Uusimmat

Ensituntumat: PlayStation Classic on nostalgiapaketti, jonka pelivalikoima ja ohjain jättävät toivomisen varaa

08.11.2018 15:00 Tuukka Hämäläinen

Muropaketti pääsi ensimmäisten joukossa testaamaan joulukuun alussa ilmestyvää PlayStation Classic -retrokonsolia. Parikymmentä peliä sisältävä paketti herättää nostalgiantunteita, mutta analogiohjaimen puute ja muutamat pelit herättävät kysymyksiä.

Nintendon pari vuotta sitten julkaisema Mini NES oli myyntimenestys, joka vietiin käsistä, ja sitä seurasivat pian Mini SNES sekä uusi myyntierä alkuperäistä. Ei siis mikään ihme, että Sony saapuu nyt nostalgiamarkkinoille omalla konsolillaan. PlayStation Classic on Nintendon laitteiden tapaan pienikokoinen versio alkuperäisestä konsolista.

PlayStation Classic on siis ulkoisesti kuin miniversio Sonyn vuonna 1994 julkaisemasta, 32-bittisestä konsolista, joka mullisti 1990-luvun puolivälissä pelimarkkinat ja nousi viidennen sukupolven menestyneimmäksi pelikonsoliksi. Classic sisältää 20 valmiiksi asennettua pleikkaripeliä. Paketissa tulee mukana kaksi ohjainta, HDMI-kaapeli, sekä USB-virtajohto, joka tarvitsee kaverikseen muuntajan (vaikkapa kännykän laturista).

Classicin ensimmäinen miinuspuoli ovat ohjaimet, sillä vaikka ohjaimet muistuttavat nähdäkseni täysin alkuperäisiä kooltaan, muodoltaan ja ohjaustuntumaltaan, perustuvat ne juuri konsolin alkuperäiseen ohjaimeen, eivätkä siis vuonna 1997 ilmestyneeseen DualShock-ohjaimeen, jossa oli mukana värinätoiminto ja analogisauvat. Monet PS1-pelit taittuvat hyvin kyllä nuolipainikkeillakin, mutta varmasti etenkin ajopeleissä moni jää kaipaamaan analogiohjainta.

Pelivalikoima on ohjaimia suurempi vedenjakaja PlayStation Classicin kohdalla, ja useammat kansainväliset mediat (kuten Kotaku) ovat jo ehtineet sitä kritisoimaan. PlayStation Classic sisältää useita sananmukaisia klassikkopelejä, kuten Final Fantasy VII (1997), Metal Gear Solid (1998), Tekken 3 (1997) ja Oddworld: Abe’s Oddysee (1997), Rayman (1995) ja Syphon Filter (1999), mutta myös aika lailla tuntemattomia tapauksia, kuten Super Puzzle Fighter II Turbo (1996) ja Battle Arena Toshinden (1995), joka tuntuu Tekken 3:n rinnalla naurettavan kömpelöltä kamppailupeliltä.

Se, mitkä pelit herättävät itse kullakin nostalgiantunteita, on tietysti yksilöllistä, mutta lyhyt vilkaisu PS1:n myydyimpien pelien listaan paljastaa, mitä kaikkia klassikoita jää puuttumaan. Vaikka alkuperäinen PlayStation tunnettiin juuri 3D-sukupolven ensimmäisenä hittialustana, ei mukana ole yhtäkään 3D-tasohyppelyä, eli Crash Bandicoot- ja Spyro the Dragon -pelit loistavat poissaolollaan. Myöskään hittisarjoja Gran Turismo ja Tomb Raider ei ole pakettiin saatu tai haluttu laittaa.

Kuvaavaa onkin, että PS1:n 50 myydyimmän pelin joukosta PlayStation Classic sisältää kokonaista kuusi peliä (FFVI, MGS, Tekken 3, Rayman, Resident Evil ja Syphon Filter). On enemmän kuin todennäköistä, että mukana on koko joukko pelejä, joista et ole koskaan kuullutkaan. Pelivalikoima voi siis olla joko unelmien täyttymys tai melkoinen lässähdys.

Ja lisää pelejähän PlayStation Classicille ei voi hankkia. Sen sijaan, että Sony olisi tehnyt modernimman konsolin, jolle voi ladata lisää retropelejä, on tämä paketti tässä. Enempää ei tule, vaikka kirjoittaisi joulupukille.

Itse konsoli on kuitenkin toimiva paketti.

Kaikki näyttää ja kuulostaa juuri oikealta, ja pelit on tuotu nykypelaajien ulottuville alkuperäisessä asussaan, kuvasuhteita myöten. Tämä tarkoittaa, että PlayStation Classicin pelinäkymä on 4:3-laatikko laajakuvatelkkarin keskellä, ja myöskään laajakuvana toteutettuja välivideoita ei ole venytetty koko ruudun kokoiseksi.

Tämä onkin ihan hyvä ratkaisu, sillä myös pelien resoluutio on entisellään, ja jos satut omistamaan suurikokoisen telkkarin, näyttää lopputulos helposti rujommalta kuin muistoissa. Pieni kuvaputkitelkkari oli aikanaan armollinen ja antoi paljon anteeksi.

Monet peleistä näyttävät silti yhä upeilta, etenkin 2D-pelit, joille PS1:n tehot riittivät enemmän kuin hyvin. Täten esimerkiksi Rayman ja Abe’s Oddysee ovat oikeasti kauniita ja sulavia. Varhaisimmat ja pienemmällä budjetilla tehdyt 3D-pelit, kuten vaikkapa Destruction Derby (1995) tai Cool Boarders 2 (1997) ovat sen sijaan yli 20 vuotta myöhemmin aika karua katsottavaa. Mainittujen esimerkkien kohdalla myös ohjaustuntuma on nykypeleihin tottuneelle jo vähän turhan leväperäinen.

Useimmat pelit kuitenkin rullaavat hyvin, ja jotakuinkin juuri niin kuin muistoissa. Tekken 3:n pariin on edelleen helppo hypätä, vaikka tekniikka onkin kehittynyt sen ilmestymisen jälkeen huimasti. Pakko tosin myöntää, että Rainbow Sixiä en enää FPS-räiskintöjen analogiohjaukseen tottuneena osannut pelata alkuunkaan. Ohjausjärjestelmä, jossa liikkuminen sekä katseen kääntäminen toimivat nuolipainikkeista, ja ylös- ja alaspäin katsotaan R1- ja R2-napeista, tuntuu nykyään jo arkaaiselta.

Konsolin oma käyttöjärjestelmä on lisäksi helppo ja nopea käyttää, ja mukana on ilmeisesti kahden PS1-muistikortin verran (yht. 30 paikkaa) tallennustilaa. Lisäksi kun konsolin Reset-nappia painamalla palaa päävalikkoon, antaa PS Classic mahdollisuuden tallentaa edellisen pelitilanteen ikään kuin välimuistiin, mikä toimii eräänlaisena Quick Save -ominaisuutena. (Vanha luukunavauspainike muuten toimii siten, että aikanaan useamman levyn sisältäneissä peleissä täytyy painaa tätä nappia siinä kohtaa, kun peli käskee vaihtamaan levyä. Hauska, pieni yksityiskohta.)

Ensituntuma PlayStation Classicista on ristiriitainen.

Retrokonsoli on toimiva ja hyvin suunniteltu, mutta pelivalikoima ja analogiohjaimen puute ovat outoja valintoja. Sony olisi voinut vetää kilpailijoitaan pidemmän korren julkaisemalla verkkoon yhdistettävän, suuremmalla kovalevyllä varustetun retrokonsolin, joka olisi sisältänyt joukon pelejä valmiiksi ja lisää olisi tarjottu verkkokaupassa pikkurahalla.

Vähän edistyneempään laitteeseen olisi jo sijoittanut mielellään, etenkin jos valikoimassa olisi ollut enemmän suuria klassikoita. Pelkään pahoin, että tällaisenaan PlayStation Classic jää kuriositeetiksi, jolle liki 130 euron hinta on vähän turhan tyyris – elleivät sitten juuri nämä pelit kolahda juuri sinulle.

PlayStation Classic ilmestyy 3. joulukuuta. Tässä vielä täydellinen pelilista:

  • Battle Arena Toshinden™
  • Cool Boarders 2
  • Destruction Derby
  • Final Fantasy VII
  • Grand Theft Auto
  • Intelligent Qube
  • Jumping Flash
  • Metal Gear Solid
  • Mr Driller
  • Oddworld: Abe’s Oddysee®
  • Rayman
  • Resident Evil™ Director’s Cut
  • Revelations: Persona
  • Ridge Racer Type 4
  • Super Puzzle Fighter II Turbo®
  • Syphon Filter
  • Tekken 3
  • Tom Clancy’s Rainbow 6
  • Twisted Metal
  • Wild Arms

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat