UUSIMMAT

Esports kasvaa vauhdilla ja raha virtaa – Mutta onko kyse vain valtavasta kuplasta?

25.05.2019 08:01 | Muropaketin toimitus

Esports kerää jatkuvasti enemmän huomiota ja katsoja, mikä on tehnyt siitä myös rahallisen miljoonabisneksen. Sijoittajien kannalta kyse saattaa kuitenkin valtavasta kuplasta.

Kotakun pitkässä erikoisartikkelissa kyseenalaistetaan elektronisen urheilun tulevaisuus bisneksen kannalta. Tällä hetkellä esports-tapahtumiin ja joukkueisiin upotetaan miljoonia dollareita, mutta se, kuinka esportsista saadaan rahaa ulos, on edelleen suuri kysysmerkki.

Esports-joukkueet ja tapahtumat voivat karkeasti otten tuottaa rahaa neljällä eri tavalla. Joukkueiden tapauksessa pelaajat voivat voittaa palkintorahoja ja tunnettujen esports-brändien nimellä voidaan myydä erilaisia tuotteita, kun taas tapahtumiin voidaan myydä lippuja. Molempien tapauksessa suurin tulonlähde ovat kuitenkin sponsorisopimukset.

Tuotot eivät kuitenkaan yleensä ole läheskään yhtä suuria kuin menot, ja Kotakun haastatteleman NewZoon analyytikon mukaan suurin osa esports-joukkueista tuottaa tällä hetkellä tappiota. Voitollisetkin joukkueet tuottavat varsin kehnosti.

Tällä hetkellä yhtenä suurena haasteena on, että esportsista ja sen katsojamääristä on vaikea saada luotettavaa analytiikkaa. Eri analytiikkayhtiöiden arviot ovat usein varsin epäluotettavia ja katsojaluvut liioiteltuja. Esimerkiksi streamien tapauksessa katsojaksi voidaan laskea henkilö, joka näki vilaukselta pari sekuntia streamista esimerkiksi sivustolle tai mainokseen upotetun videon välityksellä.