UUSIMMAT

FIFA-pelisarjan potentiaalisen nimenmuutoksen takana on syistä se kaikkein perinteisin

14.10.2021 13:30 Muropaketin toimitus

Viime viikolla EA ilmoitti harkitsevansa FIFA-pelisarjan nimenmuutosta, ja nyt mahdollinen syykin on selvinnyt.

New York Timesin tuoreessa raportissa paljastuu, että Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on tuplannut vaatimuksensa lisensointimaksuista, nyt kun yhtiöiden välinen kymmenvuotinen sopimus on saapumassa päätökseen vuonna 2022. Lehden mukaan sopimuksesta on neuvoteltu jo kaksi vuotta, kun osapuolet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen yksityiskohdista.

NYT:n mukaan FIFA haluaa nostaa lisenssimaksuja ”yli miljardilla dollarilla jokaista nelivuotista World Cup -sykliä kohden”. Lisäksi erimielisyyksiä on syntynyt siitä, mitä uudet lisenssit lopulta edes kattaisivat. EA:n kerrotaan olevan kiinnostunut tutkimaan muita tulonlähteitä lisenssin turvin, kuten videopeliturnauksia ja digitaalisia tuotteita, kun taas FIFA haluaa rajoittaa näiden jakamisen voidakseen itse rahastaa uusilla tavoilla.

EA näyttäisi kuitenkin harkitsevan tosissaan lisenssistä luopumista, sillä yhtiön on kerrottu jo hakeneen tavaramerkkiä EA Sports FC:lle. Kyseessä voi toki olla myös pelottelutaktiikka, jolla sopimusta saataisiin yhtiölle otollisemmaksi.

EA on kuitenkin vahvistanut jatkavansa FIFPRO:n sopimusta, jolloin yhtiö voi käyttää edelleen ”tuhansien pelaajien nimiä ja näköisyyttä” sekä lukuisia liigoja aivan kuten nykyäänkin.

Lue myös: Arvostelu | FIFA 22 on kyllä viihdyttävä jalkapallopeli, mutta sen uudistukset jäävät nimellisiksi