UUSIMMAT

Ennakko: Agony on hurmeinen matka Helvettiin – ja syystäkin vain yli 18-vuotiaille pelaajille

03.07.2017 08:17 | Kalle Laakso

Agony

Agony on taatusti yksi viime vuosien huomiota herättävimmistä peleistä. Verta ja suolenpätkiä ei säästellä, kun pelaajat kahlaavat läpi Helvetin.


Julkaisupäivä: 2017 / Tekijä: Madmind Studio / Julkaisija: PlayWay / Tulossa: PC, PlayStation 4 & Xbox One / Testattu: PC  / Pelaajia: 1 / Muuta: Ladattava peli / Ikäraja: 18


Agonyn ennakkoversio ei juuri avaa syitä Helvettiin joutumisen taustoista, mutta pelimekaniikkaa esitellään sen verran, että selväksi käy mistä pelissä on kyse. Pelaaja on Tuonelaan joutunut sielu, jonka muistot rajoittuvat tippumiseen kohti maanuumenia.

Pian tämän jälkeen herätään kadotukseen joutuneen ihmisen kehosta, jonka kanssa karkumatka alkaa.

Agony on silmistä kuvattu selviytymiskauhupeli, jonka vahvuus on helvetillinen idea ja aineettomana sieluna seikkaileminen. Ihmiskehot ovat vain työkaluja liikkumiseen ja tekemiseen, ja kuolema vihamielisten demonien käsissä on osa pelikokemusta. Yksi kantavia ideoita lienee sielun vahvistaminen pelin mittaan, jotta edetessä voi ottaa haltuunsa aina vain vahvempia kehoja.

Agony

Pelin ennakkoversiossa voimat eivät riitä kuin avuttomien ihmiskehojen hallintaan, mikä tekee piileskelystä ja hiipimisestä elintärkeää. Kuoleman koittaessa sielu irtoaa elottomasta ruumiista, jolloin etsitään seuraava uhri. Täysin selväksi ei käynyt pystyykö pelin edetessä keholla tekemään enemmänkin asioita, mutta ainakin kevyttä ongelmanratkontaa löytyy, oviin voi piirrellä ja seinillä pystyy kävelemään.

Ympäristöltään ja idealtaan peli on uniikki. K-18-leima on aiheellinen, eikä alastomuutta, verta ja inhottavia asioita säästellä. Kehittäjillä on taatusti ideoita ja käytännössä vapaat kädet tehdä Helvetistä nimensä mukainen peliympäristö.

Agony lainaa vahvasti myös raamatullisia näkymiä Helvetistä. Tekijätiimin taiteilijat ovat tutustuneet perinpohjaisesti myös Raamatun pohjalta luotuihin vanhoihin maalauksiin ja tulkintoihin ensimmäisen vuosituhannen ajalta, joissa pirullista menoa kuvataan monesti reilusti ronskimmin kuin nykyään.

Agony

Vastasyntyneitä vauvoja tapetaan laastiksi kiviseinien rakentamiseen, taustalla demonit lahtaavat ihmisiä huvin vuoksi ja kauhun sekaiset huudot kivusta kaikuvat korviin. Voi vain arvailla kuinka paljon peli lopulta koettelee rajoja.

Parrat pärisevät aivan taatusti, kunhan Agony on valmis ja julkaistaan.

Alkuihmettelyn ja ihastelun jälkeen jäi kuitenkin myös kysymyksiä, ennen kaikkea ennakon lyhyyden ja jopa yksioikoisuuden takia. Löytyykö peliin kauhistelun ja helvetillisen karmeuden lisäksi myös varsinaista pelattavaa, etenkään mielenkiintoista sellaista.

Ideoita selvästi on mutta niiden toimivuus on yhä kysymysmerkki.

Agony

Muutenkin selviytymiskauhu on nykyään sen verran suosittu aihe, että Agonyn tekijöiden täytyy panostaa kunnolla, että peli nousee kilpailijoidensa yli. Kauhea ja ällöttävä Helvetti on hyvä lähtökohta, mutta paljon on vielä puserrettava, että aiheesta ja kirjaimellisesta sielukkuudesta saadaan kaikki irti.

Agony sai alkunsa joukkorahoituksena Kickstarter-palvelun kautta, ja peli ilmestyy jossain vaiheessa tämän vuoden aikana.

Silloin selviää onko pelillä tarjota muutakin kuin upean hirvittävä Helvetti.

Muropaketin uusimmat