UUSIMMAT

Ei minkäänlaista uhkaa GTA Onlinelle – Watch Dogs Legionin verkkopeli paljastui jo ensimmäisellä kerralla laimeaksi kokemukseksi

12.03.2021 12:00 | Tuukka Hämäläinen

Watch Dogs Legion Online tarjoilee pelistä simppelimmän version, josta on karsittu joukko pääpelin parhaita puolia. Verkkopeli myös edellyttää yhteistyökykyisiä pelikavereita tai se jää täysin tyhjänpäiväiseksi.

Loppuvuodesta 2020 ilmestynyt Watch Dogs Legion on sinänsä kelpo peli, josko välillä tuskastuttavan buginen ja tarinaltaan lopultakin turhan ontto. Syksyllä pelistä jäi kuitenkin uupumaan verkkopeli, joka on nyt viimein ilmestynyt. Tosin PC:llä verkkopeliä on lykätty vielä kertaalleen, eli tällä hetkellä se on pelattavissa vain konsoleilla.

LUE MYÖS: Arvostelu | Watch Dogs Legion on hyvää viihdettä, mutta teknotrilleri ei kestä tarkastelua pintaa syvemmältä

Watch Dogs Legion Online kulkee selvästi Grand Theft Auto Onlinen jalanjäljissä, sillä moninpeli tarjoaa oman, itsenäisen versionsa pelistä ja pelimaailmasta. Moninpeliä ei siis ole integroitu osaksi Watch Dogs Legionin pääpeliä, vaan pelaaminen alkaa alusta uusilla hahmoilla.

Perusmekaniikat ovat Onlinen puolella ennallaan. Pelaaja lähtee värväämään vapaasti Lontoon asukkaita Ded Secin riveihin ja suorittamaan tehtäviä, joissa kamppaillaan autoritaarista hallintoa ja rikollisia vastaan. Järjestelmiä on vähän yksinkertaistettu, sillä verkkopelissä kerätään ”vaikutuspisteitä”, joilla voi lunastaa joko tekniikkaa tai uusia jäseniä.

Tarinallisesti Online-moodi on äärimmäisen köyhä, eikä yksinpelin tapahtumilla ole mitään vaikutusta tähän vaihtoehtoiseen todellisuuteen. Tehtävät ovat samasta puusta veistettyjä kuin yksinpelin sivutehtävät, eli pohjimmiltaan yksinkertaisia soluttautumis-, hakkerointi- ja taisteluduuneja.

Verkkopelin tehtävät on myös jaettu kolmeen kategoriaan: on yksin suoritettavia hanttihommia, tiiminä suoritettavia yhteistyötehtäviä ja lisäksi laajempia Tactical Ops -tehtäviä, jotka avautuvat myöhemmin maaliskuussa. Näiden lisäksi on vielä köykäinen PvP-moodi Spiderbot Arena, jossa voi käydä räiskimässä muita pelaajia pikkuisten hämähäkkirobottien hahmossa.

Heti kättely harmittaa, että Online-moodi on tehty itsenäiseksi peliksi. Kun on pelannut yksinpeliä reilut parikymmentä tuntia, avannut kaikki ominaisuudet ja aseet, sekä värvännyt kymmeniä erikoistuneita kapinallisia ja asustanut heidät haluamallaan tavalla, ärsyttää vähän aloittaa vastarintaliikkeen rakentaminen alusta. Lisäksi Online tuntuu pääpeliin verrattuna liian yksinkertaiselta: esimerkiksi hahmojen värväystehtävät on poistettu, ja kaikki kansalaiset voi käytännössä ”ostaa” puolelleen vaikutuspisteillä.

Isompi ongelma on kuitenkin, että Watch Dogs Legion Online vaatii aivan ehdottomasti yhteistyökykyisiä pelikavereita. Tehtäviä voi mennä suorittamaan avoimen matchmakingin kautta, mutta niistä tulee melkoista sähläämistä, jos pelaajat eivät kommunikoi. Hirvittää ajatellakin, millaisia taktisemmat tehtävät sitten ovat satunnaisen peliseuran kanssa.

Tehtävät myös menivät välittömästi räiskinnäksi, kun pelaajat eivät puhu ja suunnittele toimiaan. Totesin jo pääpelin arviossani, että Watch Dogs on parhaimmillaan hiiviskelypelinä, ja soolopelin taktista hiippailua tulee tosiaan ikävä kun homma menee moninpelissä pelkäksi taisteluksi.

Avoimen maailman pelitilassa taas kartalla pyörivät pelaajat tuntuvat melkein yhdentekeviltä. Omissa sessioissani kukaan muista pelaajista ei edes yrittänyt pelata yhdessä, vaan me kaikki neljä juoksimme kartalla omissa hommissamme. Mitä väliä siis, että kyse edes on verkkopelistä?

Spiderbot Arena tuntuu lähinnä pieneltä ekstralta, jonka parissa en kauan jaksanut viihtyä. Hämikset olivat pääpelissä loistavia soluttautujia, mutta ei niistä hauskaan räiskintään ole.

Kaiken kukkuraksi myös verkkopeli kärsii bugeista, lykkäyksistä huolimatta. Parin tunnin testissä ehti yhteys servereihin katketa useamman kerran, ja törmäsin myös isompaan pelin rikkovaan bugiin, joka esti läpäisemästä yhtä tehtävää aivan loppumetreillä. Tämä pistää vähän vihaksi, kun lopetin peruspelin pelaamisen viime vuonna nimenomaan kohtuuttoman bugisuuden vuoksi. Online-moodi jatkaa Ubisoftin linjaa pistää markkinoille rikkinäisiä pelejä.

Loppujen lopuksi ensivaikutelmani on, että Watch Dogs Legion Online on karsittu ja ankeampi versio pääpelistä. Verkkopeli vaatisi oikeasti yhteistyökykyisen pelaajaporukan tarjotakseen edes muutamasi tunniksi hupia, ja soolopelaajalle se ei tarjoa mitään pelaamisen arvoista.