Ensituntumat 24 tunnin jälkeen: Destiny 2 on ihan hiton hyvä peli

07.09.2017 17:21 | Miikka Lehtonen

Destiny 2

Destiny 2:n beta sai odotukset peliä kohti nousemaan jyrkästi ja nopeasti. Tuntui siltä, että Bungie oli korjaamassa paljon ensimmäisen pelin ongelmia ja tekemässä vihdoin sitä Destinyä, jota olimme halunneet.  Nyt lopullinen peli on ulkona. Vielä ei ole lopullisen arvostelun aika, mutta jo ensimmäiset tunnit antavat osviittaa siitä, antoiko beta oikean kuvan pelin kunnosta.

Destiny 2:n arvostelukappale saapui toimitukseen tätä kirjoittaessa myöhään edellisiltana, ja se oli pitkän ja hitaan asennusprosessin (kiitos PlayStation Network) jälkeen pelattavissa eilen.

Päivässä ei peliä arvostelun vertaa pelata, joten lopullista arvostelua joudutte vielä hetken odottamaan. Halusimme kuitenkin antaa jonkinlaista käsitystä pelin ansioista ostopäätöksen kanssa painivalle kansalle, joten tässä ensimmäisen päivän fiiliksiä.

Tiivistetty versio? Kovaa kamaa!

Destiny 2

Tarinaa löytyy

Joku irvileuka netissä ehti toteamaan, että Destiny 2:n ensimmäisissä tunneissa on jo paljon enemmän tarinaa kuin koko alkuperäisessä Destinyssä yhteensä. Oikeassa oli nettikoomikko, sillä kenties juuri tämä on Destiny 2:n suurin onnistuminen tähän saakka. Pitkä ja komea alku on sekoitus näyttävää videota ja erinomaisen viihdyttävää pelaamista.

Pelaajan ohjastama sankari saapuu tehtävältä kotiin ja huomaa, että maan viimeinen turvallinen kaupunki on valtavan muukalaishyökkäyksen kohteena. Ylivertainen armada pistää kaiken paskaksi ja palamaan, sekä kahlitsee taivaalla kelluvan Traveller-planeetan jättimäisillä raudoilla, jotka estävät sen säteilemää Valoa (isolla V:llä) virtaamasta. Täten kaikki Guardianit, ihmiskuntaa suojelevat yliluonnolliset soturit, menettävät voimansa ja saavat – pahiksen sanoja lainatakseni –  muistaa mitä se kuolemanpelko olikaan.

Tämän jälkeenkin tarinaa alustetaan koko ajan dialogilla ja välianimaatioilla. Mukana on tarinatehtävien ohella runsaasti Destiny 1:stä tuttuja sivutehtäviä, joita tehdään avoimissa ja suurikokoisissa ympäristöissä. Niistä on koostettu nyt pieniä tarinakokonaisuuksia, joissa pitää vaikka jahdata kiinni ihmisten tukikohdasta tarvikkeita pöllineitä muukalaisia ja sitten lähteä itse ryöstöretkelle näiden pesään.

Destiny 2

Tehtäviä jakelevat myös oikeat hahmot, jotka pääsee jopa näkemään itse. Ensimmäisellä alueella hommasta vastaa vanha ja väsynyt tarkka-ampuja, joka kuulostaa kovasti Game of Thronesin Ser Jorah Mormontilta, ja on kovin sympaattinen hahmo. Nämä jutut kuulostavat paperilla pieniltä, mutta saavat Destiny 2:n maailman tuntumaan heti elävämmältä paikalta.

Pelaaja saa heti paremmin käsitystä siitä, miten maailman palaset sopivat yhteen, kun kaikkea lorea ja taustatietoa ei ole jemmattu johonkin helvetin mobiiliapplikaation, jota sitten muka pitäisi jaksaa käydä Wikipedian hengessä lukemassa.

Vielä hienompaa on se, miten Destiny 2 tuo pelaajan oman tarinan mukaan kuvioihin. Kun pelin käynnistää ensimmäistä kertaa, ruudulle ilmestyy sarja kuvia pelaajan ykkösosan aikana tekemistä jutuista. Samaan aikaan alakulmassa näkyy se päiväys, milloin kunkin jutun suoritti, sekä lista niistä henkilöistä, jotka olivat mukana.

”Ai pahus, tuolloin me putsasimme sen raidin ja ai niin, tuokin tyyppi tosiaan oli mukana”.

