Uusimmat

Ensituntumat Xbox One- ja PC -pelit toimivat nyt myös puhelimessa – Kokeilimme millaista on Xbox Game Passin mahdollistama pilvipelaaminen

30.09.2020 12:00 Ilari Hauhia

Microsoft lisäsi taannoin Xbox Game Pass Ultimateen tuen pilvipelaamiselle. Sen avulla pelejä voi striimata PC:lle, Xbox Onelle sekä myös puhelimille. Testasimme, miltä striimauskokemus tuntuu puhelimella ja onko eroa pelaako 4G- vai 5G-verkossa.

Kävimme testaamassa palvelua Elisa Kulmassa järjestetyssä tapahtumassa. Testilaitteena toimi Samsungin vastikään julkistama Galaxy S20 FE 5G, johon oli liitetty Xbox One -ohjain Mogan PowerA-nimisellä kiinnikkeellä.

Xbox One -ohjaimen voi liittää puhelimeen Bluetoothin välityksellä muutamalla painalluksella. Helppoa on myös Mogan-telineen kiinnittäminen, sekä puhelimeen että peliohjaimeen. Kiinnike oli tukevan oloinen; puhelimen ja Xbox One -ohjaimen kokonaisuus tuntui kädessä hyvältä. Kunhan säätöruuvit kiristää tarpeeksi tiukalle, pysyy näyttönä toimiva puhelin hyvin paikallaan. Ohjaimen ja puhelimen yhdistelmää voi pyöritellä huoletta. Toki pelaaminen toimii myös muilla peliohjaimilla, kunhan ne voi liittää puhelimeen.

Pelaamisen aloittaminen on muutenkin kiitettävän helppoa. Xbox Game Passin sovellus toimii hyvin ja sen käyttöliittymä on selkeä. Striimattavia pelejä on tarjolla runsaasti, vaikka koko Xbox Game Passin valikoima ei striimausta tuekaan.

Suurin osa peleistä vaatii erillistä peliohjainta, mutta muutamat pelit, kuten Minecraft Dungeons, toimivat myös virtuaalisilla näppäimillä. Kun sopivan pelin valitsee valikosta, pääsee pelaamisen aloittamaan ilman asennusprosesseja pienen odotuksen saattelemana.

Testipeleiksi pyrittiin valitsemaan kohtalaisen nopeatempoisia ja mahdollisimman tarkkoja kontrolleja vaativia pelejä. Näin testipenkkiin päätyivät beat ’em up -seikkailu Battletoads,  kamppailupeli Mortal Kombat 11 ja vaativa tasoloikka The Messenger.

Lyhyehkön testisession aikana peleissä ei tietenkään ehditty edetä paljoa alkua pidemmälle, mutta ensivaikutelma oli joka tapauksessa hyvä. Pelatessa ei ollut havaittavissa merkittävää syöttöviivettä ja esimerkiksi The Messengerin tarkkuutta vaativat tasohyppelykohtaukset onnistuivat siinä missä konsolilla tai PC:lläkin.

Ylipäätään pelaaminen tuntui luontevalta. Mikäli pieni ruutu ei haittaa, voisi pelkällä puhelimella ja peliohjaimella pelata pelejä alusta loppuun saakka siinä missä PC:llä tai Xbox Onellakin. Myös alustoilla ristiin pelaaminen on helppoa. Pelien tallennukset säilyvät pilvessä, eli vaikkapa PC:llä aloitettua peliä voi jatkaa puhelimella vaivatta.

Toki täytyy pitää mielessä, että testiolosuhteet Elisa Kulmassa olivat striimauksen kannalta täydelliset. 5G-yhteyksien avulla latausnopeus ylsi yli 900 megabitin sekuntinopeuteen ja 26 millisekunnin pingiin. 4G:lläkin latausnopeus oli lähes 700 megabittiä sekunnissa ja verkkoviive 28 millisekuntia.

Molemmilla yhteyksillä pelaaminen sujui enemmän tai vähemmän täydellisesti, eikä hyvin toimivan 4G:n ja 5G:n välillä tuntunut olevan huomattavaa eroa.

Simuloidaksemme hieman hitaampia latausnopeuksia pelaamista testattiin myös 3G-yhteyksillä, jolloin latausnopeudet olivat noin luokkaa 16 Mbps. Pelaaminen onnistui vielä silloinkin ihan hyvin, joskin kontrollit tuntuivat ehkäpä aavistuksen kankeammilta. Pikaisen testisession pohjalta on kuitenkin vaikea antaa kovin tarkkaa tai lopullista arviota siitä, kuinka paljon latausnopeudet vaikuttavat pelikokemukseen.

Latausnopeuksia tärkeämpää onkin, ettei yhteys pääse pätkimään. Kuten arvata saattaa, pelaaminen katkeaa siihen paikkaan, kun verkkoyhteys pätkäisee.

Emme päässeet testiolosuhteissa kokeilemaan, kuinka miellyttävää pelaaminen olisi esimerkiksi bussissa tai autossa, jossa verkkoyhteys saattaa olla kehnompi. Esimerkiksi junassa pelaaminen tuskin onnistuisi, koska nettiyhteys tunnetusti pätkii usein pahasti. Myöskän striimauksen aiheuttamaa akun kulutusta ei päästy tällä kertaa testaamaan, mutta pelaamisen jatkuminen on ainakin jossain määrin riippuvaista puhelimen latausmahdollisuuksista.

Latausmahdollisuuden tarpeellisuus rajoittaa niitä paikkoja, joissa pelien striimaamisesta on hyötyä. Parhaat peliolosuhteet ovat todennäköisesti kotona, mutta kotoa löytyy todennäköisesti jo valmiiksi PC tai pelikonsoli. Pelaaminen onnistunee myös bussipysäkillä, mutta harvat PC- tai konsolipelit ovat parhaimmillaan lyhyissä pelisessioissa, joten pelaamiselle varaisi mielellään enemmän kuin muutaman minuutin aikaa.

Sen sijaan pelien striimaus puhelimeen kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta esimerkiksi mökillä, jos mökille ei jaksa raahata varsinaista konsolia tai tietokonetta, ja nettiyhteys on kunnossa. Myös vaikkapa myöhässä olevaa junaa odotellessa voi olla mukava idea kaivaa peliohjain ja puhelin repusta.

Xbox Game Passin mahdollistama pelien striimaus ei ehkä vielä korvaa konsoleita tai peli-PC:tä, mutta kyse on silti kypsältä vaikuttavasta teknologiasta. Kunhan olosuhteet ovat sopivat ja verkkoyhteys toimii, ei pelien striimaaminen puhelimeen vaikuta lainkaan hassummalta tavalta kuluttaa pelimediaa.

Xbox Game Pass Ultimatea voi kokeilla yhden kuukauden verran eurolla, jonka jälkeen palvelun kuukausimaksu on 12,99 euroa. Samsung Galaxy S20 FE -mallin suositushinta Suomessa on 679 euroa. Samsung Galaxy S20 FE 5G:n hinta on puolestaan 779 euroa

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat