Uusimmat

Ensituntumat Assassin’s Creed Valhalla jättää ristiriitaisen olon – Viikinkiseikkailu toimii hyvin, taistelukohtaukset eivät niinkään

14.10.2020 19:00 Tuukka Hämäläinen

Marraskuussa ilmestyvä Assassin’s Creed Valhalla teki vaikutuksen pitkässä ennakkotestissä. Viikinkiajan Britanniassa riittää tutkittavaa, mutta kaikki pelissä ei silti aivan vakuuta.

Ubisoft tarjosi Muropaketille toistamiseen mahdollisuuden testata ennakkoon Assassin’s Creed -sarjan tulevaa seikkailua. Tällä kertaa pääsimme kokeilemaan peliä pitkän, kuusituntisen session ajan, josta saimme myös koko paketin pelikuvaa mukaan.

Pidemmällä istunnolla Assassin’s Creed Valhalla tekeekin jo huomattavasti paremman vaikutuksen kuin aiemmassa parin tunnin pikatestissä, jonka tunnelmista voit lukea täältä:

Ensituntumat: Assassin’s Creed Valhalla on kaunis ja toimiva, mutta se tuntuu tarjoavan kovin vähän uutta

Valhalla sijoittuu 800-luvun viikinkivalloitusten aikaan, ja pelaaja ohjastaa viikinkisoturi Eivoria (mies- tai naispuolisena) tämän klaanin asettuessa Britteinsaarille. Testissä pääsin pelaamaan läpi kokonaisen luvun, joka sijoittui pelin alkupuolelle. Tässä tarinan vaiheessa Eivor ja hänen veljensä liittoutuvat kahden verenhimoisen viikinkijohtajan kanssa syöstäkseen paikallisen kuninkaan valtaistuimeltaan.

Pelin tarinasta voin sanoa lähinnä, että se on kirjoitettu ja näytelty hyvin, mutta melko perinteisesti. Välivideot, yhteiset matkanteot ja taisteluosuudet vuorottelevat päätehtävissä, eikä pelisuunnittelussa tässä suhteessa tehdä mitään uutta ja yllättävää. On kuitenkin virkistävää, että hahmot eivät ensikosketuksen perusteella jakaudu selkeästi hyviksiin ja pahiksiin. Se sopiikin pelille, jossa pelataan viime kädessä raaoilla valloittajilla.

Alta näet pelikuvaa Kingmaker’s Saga -jakson alkutehtävästä, jossa lähdetään valoittamaan kuningaskuntaa. Kokonaisuutta on vähän trimmattu, ja tehtävä on siis tosiasiassa paljon pidempi. (On myös syytä huomauttaa, että pelin ikäraja on 18, ja alla oleva videokin sisältää mm. kidutuskohtauksen.)

 

Pelin kompastuskivi oli testissä ainakin omaan makuuni taistelu. Eivorin erilaisten taisteluliikkeiden hyödyntäminen sujuu vielä pienissä konflikteissa, mutta suurissa joukkokohtauksissa taistelusta tulee helposti sekavaa huitomista. Sekä vihollisten tekoäly että kamerakulmat vaikeuttavat kohtaamisia entisestään, eivätkä ainakaan tämän pelitestin tehtävät tarjonneet juuri mahdollisuuksia hiiviskelyyn.

Kaikki muu pelissä kuitenkin vakuuttaa pidemmällä ennakkotestillä paremmin kuin kesällä. Assassin’s Creed Valhalla tarjoaa hirveän määrän tekemistä aina laajemmista sivutehtävistä minipeleihin ja etsittäviin salaisuuksiin. Tähän kaikkeen törmää myös hyvin orgaanisesti, ja yläreunan kompassi vihjaa vain mistä suunnasta jotain kiinnostavaa voisi löytyä.

Britannian kuvankauniilla maaseudulla ja luonnossa seikkaileminen onkin pelin parasta antia. Eivorilla riittää tekemistä, etsittävää ja kerättävää, ja maailma on todellakin näyttävä. Vaikka pelitesti toteutettiin striimattuna, mikä rajoitti kuvanlaatua ja aiheutti pieniä teknisiä ongelmia, oli peli siitä huolimatta kaunis yksityiskohtia myöten.

Omia suosikkihetkiäni olivat vapaan seikkailemisen ohella höpsöt minipelit, kuten juomakilpailut ja rap-battleja muistuttavat flyting-haasteet. Orlog-niminen noppapeli tosin täytyi jättää kahteen kokeiluun, sillä myönnän suoraan että jään vielä täysin koukkuun tähän minipeliin, ja olisin voinut polttaa siihen vaikka koko kuusituntisen testiajan. (Toivon myös tosissani, että Orlog julkaistaan fyysisenä versiona. Siis tämä oli oikeasti koukuttava peli!)

Alla olevalta videolta näet yli 20 minuuttia esimakua erilaisista Valhallan sivutehtävistä. Heti videon alussa on mukana myös yksi Raid-tehtävä, jossa valloitetaan luostaria.

 

Assassin’s Creed Valhalla jättää ensituntumien jälkeen vähän ristiriitaisen vaikutelman. Yhtäältä pelin parissa viihtyy oikein mainiosti, mutta toisaalta sen päätarina ja suuret taistelut (joita on runsaasti) tuntuvat pari pykälää heikommilta kuin rikas maailma sivutehtävineen.

Jää nähtäväksi, kuinka tasapainoinen lopputulos sitten on, ja löytyykö tarinastakin lopulta vähän enemmän omaperäisiä aineksia.

Kiehtovaa on myös, että nyt yli kahdeksan tuntia Valhallaa pelattuani en ole vielä juurikaan nähnyt merkkejä Assassin’s Creed -sarjan taustakertomuksesta. Nämä epäilemättä jätettiin tarkoituksella ennakoiden ulkopuolelle, mutta siitä tulee väistämättä vaikutelma, että Ubisoft välttelisi koko AC-leimaa Valhallan kohdalla.

Tokihan tässäkin pelissä hiivitään ja salamurhaillaan tuttuun tapaan, mutta näinköhän koko Assassiinien roolia pelissä on himmattu? Tämäkin jää nähtäväksi.

Assassin’s Creed Valhalla ilmestyy 10. marraskuuta PC:lle, PlayStation 4:lle, Xbox Onelle, Xbox Series -konsoleille ja Google Stadialle. PlayStation 5:lle peli rantautuu Euroopassa 19. marraskuuta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat