GTA:n, Call of Dutyn ja monen muun hittipelin pelaaminen hyödyttää nyt ihmisoikeuksia polkevaa Saudi-Arabiaa

19.02.2021 09:22 | Muropaketin toimitus

Saudi-Arabian sijoitusyhtiö on ostanut siivun kolmesta suuresta pelijulkaisijasta.

Eurogamer uutisoi, että Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusyhtiö on ostanut osan Take-Two Interactivesta, Activision Blizzardista ja Electronic Artsista. Kruununprinssi Mohammed bin Salmanin johtama Public Investment Fund -sijoitusyhtiö (PIF) on sijoittanut pelijätteihin yhteensä 3,3 miljardia dollaria.

Lopputuloksena sijoitusyhtiö omistaa nyt 3,5 prosenttia Activision Blizzardista, 2,6 prosenttia EA:sta ja 3,5 prosenttia Take-Twosta. Kaikki lukeutuvat maailman suurimpiin pelijulkaisijoihin, joiden nimissä ilmestyvät esimerkiksi sellaiset pelit kuin GTA, Call of Duty, FIFA, Overwatch, World of Warcraft ja monet Star Wars -pelit.

Sijoitusyhtiön toiminta on herättänyt huomiota ennenkin, esimerkiksi yhtiön sijoittaessa Suomessakin toimivaan tapahtumajärjestäjä Live Nationiin. Kaupat herättävät huomiota erityisesti Saudi-Arabian huonon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Saudi-Arabiassa esimerkiksi homoseksuaalisuus on laitonta ja naisten oikeudet hyvin rajallisia. Amnestyn sivujen mukaan valtion ihmisoikeusongelmien lista on mittava.

Lisäksi valtiota ja itse kruununprinssiä on epäilty yhteyksistä useiden kuningashuonetta kritisoineiden henkilöiden katoamisiin, sekä paljon huomiota saaneeseen toimittaja Jamal Khashoggin murhaan vuonna 2018. Aiheesta lisää esimerkiksi Suomen Kuvalehdessä.

Jää nähtäväksi, kuinka pelialalla reagoidaan uutisiin Saudi-Arabian sijoituksista. On mahdollista, että itse pelikehittäjät voivat nousta protestoimaan sitä, että heidän työllään hyödytetään nyt suoraan ihmisoikeuksia polkevan valtion varallisuutta.