Gabe Newell: Suoraan aivoihin liitettävät BCI-laitteet tulevat mullistamaan pelaamisen

26.01.2021 15:22 | Muropaketin toimitus

Valve-pomo Gabe Newellin mukaan suoraan aivojen signaaleja lukevat BCI-laitteet tulevat mullistamaan pelaamisen joskus tulevaisuudessa.

Newellin mukaan niin sanotut BCI-laitteet (brain computer interface) ovat aihe, jota Valve on tutkinut jo vuosien ajan. Vielä toistaiseksi BCI-laitteet ovat lähes tieteisfiktiota, mutta siitä huolimatta pelialan ei kannata silti jättää niiden tuomien mahdollisuuksia tutkimatta.

”On virhe, jos pelikehittäjän testilabrasta ei löydy BCI-kypärää vuoteen 2022 mennessä”, Newell totesi 1Newsin haastattelussa. BCI-laitteiden avulla voidaan jo nyt seurata, onko pelaaja esimerkiksi innostunut, surullinen tai tylsistynyt. Tällainen data on arvokasta pelikehittäjille.

BCI-laitteisiin liittyvä tutkimus on tällä hetkellä todella nopeaa, minkä vuoksi Valve ei ole vielä halunnut tuoda kuluttajamarkkinoille omaa malliaan. Tulevaisuudessa BCI-laitteet voivat kuitenkin mullistaa koko pelialan. BCI-laitteilla voidaan esimerkiksi lukea pelaajan pelihahmolle antamia kontrolleja, jolloin erilliselle peliohjaimelle ei ole enää tarvetta.

Sen lisäksi BCI-laitteilla voidaan tulevaisuudessa simuloida tunteita ja olotiloja, kuten iloa kipua. Hurjimmillaan kokonaisia interaktiivisia kokemuksia voidaan lähettää suoraan aivoihin, eikä esimerkiksi erillisille näytöille ole enää tarvetta.