Paljon muuta kuin muistot ja ykkösosan hahmon ulkoasu ei sitten jatko-osaan siirrykään, mutta nekin riittävät. Destiny 2 tuntui minun tarinani jatkolta. Kun nostalgiapätkä loppuu ruudulle ilmestyvään ”aloita uusi seikkailu – x” -kehoitukseen, olin täysillä mukana.

Destiny 2

Hauskaa räiskintää

Pelattavuudesta puhuttaessa Destiny 2 tuntuu ehkä enemmän Destiny 1.5:ltä kuin suoranaiselta jatko-osalta, sillä se ei ole mikään mullistus. Mutta ei sen tarvitsekaan olla. Destinyn mekaniikat olivat jo hyviä ja sieltä sun täältä paistoi hyviä ideoita, jotka kaipasivat vain jatkokehittelyä. Nyt ne ovat saaneet niitä. Minua betassa hämmentänyt aseiden uusijako esimerkiksi on pahuksen hyvä juttu.

Alkuperäisessä Destinyssähän aseet jaettiin tyypeittäin kolmeen kategoriaan. Oli pääaseita, sivuaseita ja erikoisaseita. Kutakin sai mukaansa yhden ja jaottelu oli kovin keinotekoinen. Nyt aseet elävät suunnilleen sulassa sovussa ja jaottelu kertoo lähinnä funktion. Jos kyseessä on ihan normaalia rautaa ampuva ase, se on niin sanottu kineettinen ase ja menee ykkösslottiin. Tyypiltään se voi olla mitä tahansa pistoolista pulssikivääriin. Jos aseessa taas on elementaaliefekti, eli se tehoaa paremmin suojakilvin varustettuihin vihollisiin, se menee kakkosslottiin.

Erikoisasepaikkaan menee yhä erikoisaseita, mutta niitäkin on nyt laajempi valikoima haulikoista kranaatinheittimiin ja fuusiokivääreihin.

Destiny 2

Peukku nousee myös siitä, että Destiny 2 tarjoilee tekemistä paljon näkyvämmin pelaajalle. Maailmaan on kätketty pieniä luolastoja, jotka sisältävät yleensä tavallista kovempia vihollisia, mutta jakavat myös kovaa loottia. Niitä merkitseviä symboleita näkyy siellä sun täällä. Julkiset eventit, eli suuremmat taistelut, jotka vaativat kaikkien alueen pelaajien yhteistyötä, ei myöskään enää kätketä kiven alle, vaan peli ilmoittaa suoraan, että tuolla 120 metrin päässä muuten sitten alkaa minuutin päästä eventti. Paikalle, jos kiinnostaa.

Kaikesta jaetaan palkintoja, kuten vaikka kullekin pelin alueelle yksilöllisiä kolikoita, joiden avulla saa lunastettua kivaa loottia. Täten koko ajan on sellainen olo, että tekipä mitä tahansa, hahmo kehittyy ja peli etenee. Ei olekaan sattumaa, että noin 10 pelituntini aikana olen vielä aika tarinan alkuvaiheissa. On vain niin kiva puhtaasti seikkailla pitkin maailmaa etsimässä vaikeuksia.

Ja nyt tulee se paras juttu: kun haluaa tehdä jotain muuta, ei tarvitse enää palata kiertoradalle, jotta näkee listan tarjolla olevista aktiviteeteista. Sen pystyy nyt hoitamaan suoraan planeetan pinnalta vain painamalla ohjaimen kosketuspintaa tavallista pitempään. Hurraa!

Destiny 2

Jos pidit Destinystä…

Destiny 2 tuntuu toistaiseksi todella onnistuneelta paketilta. Se on pelattavuudeltaan parempi kuin alkuperäinen Destiny, eli todella hyvä, ja lisäksi siinä on paljon parempaa tarinankerrontaa ja selkeämpi flow kuin alkuperäisessä pelissä.

Aika tulee näyttämään, miten hyvin paketti pysyy kasassa loppuun saakka ja miten paljon tekemistä on sitten varsinaisen tarinan jälkeen. Netistä kuullut tarinat ovat olleet tältä osin hieman ristiriitaisia, mutta katsotaan itse kaikki kortit ennen potin jakoa.

Mutta juuri nyt, ensimmäisen päivän jälkeen? Pidän Destiny 2:sta ihan hitosti.

Muropaketin uusimmat