Uusimmat

Ensituntumat: Testasimme 12 tulevaa peliä Steam Game Festivalilla – Luvassa seikkailua, pulmanratkontaa ja jotain ihan muuta

23.06.2020 09:00 Tuukka Hämäläinen

Steamissa testailtiin viime viikolla satoja pelidemoja tulevista julkaisuista. Valikoimme kasan päältä joukon kiehtovia pelejä ensikokeiluun.

Eilisiltana päättyi viitisen päivää jatkunut Steam Game Festival, jossa pelaajat pääsivät vapaasti kokeilemaan lukemattomia pelidemoja niin tulevista kuin jo ilmestyneistäkin peleistä. Mukana oli muutamia suuremman profiilin julkaisuja, mutta valtaosin pelitapahtuman tarjonta koostui kiehtovista indiepeleistä, jotka ilmestyvät lähitulevaisuudessa.

Testasin valikoimasta parikymmentä peliä, ja alta voit lukea ensivaikutelmat kymmenestä tulevasta julkaisuista. Mukana on lisäksi kaksi peliä, jotka ovat pian tulossa uusille alustoille. Kaikki perustuu vain lyhyisiin pelidemoihin, jotka pelasin kuitenkin poikkeuksetta kokonaan juttua varten.

Haven

The Game Bakersin kehittämä roolipeli Haven lupaa hieman erilaista scifi-tarinaa – onhan sitä kutsutttu jopa ”romanttiseksi avaruusseikkailuksi”. Pelkistetyn sarjakuvamaisessa pelissä pariskunta on tehnyt pakkolaskun vieraalle planeetalle paetessaan joltakin arvoitukselliselta taholta. Tehtävänä on tutkia planeettaa, kerätä resursseja ja tarpeen tullen taistella.

Havenin ohjattavuus on sulavaa ja liitely planeetan kamaralla on hauskaa. Peli erottuu kuitenkin edukseen erityisesti siksi, että siinä ohjastetaan kahta hahmoa samaan aikaan. Pelaaja pelaa siis koko pelin pariskunnalla: liikkuessa voi vaihtaa roolia vapaasti, dialogissa valitaan molempien repliikkejä ja taistelussa voi jopa ohjata molempia hahmoja samaan aikaan.

Lisäbonuksena peli tuntuu demon perusteella olevan myös hyvin kirjoitettu ja ääninäytelty. Haven julkaistaan PC:lle, PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja Nintendo Switchille myöhemmin tänä vuonna.

Röki

Rökillä ei kai ole tekijöiden puolelta yhteyttä Pohjoismaihin, mutta niin voisi erehtyä luulemaan. Peli nimittäin perustuu Skandinaavisiin kansantarinoihin, se sijoittuu tutuille lumisille seuduille, ja pelihahmon nimikin on Tove.

Sadunomaisessa tarinassa Tove lähtee pelastamaan perhettään ja etsimään muinaisia Guardianeja. Erittäin lyhyellä demolla ratkaistiin yksinkertaisia pulmia, autettiin ihmisen haavoittamaan peikkoa ja tutkittiin talvista metsää.

Rökin tunnelma on unenomaisen viehättävä, ja pelituntuma hiottu. Kuvakulma saa pelin näyttävään välillä 2D:ltä, mutta tosisasiassa Tove on vapaa liikkumaan myös syvyyssuunnassa. Toteutus toimii kaikin puolin, ja olisin mielelläni pelannut Rökin saman tien alusta loppuun.

Röki ilmestyy PC:lle 23. heinäkuuta. Peli on kehitteillä myös Nintendo Switchille.

When the Past Was Around

Mojiken Studion tarinallinen pulmapeli on kuin point-and-click -seikkailun mekaniikkojen varaan rakennettua taidetta. Jollei mikään muu, niin äärimmäisen kaunis, käsinpiirretty visuaalinen ilme erottaa sen massasta.

Virallisen kuvauksen When the Past Was Around kertoo tarinan parikymppisestä Eddasta, joka etsii rakkautta ja unelmiaan. Tällä matkalla hän kohtaa pöllönkasvoisen muukalaisen, ja demon perusteella peli taitaa käsitellä myös menetystä ja sydänsuruja.

When the Past Was Around näyttää todella vaikuttavalta, pieneltä indiepeliltä, jonka sanaton tarinankerronta ja piirrosmaisuus tuovat mieleen seikkailupeli Grisin (2018). Tämän parissa viihtyy varmasti demoa pidempään.

When the Past Was Around ilmestyy myöhemmin tänä vuonna PC:lle.

Ultra Strangeness

Kiistatta nimensä veroista Ultra Strangenessiä esiteltiin vain noin 6-minuuttisella demolla, mutta sekin oli jo aika paljon. Indiekehittäjä Michael Rfdshirin peli on pikemminkin interaktiivinen taidekokemus, joka olisi perin hyvin kotonaan Kiasman näyttelyssä.

Surrealistisessa maailmassa ohjastetaan sinistä olentoa, joka lähtee matkalle… jonnekin. Sanattomasta kerronnasta on oikeasti lyhyen demon perusteella vaikea sanoa mitään. Se kuitenkin kävi selväksi, että silmusta kasvaa hyönteinen jonka sisäelimistä versoaa kahvikuppi. Tämä selvä!

Täytyy nostaa hattua vaha-animaationa toteutetun pelin (luit oikein!) uskomattomalle visuaaliselle toteutukselle, joka on ehdottomasti jotain uutta ja outoa (ellei ole tutustunut Rfdshirin aiempiin peleihin).

Ultra Strangenessin on määrä ilmestyä PC:lle vielä tänä vuonna. Demon perusteella tätä voi suositella lähinnä pelaajille, jotka ovat valmiita sukeltamaan kaikkein syvimpään taidepelien syöveriin – mutta heille sitäkin lämpimämmin!

Dreamscaper

Afterburner Studiosin sulava roguelite-peli Dreamscaper vaikuttaa melko lupaavalta. Vaikka erilaisia roguelike-virityksiä on tehty viime vuosina pilvin pimein, on Dreamscaper tyylikäs ja mukana on pari omaperäistä ideaakin.

Dreamscaperin päähenkilö on Cassidy, joka kamppailee öisin sisäisiä mörköjään vastaan yksinkertaisen kauniissa pelimaailmassa. Öisissä kamppailuissa Cassidyn tavoitteena on kerätä minuutteja, jotka määräävät seuraavan päivän pituuden. Päiväsaikaan voi sitten rajatussa ajassa yrittää muodostaa ihmissuhteita ja elää elämää.

Käytännössä Dreamscaper on yksinkertaisen toimiva hack and slash -tyylinen toimintarope, jonka tasot ovat proseduraalisesti luotuja labyrintteja. Tutuista aineksista huolimatta peli on yllättävän viehättävä. Jää nähtäväksi, tarjoaako lopullinen peli tarpeeksi syvyyttä ja variaatiota, mutta pelityylin ystäviä tämän luulisi ainakin kiinnostavan.

Dreamscaperin on määrä ilmestyä PC:lle ”kesällä”.

Metamorphosis

Kirjallisuudesta innoituksensa löytävät pelit eivät ole mitään uutta, mutta Ovid Worksin resepti on jotain vähintäänkin ainutlaatuista. Metamorphosis on nimittäin Franz Kafkan teoksiin perustuva seikkailu- ja pulmapeli, joka on kaiken lisäksi luokiteltu kauhuksi. Tunnelma pelissä onkin sopivasti vinoutunut, mitä arvoituksellinen musiikki tukee hienosti.

Lyhykäisen demon perusteella Metamorphosis vaikuttaakin todella kiehtovalta peliltä, jota ei kannata vierastaa korkeakirjallisen lähtökohdan vuoksi. Tarina käynnistyy Muodonmuutos-novellia (1915) mukaillen siitä, kun päähenkilö Gregor Samsa herää aamulla ja muuttuu selittämättömästi hyönteiseksi. Pian hän löytää kirjeen, jossa häntä kehotetaan löytämään tiensä Toweriksi kutsuttuun paikkaan.

