Uusimmat

Ensituntumat: Valorant on lupaavin haastaja Counter-Strikelle 20 vuoteen – Riot Gamesin uutuuspeliltä on lupa odottaa suuria

Kuva: © Riot Games

02.03.2020 10:00 Ilari Hauhia

Riot Games julkisti viime vuoden lopulla Project A -nimisen räiskintäpeliprojektin, joka on nyt saanut viralliseksi nimekseen Valorant. Kävimme testaamassa peliä alkuvuodesta Los Angelesissa asti. Ensituntumien perusteella Valorant on kuin Counter-Strike: Global Offensiven ja Overwatchin lempilapsi, ja vaikuttaa kilpailullisen pelaajan unelmien täyttymykseltä. 

C

ounter-Strike on hallinnut taktisten räiskintäpelien maailmaa jo kahden vuosikymmenen ajan, mutta Valorantista on muodostumassa kenties ensimmäinen haastaja, joka voi oikeasti napata genren valtikan itselleen.

Jokainen Counter-Strikea pelannut on Valorantissa alusta lähtien kuin kotonaan. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, joissa molemmissa pelaa viisi pelaajaa. Kuten suurimmassa osassa Counter-Striken karttoja, on myös Valorantissa toisen joukkueen tehtävänä räjäyttää pommi kartan pommipaikoilla, samalla kun toinen joukkue puolustaa niitä.

Valorant yhdistelee onnistuneesti Counter-Striken ja Overwatchin parhaita puolia. Pelin pääpaino on Counter-Striken tavoin taktisessa räiskinnässä, jossa yksikin tarkasti päähän tähdätty laukaus voi tappaa. Näin kartalla ei voi juosta varomattomasti, vaan jokainen liike ja kulman haltuunotto täytyy miettiä tarkasti etukäteen.

Overwatchista Valorant lainaa puolestaan hahmoluokat ja näiden erikoiskyvyt. Erikoiskyvyt eivät kuitenkaan ole pelaamisen pääpaino, vaan ne vain tukevat selvästi aseiden käyttöön nojaavaa räiskintää.

Sen sijaan erikoiskyvyt toimivat ikään kuin Counter-Striken heitteiden, kuten valo- ja savukranaatin, korvikkeina. Esimerkiksi Phoenixin Curveball-kyky vastaa käytännössä kulman taakse heitettyä flashbangia, kun taas Brimstonen Sky Smoke antaa pelaajien tilata savukranaatteja täsmäiskuna tiettyihin kohtiin karttaa.

Omenilla on kyky teleportata pieniä matkoja Overwatchin Reaperin tavoin, kun taas Sage pystyy parantamaan joukkuetovereita. Cypherin ominta alaa on vihollisten liikkeiden tarkkailu kameroiden ja ansalankojen avulla, ja Jett on erittäin nopea liikkeissään ja kykenee hyppäämään esimerkiksi korkeiden esteiden ylitse.

Erilaisia kykyjä voi käyttää yhden kierroksen ajan vain rajoitetun määrän verran, ja käyttökertoja täytyy ostaa kierroksien välillä kertyvällä rahalla yhdessä aseiden kanssa. Lisäksi kaikilla hahmoilla on erittäin vahva ultimate-kyky, joka latautuu hitaammin tappamalla vihollisia tai kierroksia pelaamalla. Esimerkiksi Omenin ultimate kykenee herättämään kaatuneen joukkuetoverin jälleen henkiin, kun taas Brimstonen kyky tilaa taivaalta kaiken tietyltä alueelta tuhoavan lasersäteen.

Yhteensä erilaisia hahmoluokkia oli testitilaisuudessa tarjolla kahdeksan erilaista, mutta niitä lisätään peliin myöhemmin lisää päivitysten yhteydessä.

Karttoja oli testattavissa ennakkotestitilaisuudessa kaksi. Ne olivat yksisuuntaisia teleportteja sisältänyt Bind sekä kolme eri pommipaikkaa tarjonnut Haven. Karttojen pääsuunnittelija on Counter-Striken Cachen suunnitellut, entinen ammattilaispelaaja Salvatore ”Volcano” Garozzo.

