UUSIMMAT

Googlen tekoäly AlphaZero oppi pelaamaan shakkia neljässä tunnissa – kukisti sitten maailman parhaan shakkiohjelma Stockfishin

07.12.2017 17:39 | Muropaketin toimitus

Googlen kehittämä koneoppimiseen perustuva tekoäly AlphaZero oppi shakin salat neljässä tunnissa ja päihitti sen jälkeen maailman tähän mennessä kehittyneimmän shakkiohjelma Stockfishin.

Aiemmin tänä vuonna Googlen DeepMind-divisioonan kehittämä AlphaGo-tekoäly päihitti maailman parhaan Go-lautapelin pelaajan. Nyt koneoppimiseen perustuva AlphaZero on puolestaan päihittänyt shakissa maailman tehokkaimman shakkiohjelma Stockfishin, raportoi Chess.com. Stockfishin arvioitu ELO-ranking on tällä hetkellä 3425, siinä missä parhaan ihmispelaajan, Magnus Carlsenin, ELO on 2882. Stockfish ei kuitenkaan käyttänyt ottelussa aiempia pelikirjastoja, mikä rajoitti sen tehokkuutta.

Uskomattominta tapauksessa on, että AlphaZero oppi pelaamaan shakkia vain neljän tunnin ”harjoittelun” aikana pelaamalla itseään vastaan. Harjoittelun jälkeen AlphaZero pelasi Stockfishiä vastaan 100 ottelua, joista se voitti 28 ja hävisi nolla, loppujen pelien päättyessä tasapeliin. Voitoista 25 tapahtui AlphaZeron pelatessa valkoisilla nappuloilla. Tarkemmat lisätiedot otteluiden kuluista löytyvät täältä.

Tekoälyn kehitys on näkynyt vuoden aikana myös videopeleissä. Syksyllä OpenAI-tekoäly peittosi kerta toisensa jälkeen maailman parhaita Dota 2 -pelaajia yksi vastaan yksi -otteluissa. Googlen DeepMind keskittyy puolestaan tällä hetkellä StarCraft II:n opiskeluun.