Metamorphosis näyttää hämmästyttävän hyvältä, vaikka peli toimii todistettavasti kevyemmälläkin raudalla. Ensimmäisen persoonan ötökkäperspektiivistä pelaaminen on yllättävän kutkuttavaa, ja demolla päästiin jo tasapainoilemaan korkeuksissa ja kiipeämään seiniä pitkin.

Metamorphosis on kehitteillä PC:lle, PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja Nintendo Switcille. Pelin on ilmoitettu ilmestyvän tänä vuonna.

Omno

Yksittäisen pelikehittäjän Jonas Manken hengentuote Omno on täysin ilmeisesti löytänyt innoitusta Team Icon peleistä (Ico, Shadow of the Colossus), mutta pelkältä pastissilta peli ei tunnu. Minimalistisessa seikkailupelissä tutkitaan muinaisen pelimaailman salaisuuksia ja ratkaistaan pulmia.

Omno toimii jo demoversiona hämmästyttävän hyvin, ja liikkuminen, hyppiminen ja syöksyminen tuntuvat ohjaimellakin hyvältä. Näyttävät valoefektit tekevät pelkistetyillä grafiikoilla toteutetun maailman astetta kauniimmaksi, ja pelikokemuksessa on musiikkia myöten jotain perin miellyttävää.

Demo antoi vasta pienen vilkaisun siitä, mitä pelissä on luvassa, mutta itse jäin ainakin odottamaan täyspitkää seikkailua. Omno on kehitteillä PC:lle, ja sen julkaisuvuodeksi on ilmoitettu 2020.

Unbound: Worlds Apart

Alien Pixel Studiosin näyttävä 2D-metroidvania tuo kiistatta mieleen ylistetyn Ori and the Blind Forestin (2015), jonka jatko-osalle annoin juuri keväällä täydet viisi tähteä. Unbound: Worlds Apart asettuu siis puolivahingossa vertailuun todella erinomaisen ja paljon suuremmalla budjetilla tehdyn pelin kanssa, mikä ei ole aivan reilua.

Unbound: Worlds Apart on joka tapauksessa lupaava genrensä edustaja, jolla on erittäin toimiva keskeinen pelimekaniikkansa. Erikoistaitojen sijaan pelihahmo Soli saa käyttöönsä erilaisia portaaleja, jotka avaavat hänen ympärilleen rinnakkaisen todellisuuden omine lakeineen ja esteineen. Tätä tekniikkaa käytetään sitten luovasti pulmien ratkaisemiseen ja vihollisten kukistamiseen.

Solin saappaissa lähdetään pelastamaan hänen kotimaailmaansa ja kukistamaan jonkinmoista pahuutta. Tarinallisesti indiepelistä ei vielä demossa jää paljon mitään käteen, mutta pelattavuus on hyvin hiottua, ohjaintuki on erinomainen, ja pelin uskoisi miellyttävän ainakin metroidvanioiden ystäviä.

Unbound: Worlds Apart ilmestyy vuoden lopulla PC:lle. Virallisen sivuston mukaan peli saattaa kääntyä myöhemmin myös konsoleille.

Inmost

Jo viime vuonna Apple Arcadelle ilmestynyt Inmost saapuu myöhemmin tänä vuonna myös PC:lle ja Nintendo Switchille. Hidden Layer Gamesin pulma- ja seikkailupeli jäi jo alustansa vuoksi vähälle huomiolle, mutta se sai kuitenkin osakseen myös kehuja pelikriitikoilta.

Inmostista tarjottu demo jätti kuitenkin ristiriitaisen vaikutelman. Pikseligrafiikoilla toteutettu, monokromaattinen pelimaailma on kiistatta tyylikäs, ja pelattavuuskin toimii pääasiassa hyvin.

Inmostin vetovoimaksi kuvaillaan kuitenkin monisyistä tarinaa, jonka pitäisi käsitellä raskaita teemoja, kuten traumaattista kuolemaa. Peli siis lupailee olla samaa maata Celesten (2018) kanssa, joka sekin valjasti retrohenkisen pelikokemuksen voimakkaan ja henkilökohtaisen tarinan palvelukseen.

