Ennakkotestissä Far Cry 5 pelivideoiden kera: Ubisoftin uutuus teki vaikutuksen, mutta epäilyksiä jäi vielä

02.03.2018 17:00 | Tuukka Hämäläinen

Maaliskuun lopulla ilmestyvä Far Cry 5 on sarjan ensimmäinen peli, joka sijoittuu Yhdysvaltoihin. Muropaketti pääsi testaamaan pelin ensimmäisiä tunteja aikaisemmin tällä viikolla.

Ubisoftin avoimen maailman toimintapeli Far Cry 5 on yksi vuoden odotetuimmista julkaisuista. Helmikuun lopulla pelimediat pääsivät kokeilemaan peliä Pariisissa järjestetyssä ennakkotapahtumassa. Muropaketilla oli kunnia edustaa tilaisuudessa Suomea.

Kokeilun perusteella Far Cry 5 on näyttävä ja hiottu peli, mutta saattaa silti olla, ettei lopputulos eroa valtavasti Ubisoftin muista open world -peleistä.

Toimittajat päästettiin testaamaan ennalta kahta pelin osa-aluetta: ensimmäistä pelituntia, joka toimii tutoriaalina, sekä Jacob’s Regionia, eli yhtä pelimaailman kolmesta alueesta. Muille alueille emme päässeet seikkailemaan, mutta lopullisessa pelissä moisia rajoitteita ei ole. Kehittäjät lupasivat, että introtehtävän jälkeen koko pelimaailma on välittömästi pelaajan tutkittavissa.

Intesiivinen avaus

Far Cry 5 käynnistyy tehtävällä, jossa pelaajan luoma apulaissheriffi on matkalla pidättämään Joseph Seediä, Eden’s Gaten kultin valovoimaista johtajaa. Kuten arvata saattaa, ei kaikki mene ihan niin kuin Strömsössä. Seedin militaristinen lahko ei noin vain salli johtajansa pidättämistä, ja pian ollaankin jo henkihieverissä pakomatkalla öisen metsän läpi.

Ubisoft Montrealin kehittäjät ovat todellakin ottaneet opikseen pelihistorian monista pitkäveteisistä tutoriaaleista. Far Cry 5:n perusteet opetetaan nimittäin keskellä intensiivistä pakoa ja tulitaistelua. Heti alkuun on siis hyvä mahdollisuus päästä hengestään, mikä osoittaa tavallaan koko pelin sävyn: pelaajaa ei pidellä kädestä, mutta valinnanvapautta tarjotaan sitäkin reilummin.

Rymistelyn ja räiskinnän jälkeen pelihahmon pelastaa kiipelistä kaveri nimeltä Dutch, joka tutustuttaa pelimaailman tilanteeseen. Eden’s Gaten maailmanlopun kultti terrorisoi koko Hope Countyn piirikuntaa. Paikalliset joko rekrytoidaan kultin armeijaan tai he käyvät kamppailua sortoa vastaan.

Kun Dutchin opastuksella on vapauttanut hänen pienen saarensa, on pelimaailma auki ja pelaaja voi periaatteessa tehdä mitä tahansa. Kukaan ei pakota suorittamaan tiettyjä tehtäviä tai tekemään niitä missään määrätyssä järjestyksessä. Hope County on avoin leikkikenttä, jossa voi myös esimerkiksi metsästää, kalastaa tai harrastaa base-hyppyjä.

Kapinaa luonnonkauniissa maisemissa

Vaikka toimittajat päästettiin tutustumaan vain osaan Far Cry 5:n maailmasta, tuntui kokemus yllättävän vapaalta. Peli ei patista tekemään seuraavaa tehtävää, ja niiden suorittaminen tuntuu orgaaniselta. Tehtäviä ei myöskään oteta vastaan kävelemällä tiettyyn pisteeseen, vaan esimerkiksi puhumalla NPC-hahmoille tai vain ryhtymällä toimeen.

Jos vaikka sattuu kultin hallussaan pitämälle rakennukselle, sen voi vapauttaa tai olla vapauttamatta. Pelaaja voi myös vapaasti valita lähestymistapansa, ja ainakin testimme perusteella hiiviskely vaikuttaa varteenotettavalta vaihtoehdolta.

