Uusimmat

Haastattelu: ”Commodore 64 – Tasavallan tietokone” summaa rakastetun kotimikron tarinan

17.10.2017 12:58 Jukka O. Kauppinen

Commodore 64

Vuonna 1982 julkaistu kotimikro Commodore 64 oli aikoinaan suurempi mullistus suomalaisessa digikulttuurissa kuin Nokian puhelimet tai iPhone ikinä. Tehokas, silti edullinen kotitietokone kasvoi Suomessa yhteiseksi ja yhdistäväksi ilmiöksi ja sinkosi kansakunnan tietokoneaikaan. Mikä siis oivallisempaa satavuotisen Suomen taipaleelle kuin kertoa tämä tarina viimeinkin kunnolla Commodore 64 – Tasavallan tietokone -kirjan muodossa.

Commodore 64 ei suinkaan tullut aikoinaan tyhjästä. 1980-luvun taite ja alku olivat erittäin aktiivista aikaa kotitietokoneiden maailmassa. Lukemattomat pienet valmistajat tekivät omia rakennussarjojaan ja valmiita kokoonpanoja. Atari, Amstrad, Sinclar, Oric ja jopa kotimainen Salora olivat tämän digitaaliteknologisen aallon harjalla niitä voittoisampia, tunnetumpia. Ja sitten oli se yhdysvaltalainen Commodore, jonka PET-tietokoneet olivat jo vallanneet asemia niin yritys- kuin kotimikrojenkin saralla. Firman suuri hitti oli pieni, mutta edullinen VIC-20, joka oli monille 1980-luvun alun säätäjille ensimmäinen mikro. Ei sillä paljoa voinut tehdä, mutta ihmeen moneen viiden kilotavun (!) muistilla varustettu pikkulaite venyi.

Sitten saapui Commodore 64, C-64, Kuuslankku, Neba… Kone, joka nousi nopeasti maailmalla hittimikroksi, ja Suomessa markkinointifirman älynväläysten ansiosta Tasavallan tietokoneeksi. Koneeksi, jollainen löytyi lähes kaikilta bittiharrastajilta, ja joka opetti parikin sukupolvea kotitietokoneiden käyttöön. Monille rakkaan retromikron on nyt paketoinut koviin kansiin toimittaja-kirjailija ja pitkän linjan peliharrastaja Juho Kuorikoski.

Commodore 64 – Tasavallan tietokone -kirjan virallinen kuvaus kuuluu seuraavasti:

Kattava historiikki legendaarisen kotimikron Suomen-valloituksesta.Vuonna 1982 Yhdysvalloissa toimiva Commodore julkaisi kotimikron nimeltä Commodore 64, josta tuli nopeasti oman aikakautensa ikoni. Suomessa ”Kuusnelosta” alettiin kutsua Tasavallan tietokoneeksi, sillä konetta myytiin asukaslukuun suhteutettuna täällä enemmän kuin missään muualla maailmassa. Tämä piskuinen kotimikro on jättänyt jälkensä kaikkiin 80-luvun tietokoneharrastajiin ja luonut omalta osaltaan pohjan suomalaiselle it- ja peliosaamiselle. Koneella on yhä edelleen oma harrastajakuntansa.Commodore 64 – Tasavallan tietokone -kirja on osa Suomi 100 -kampanjan juhlavuoden ohjelmistoa.

Commodore 64

Mutta mikä on kirjailijan oma menneisyys Commodore 64:n kanssa?

– Kuusnepa oli mulle ihan ensimmäinen kosketus digipeleihin. Olin kuusivuotias, kun edesmennyt isäni osti koneen minulle synttärilahjaksi. Olin vielä tuolloin aika pihalla, mutta naapurin vanhemmat pojat auttoivat alkuun, Kuorikoski muistelee alkuvaiheitaan.

– Ihan eka pelaamani peli oli Space Invaders -klooni, jonka nimeä en muista. Tämän lisäksi minulla oli jokin koostekasetti. Muistan vieläkin ne perkeleellisen pitkät latausajat. Järkytys oli melkoinen, kun vuotta myöhemmin tupaan tuli NES, jossa mokomista ei tarvinnut kärsiä. Kuusnepa jäi Nintendon jalkoihin ja sitten tulikin PC. 64 oli jemmassa vintillä useita vuosia ja aina silloin tällöin törmäsin siihen, kun kävin viemässä tai hakemassa tavaroita varastosta. Kun muutin omilleni opiskelujen myötä ajattelin, että nyt vien Kuusnepan mukanani. Olin nimittäin pitänyt siitä tosi hyvää huolta. Kun menin kyselemään että mihin kone on kadonnut, se oli poltettu roskakuorman mukana. Traaginen loppu ja kyrsii vieläkin. Vanhemmat olivat onneksi säästäneet Amigan. Se oli syvemmällä hyllyjen kätköissä. Varmasti olisi kokenut saman kohtalon, jos olisivat sen löytäneet.

Kuorikosken rakkaus kuusneloseen löytyi uudelleen 2010-luvulla paikallisen Retropeliyhdistys Pelikasetin toiminnan innoittamana. Samalla syntyi yhteys Olli Raatikaiseen, joka oli jo kerännyt aineistoa Vaasassa toimineen PCI-Data-yrityksen historiikkia varten. Historiikki oli jäänyt toteutumatta, mutta aineisto löysi uuden kodin Tasavallan tietokone -kirjasta.

Commodore 64

”PCI­Datan palkkalistoille otettiin nuorta ja innokasta väkeä. Hagström nimesi joukkonsa leikkikalugangstereiksi. ”Into oli tajutonta, ja meillä oli päällä vahva voittajameininki. Se oli Amerikkaa. Meitä oli neljä kenttäreppuria, neljä puhelinmyyjää, tekninen tyyppi ja minä. Kiersimme Suomea valkoisilla Opeleilla, joiden Ascona­kyltit vaihdettiin Commodore­lätkiin. Näistä kulkupeleistä kirjoitettiin Iltalehteä myöten. Yhtiön keski­ikä oli koko ajan alle kolmekymmentä ja meno sen mukaista. Pikkujouluja vietettiin kunnolla, ja juhliminen saattoi alkaa missä hyvänsä. Kun menin Vaasan tekuun töihin PCI­Datan jälkeen, tuntui kuin kaikki olisi pysähtynyt”, kertoo PCI­Datan yritysmikropuolella työskennellyt Kalevi Ylinen.”

– Juho Kuorikoski, Commodore 64

Miksi kuusnelosen historia Suomessa piti saada koviin kansiin?

– Koska sellaista ei ole tehty, ja joku sen olisi tehnyt joka tapauksessa, jossain vaiheessa. Suomikin täyttää 100 vuotta ja kuusnelosen suomenvalloituksen alusta on tänä vuonna kulunut 35 vuotta, joten aika oli sopiva. Kuusnelonen on tärkeä osa paitsi suomalaisen tietotekniikan, myös itse Suomen historiaa. Se oli minun lisäkseni monelle, monelle muulle ensikosketus tietotekniikkaan. Kuusnepa toimi uuden aikakauden ovimiehenä, mahdollistajana. Kuusnepan aikakaudesta voidaan perustellusti puhua Suomen ensimmäisenä digiloikkana.”

Commodore 64 elää muutenkin hyviä aikoja, sillä laitteelle kehitetään aktiivisesti uutta softaa ja rautarintamallakin tapahtuu koko ajan. Laitteen käyttäminen on oivallisten lisälaitteiden ansiosta tänään helpompaa kuin koskaan, ja sen saa halutessaan kiinni myös nykyaikaisiin näyttölaitteisiin.

Commodore 64

Kova työ teki kuusnelosesta hitin

Tasavallan tietokone -teoksessa pureudutaan ansiokkaasti ja syvällisesti koneen merkitykseen. Paksu teos tarjoaa luettavaa niin vanhoille nepasteille kuin uteliaille tulokkaille, sillä siinä avataan perusteellisesti myös tietotekniikan historiaa.

Commodoren tarinalle tärkeitä virstanpylväitä löytyy jo 1950-luvulta lähtien, mutta teknologisen pöhinän määrä kasvoi hurjasti 1970-luvun lopulla. Kotimikrojen rakennussarjat ja valmiit koneet yleistyivät huimaa vauhtia, ja Commodoren legendaarinen Jack Tramiel haistoi alassa potentiaalia. Ensimmäiset Commodoren tietokoneet myivätkin varsin hyvin, mutta todellinen käänne tapahtui kun Tramiel näki Britanniassa Sinclairin pikkumikroja. Syntyi VIC-20, joka oli ensimmäinen yli miljoona kappaletta myynyt kotimikro. Sitä seurasi kahden vuoden kuluttua Commodore 64.

Tasavallan tietokoneen tarinaa avataan Juho Kuorikosken teoksessa ansiokkaasti ja selkokielellä, herkullisia detaljeja unohtamatta, sekä globaalisti että paikallisvärin kera. Kirjan todellinen herkku löytyy, kun kiikari suunnataan länsirannikolle Vaasaan. Commodoren maahantuojaksi vakiintunut PCI-Data teki hartiavoimin töitä kuusnelosen menestyksen eteen, kun firman myyntitykit kiersivät maata esitellen koneita kaupoille ja kauppaketjuille. Moni tärkeä yhteistyökumppani löytyi jo VIC-20:n aikaan, ja kuusnelosen saapuessa kone pystyttiin lennättämään joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Yhdelläkään toisella tietokonemallistolla ei ollut yhtä kattavaa myyntiketjua, millä oli varmasti verrattoman tärkeä osa koneen menestystä.