Demossa tarinasta ei kuitenkaan nähty kuin häivähdys, ja pelaamaan päästiin pieni pätkä jokaisella kolmella pelihahmolla. Näyttää siltä, että pelin fantasiaseikkailu toimii kuvauksena jostakin sisäisestä kamppailusta, mutta ainakin demon puitteissa tämä tuntui vähän ontolta. Lisäksi nimettömän kertojan lukema taustakertomus oli kovin geneeristä tekstiä ja ärsyttävästi ääninäyteltyä.

Jää nähtäväksi, onko Inmostista kokonaisuutena sitten kiinnostavaksi tarinapeliksi. Ainakin uusilla alustoilla sen luulisi saavan enemmän huomiota osakseen.

Superliminal

Inmostin ohella myös Superliminal ehti jo ilmestyä, mutta ainoastaan Epic Games Storen kautta. Myöhemmin tänä vuonna peli saapuu sitten Steamiin sekä Nintendo Switchille, ja vielä ensi vuonna PlayStation 4:lle.

Tuntuu vähän hassulta arvioida jo julkaistun pelin demoa, mutta pari sanaa sallittakoon. Pillow Castlen omaperäinen pulmapeli tekee nimittäin vaikutuksen niin mekaniikkojen kuin tarinankin osalta.

Humoristisessa pelissä päähenkilö joutuu Portal-sarjan hengessä tieteen koekaniiniksi ja seikkailemaan jonnekin alitajunnan syövereihin. Pulmia ratkotaan perspektiiviä manipuloimalla, eli kaikki on juuri sitä miltä näyttää: esine muuttuu niin suureksi kuin se kustakin näkökulmasta näyttää, ja kolmiulotteiset kappaleet voivat myös materialisoitua maalatuista 2D-kuvista, kun niitä sopivasti katsoo.

Demon perusteella Superliminal tarjoilee juuri sopivan yhdistelmän viihdyttävyyttä, mysteeriä ja aivoja nyrjäyttää pulmaratkontaa. Ei mikään ihme, että peli ehti jo saada positiivisen vastaanoton pelimediassa.

A Juggler’s Tale

Kaleidoscuben kehittämä A Juggler’s Tale ainakin näyttää vekullilta yhdistelmältä sivulta kuvattua pulmanratkontaa ja seikkailua. Pelissä ohjastetaan nuorta Abby-tyttöä, joka pakenee demon esittämässä intro-osassa sirkuksesta.

Pelin omaperäinen idea on se, että Abby – kuten kaikki muutkin hahmot – on oikeastaan marionetti, ja koko peli on itseasiassa nukketeatteria. Vaikka pelaaja siis ohjastaa Abbya, riippuu tämä koko ajan langoista, joilla on oikeasti vaikutusta pelissä etenemiseen.

A Juggler’s Tale on tämän pyrähdyksen perusteella visuaalisesti miellyttävän yksinkertainen ja kaikin puolin herttainen. Pelin on määrä ilmestyä PC:lle ja konsoleille vuonna 2021.

Ynglet

Tripple Topping -studion ja pelisuunnittelija Nicklas Nygrenin kehittämä Ynglet lupaa olla ”tasohyppelypeli ilman yhtäkään tasoa”, ja siltä se todella tuntuu. Minimalistisessa pelissä loikitaan kuplasta toiseen uivalla lonkero-olennolla, joka oppii uusia taitoja matkan varrella.

Erityisesti peliohjaimille suunnitteltu Ynglet on helposti lähestyttävä, mutta samalla todella koukuttava pikkupeli. Ohjaustuntuma on erinomainen, piirrostyylinen grafiikka on aivan upeaa ja elektroninen taustamusiikki reagoi hauskasti pelitilanteisiin. Yngletistä saa helposti otteen, mutta jo demo antaa viitteitä siitä, että peli tarjoaa myös melkoisia haasteita ja ylimääräisiä keräilytehtäviä.

Ynglet on tuskin mikään massiivinen pelikokonaisuus, mutta omaperäisen arcade-pelin ja 2D-tasohyppelyiden ystävien kannattaa ehdottomasti tutustua tähän. Ynglet ilmestyy PC:lle myöhemmin tänä vuonna.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat