pelikin oli todella viihdyttävä, mutta pääosin se vain työnsi minua luotaan. Jo yksi betan parissa vietetty ilta sai minut kuitenkin odottamaan Destiny 2:ta innolla. Bungie on selvästi oppinut virheistään ja aktiivisesti pyrkinyt korjaamaan niitä, hukkaamatta kuitenkaan samalla niitä perusjuttuja, joiden takia Destiny on Destiny.

Toki tulevaisuus on vielä hämärän peitossa.

Pysyykö tarinankerronta laadukkaana alusta loppuun? Onko loppupelin grindistä saatu mielekkäämpi? Tuntuuko maailma kiinnostavammalta ja elävämmältä paikalta kuin alkuperäisessä Destinyssä? Näihin kysymyksiin on betan perusteella mahdoton vastata, sillä vasta lopullisen pelin pelaaminen paljastaa vastaukset.

Juuri nyt näyttää kuitenkin hyvältä. Pelin kehittäjät ovat jo pitkään puhelleet juuri oikeita asioita lehdistön edessä ja betan perusteella myös eläneet, kuten saarnaavat. Siinä missä vielä viikko sitten Destiny 2 tuntui hieman ”ketä kiinnostaa” -osaston peliltä, juuri nyt syyskuun 6. päivä tuntuu niin kovin kaukaiselta.

Destiny 2, tulisit jo!

DESTINY 2

”Bungie on oppinut virheistään ja Destiny 2 tuntuu tuntuvasti edeltäjäänsä paremmalta peliltä.”