Mutta ei siinä kaikki. Myös mainostoimisto Kimalaisen luomat markkinointikampanjat ja rohkeat visiot tehosivat. Ei Tasavallan tietokone –termikään syntynyt kansan suussa.

”Yhtä yksittäistä syytä Tasavallan tietokoneen menestykselle on hankala löytää. Kyse on enemmänkin monen asian summasta, oikeasta ajoituksesta ja tuuristakin. Lopullista totuutta Kuusnelosen Suomen­valloituksesta ei tiedä PCI­Datan perustanut ja yrityksen toimitusjohtajana työskennellyt Grels Westmankaan. Hän uskoo, että muillakin merkeillä olisi ollut samat mahdollisuudet, mutta Vaasassa asiat tehtiin eri tavalla.”

– Juho Kuorikoski, Commodore 64

Commodore 64

Kuorikosken historiikki kertookin Commodore 64:n tarinan monella tasolla. Teknologia, kilpailijat ja ajankuva käydään läpi huolella, samoin koneen saapuminen ja nousu suomalaiseksi menestystarinaksi, suuruuden vuosineen ja harmaatuontisotineen. Tuhdisti käsitellään myös käyttäjille rakkaita asioita ja mitä koneella ylipäätään tehtiin. Ääneen pääsevät käyttäjät, pelaajat ja tutkijat, ohjelmoijat ja nykyajan emulaattoritekijät, samoin demoskene-harrastajat ja suomalaisen pelialan ensimmäiset varovaiset askeltajat. Jotta kuva ei olisi liian ruusuinen, annetaan tilaa myös kriittisemmille kysymyksille ja joistakin asioista kuullaan hieman vastakkaisiakin näkemyksiä.

”Niinhän se on, että vaikuttavimmat tarinat kirjoittavat itse itsensä. Commodore 64 tuli, näki ja voitti. Laitteen menestys luotiin, ja siitä tuli itseään toteuttava ennustus. Laajemmassa merkityksessä Commodore 64 lahjoitti suomalaisille lukutaidon tietotekniikkaan sekä esitteli kansalle kokonaan uuden viihdemuodon, tietokonepelit. Kuusnelonen valmisteli yhteiskuntamme ensimmäisen digiloikan ja näytti, ettei tietokoneissa ole mitään pelättävää. Kuusnelonen oli vedenjakaja vanhan ja uuden aikakauden välillä. Se teki yhteiskunnastamme tietotekniikan edelläkävijän. Yli kolme vuosikymmentä myöhemmin koneesta on tullut osa historiaa, sen käyttäjistä aikuisia, jotka välittävät nämä tarinat omille lapsilleen. Aikanaan he jättävät jälkensä samaan jatkumoon Tasavallan tietokoneen kanssa. Heistä kasvaa oman aikansa sankarikoodareita, it­vaikuttajia, peliharrastajia ja tietokonenörttejä. Askelten kaiku ei vaimene.”

– Juho Kuorikoski, Commodore 64

Kuusneloskirja syntyi joukkorahoituksella, kuten Kuorikosken aiemmatkin teokset (Suuret seikkailupelit, Sinivalkoinen pelikirja, X-COM, Finnish Video Games). Kirjan saama ennakkotilausten ryöppy ja ylipäätään vastaanotto oli kovin rohkaiseva. Miltä se tuntuu?

– Kyllähän kampanjan lopputulos vetää nöyräksi ja kiitolliseksi. Oletin toki, että aihepiiri kiinnostaa, mutta kyllä huomion laajuus on tullut yllätyksenä. Tämä on tosi hieno asia ja osoitus siitä, että tällaisille kirjoille on tilausta. Ilman joukkorahoitusta en olisi saanut yhtäkään opustani tehtyä, joten olen todella kiitollinen kaikille ennakkotilaajille. Kirjan pääsy Suomi 100 –kampanjan osaksi onnistui sekin helposti. Laitoin valtioneuvostolle viestiä, että tällaista olisi tulossa ja he innostuivat. Kyllähän tämän pitää ehdottomasti olla osa suomalaisuuden juhlavuotta! Toivottavasti väki tykkää ja kirja löytää yleisönsä. Olen kaatanut tähän koko sieluni. Commodore 64 sekä siihen liittyvät tarinat eivät kuole, emmekä me unohda.

Commodore 64 Tasavallan tietokone on saatavissa muun muassa Minervan verkkokaupasta ja hyvin varustelluista kirjakaupoista.