 

Far Cry 5:n keskeinen mekaniikka on Resistance-mittari, joka kuvastaa vastarinnan määrää. Kaikki kulttia vastustava toiminta kasvattaa vastarintaa tietyllä pelialueella. Kun se nousee tarpeeksi korkeaksi, kultti myös reagoi pelaajan tekoihin.

Testissäni Jacobin joukot lähtivät erikseen metsästämään pelihahmoani ja kidnappasivat hänet, mikä johti tarinalliseen tehtävään. Tämä oli kuitenkin pelin reaktio omaan toimintaani pelaajana, eikä liittynyt siihen, minkä tehtävän tai aktiviteetin olin juuri suorittanut.

Heti kättelyssä parasta Far Cry 5:ssa on liikkuminen luonnossa. Vaikka yksityiskohdat eivät aina niin täydellisiä olekaan, ovat Jacob’s Regionin jylhät vuoristomaisemat upea sijainti avoimen maailman seikkailulle. Maailmassa temmeltäisi ihan mielellään ilman tehtäviäkin. Auringonvalon laikuttama metsä näyttää mahtavalta, ja kun kuvaan vielä ryntää karhua pakeneva karibu, alkaa tunnelma olla täydellinen.

Ainakin PlayStation 4 Prolla koettuna Far Cry 5:n maailma tekee todellakin vaikutuksen.

Tärkeiltä tuntuvat myös Guns for Hire -hahmot, eli siis NPC-hahmojen palkkaaminen pelaajan avuksi. Nämä eivät ole vain turhia tuppisuita, jotka kuolevat ensimmäisessä taistelussa, vaan heille on kirjoitettu rutkasti dynaamista dialogia, joka vaihtelee tilanteen ja läsnäolevien hahmojen mukaan.

Lisäksi heistä on oikeasti hyötyäkin. Tarjolla ovat myös Fangs for Hire, eli eläinkaverit, joista on julkistettu uskollinen koira Boomer sekä valtava karhunjöllikkä Cheeseburger. Näiden kanssa kyllä kelpaa lähteä löylyttämään pahiksia.

Aivan oman ulottuvuuden Far Cry 5:een tuo sen sijaan Friends for Hire, mikä tarkoittaa käytännössä, että peliin voi koska tahansa kutsua kavereita mukaan samaan sessioon.

Pelaajat tuovat peliin omat hahmonsa, ja säilyttävät kaikki pelissä saamansa aseet, rahat ja taidot. Useamman pelaaja kanssa voi tehdä vapaasti myös kampanjatehtäviä, eli koko peli on siis introtehtävää lukuunottamatta pelattavissa moninpelinä.

Testin perusteella voin todeta, että kaksinpelinä Far Cry 5 onkin tavallaan vielä viihdyttävämpi. Yhteistyö avaa valtavasti lisää vaihtoehtoja myös tehtävien suorittamiseen.

Pieniä epäilyksiä

Saimme pelata Far Cry 5:a vain muutaman tunnin, mutta tämän ajan peli viihdytti erinomaisesti ja jätti tunteen, että seikkailua pitäisi päästä jatkamaan. Hieman kuitenkin epäilyttää, alkaako kaava lopulta toistaa itseään. Varsinaiset tehtävät (ne, jotka saimme pelata) tuntuivat lopulta melko samankaltaisilta, ja vähän arveluttaa, onko Resistance-mittarin kasvattaminen tarpeeksi suuri motivaattori pelissä etenemiselle.

Lisäksi tulitaistelut tuntuivat ainakin alkuun hiukan epäreiluilta, ja viholliset osuivat turhan hyvin liikkuvaan ja piilottelevaankin kohteeseen. Osa aseista oli myös totaalisen turhia suhteessa siihen, miten erinomaiseksi aseeksi perinteinen jousi osoittautui.

Pääasiassa Far Cry 5:n ennakkotesti jätti kuitenkin hyvän maun suuhun. En ole aiempien Far Cry -pelien suurkuluttaja, mutta ainakin tältä pohjalta olisin valmis pelin ostamaan – silläkin uhalla, että pelaajan vapaus pelkistyisi lopulta siihen, missä lokaatiossa vihollisia milloinkin on.

Far Cry 5 ilmestyy 27. maaliskuuta PC:lle, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Muropaketin varsinainen arvio pelistä ilmestyy huhtikuun alussa.