Mobiiliarvio: Black Desert Online Mobile kääntää konsoleilta ja PC:ltä tutun MMO-pelin puhelimelle raskaasti

27.12.2019 10:31 Joonas Koivisto

Aiemmin konsoleilla ja PC:llä nähty Black Desert Online on kunnianhimoinen yritys tehdä täysiverinen ilmaispelattava MMO-verkkopeli mobiilialustalle. Joulukuun puolivälin tienoilla alkanut peli on vakuuttava, mutta pelaajan kannalta pidemmän päälle raskas kokonaisuus.

Black Desert Online tekee parhaansa ollakseen täysiverinen MMO-peli puhelinalustalla. Oikeastaan mitään ei ole karsittu, jos pelin sisältöä vertaa PC-alustan isoveljiin. Hahmoluokkia on kiitettävästi ja pelin järjestelmät tuntuivat alusta asti valmiilta ja kunnolla suunnitelluilta.

Tarjolla on tarina, raideina toistettavia pomotaisteluita, päivittäistä grindausta parempia varusteita kohti ja oman leirin ylläpitoa resurssien tienaamiseen. Lisäksi joulun alla pelissä oli saatavilla myös runsaasti ylimääräistä sisältöä.

Black Desert Onlinea ei hävetä vaatia varsinkin maksutta pelaavalta paljon. Päivittäisiä kirjautumisbonuksia on tarjolla puolen tunnin välein ainakin kolmeen tuntiin asti ja puurtamista riittää kyllä koko ajaksi. Omaa motivaatiota pelin päivittäisten toimien hyvin mekaaniseen suorittamiseen riitti pidemmän päälle parhaimmillaan tunniksi per päivä, ja tämä onneksi riitti siihen, ettei tuntenut jäävänsä mistään paitsi.

Pelattavuuden puolesta kolme tuntia on pitkä aika sietää pientä tekstiä ja juuri ja juuri ruutuun mahtuvaa käyttöliittymää. Omaa hahmoa ohjataan näytön vasemmalla laidalla virtuaalisen analogitatin avulla ja hyökkäykset sekä erikoiskyvyt löytyvät ruudun toiselta laidalta. Järjestelmä toimii muutoin hyvin, mutta pomotaisteluissa tärkeä väistöliike on aivan liian pienen napin takana hyökkäysnapin vieressä.

Sinällään toteutus on vakuuttavan tinkimätön, mutta Black Desert Online on samalla hyvä muistutus siitä, miksi vähemmän olisi joskus enemmän erityisesti mobiilialustalla. Eniten mobiilikäyttäjät on otettu huomioon pelin tarjoaman lepotilan myötä, jotta peli ei näyttö lukittaessa tyhjentäisi akkua turhan paljoa.

Graafinen toteutus ei ole liian fiini ja välillä isommat vihollismassat ovat aikamoista puuroa, mutta alhaisillakin asetuksilla peliä sietää kyllä pelata. Äänet ovat pääosin peruskauraa. Jatkuvan mahtipontinen musiikki viihdyttää hetken, kunnes alkaa kyllästyttää.

Black Desert Onlinen mobiiliversiota kannattaa kokeilla. Androidille ja iOS:lle saatavasta pelistä ehtii saada hyvän käsityksen ennenkuin maksumuurin rajoituksiin tosissaan törmään. Black Desert Online sopii lähinnä suorituskykyisille ja uudehkoille puhelimille, eikä ole hirveän hyvä kokemus alle kuuden tuuman näytöllä.