Kuten voi arvata, vaikutti karttasuunnittelu erittäin hiotulta ja kilpailulliseen pelaamiseen sopivalta. Kehittäjien mukaan Valorantissa panostetaan ennen kaikkea karttojen uudelleenpelattavuuteen niiden määrän sijaan. Näin pelaajat pääsevät kuukausien ja vuosien kuluessa miettimään jokaiseen karttaan mahdollisimman paljon erilaisia taktiikoita. Ratkaisu on osoittautunut toimivaksi myös Counter-Strikessä, jossa samoja karttoja on tahkottu jo kahden vuosikymmenen ajan.

Graafisesti ja tyylillisesti Valorant asettuu onnistuneesti Counter-Striken ja Overwatchin välimaastoon. Hahmot ovat piirrosmaisia, mutta silti ihmisiä, eikä ruudulla hypi esimerkiksi valtavaa sähkötykillä sotivaa gorillaa.

Kilpailullisuuteen on panostettu myös konepellin alla. Kaikki pelin serverit toimivat 120 tickratella, ja Riot Games on luvannut pitää verkkoviiveen alle 35 millisekunnissa 70 prosentille pelaajista. Myös niin sanottuun ”peekers advantageen” on kiinnitetty huomiota, eikä nurkan takaa kurkkaamalla saada enää etua nurkkaa puolustavaan pelaajaan nähden.

Myös huijaamisen luvataan olevan huomattavasti tavallista vaikeampaa, sillä suurin osa pelin tiedosta käsitellään Riot Gamesin palvelimella eikä lokaalisti pelaajien koneilla. Wallhackeja puolestaan estää systeemi, joka paljastaa muiden pelaajien paikat vain aivan hetkeä ennen niiden ilmestymistä pelaajan ruudulle.

Valorantin pelaaminen ei vaadi tehokasta pelikonetta, vaan Riot Games on halunnut mahdollistaa sen pelaamisen mahdollisimman monelle. Minimivaatimuksena pelikoneessa pitäisi olla Intel i3-370M-tasoinen suoritin ja integrouidun HD 3000:n tasoinen grafiikkapiiri. Näin pelaamaan pääsee vaikka vuosikymmenen vanhalla kannettavalla. 144 ruutuun sekunnissa riittävät  Intel Core i5-4460 -suoritin ja Nvidia GTX 1050Ti -näytönohjain.

Valorant tulee olemaan League of Legendsin tavoin ilmaispelattava. Oikealla rahalla itselleen voi avata uusia pelihahmoja sekä ostaa niille kosmeettisia varusteita. Kaikein pelisisällön voi kuitenkin hankkia myös pelkkää peliä pelaamalla, eikä rahalla saa epäreilua etua muihin nähden.

Ensituntumien perusteella tänä kesänä PC:lle ilmestyvältä Valorantilta on lupa odottaa todella suuria. Peli yhdistelee Counter-Striken ja Overwatchin parhaita puolia ensituntumalta lähes täydelliseltä tuntuvaksi yhdistelmäksi.

Valorantissa pelaamisen paino on edelleen selvästi tarkassa ja harkitussa räiskinnässä ja pelaajien väliset tasoerot riippuvat edelleen kaikista eniten siitä, kuka on paras tähtäämään ja ampumaan sekä suunnittelemaan omat liikkeensä kartalla. Hahmoluokkien erilaiset kyvyt tuovat mukaan puolestaan valtavan määrän uusia taktisia mahdollisuuksia varsinkin joukkuetasolla pelattaessa. Valorant asettaakin joukkueen välisen yhteistyön Counter-Striken tavoin hyvin korkealle tärkeysjärjestyksessä.

On ihme, mikäli Valorant ei asetu juuri alkaneena vuosikymmenenä esports-pelien tiukimpaan kärkeen, sillä Riot Gamesilla on vankka kokemus kilpailullisten pelien kehittämisestä. Riot Games on testauttanut Valorantia myös monilla ammattilaispelaajilla, ja studion mukaan ammattilaispelaajien palaute on ollut erittäin positiivista.

Yhteenvetona todettakoon, että olen upottanut Counter-Strikeen valtavan määrän tunteja vuosien varrella, mutta Valorantia pelatessa tunsin ensimmäistä kertaa, että jokin räiskintäpeli voisi olla Counter-Strikea parempi.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat