Haastattelu: Destiny 2 tehtiin alusta asti PC:lle, vaikka julkaisu tulikin jälkijunassa

24.10.2017 08:53 | Tuukka Hämäläinen

Destiny 2 ilmestyy PC:lle tänään, puolitoista kuukautta myöhemmin kuin PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle, mutta peli kuitenkin kehitettiin rinta rinnan konsoliversioiden kanssa. Haastattelimme PC-version kehittäjiä Bungien päämajalla Seattlessa.

Läpi alkuperäisen Destinyn (2014) elinkaaren pelaajat toivoivat Bungien verkkoräiskinnän kääntyvän myös PC:lle. Näin ei koskaan käynyt, mutta Destiny 2:sta julkistettiin heti kättelyssä PS4 ja Xbox One -versioiden ohella myös PC-versio. Peli on nyt viimein myös PC-pelaajien saatavilla, tosin hieman myöhemmin kuin konsolipelaajien.

PC-version julkaisuviiveeseen vaikutti kehittäjien mukaan useampi asia – ei varmaankaan vähiten se, että Bungie on perinteisesti kehittänyt pelejä vain yhdelle alustalle. Alkuperäiset Halo-pelit ilmestyivät vain Microsoftin konsoleille, ja Destiny oli studion ensimmäinen usealle alustalle kehitetty julkaisu. PC oli yhtiön FPS-tyylille uutta maaperää, eikä sovittaminen ollut täysin läpihuutojuttu.

Avukseen Bungie pestasi toisen studion, Vicarious Visionsin, jonka tuoreimpiin julkaisuihin lukeutuu kesällä ilmestynyt Crash Bandicoot N. Sane Collection. Vicarious tunnetaan monista aiemmin julkaistujen pelien käännöksistä, mutta Destiny 2:n PC-versio on kuitenkin täysvertainen konsoliserkkujensa kanssa.

– Se ei ole käännös, korostaa PC-version projektijohtaja David Shaw.

Shaw kertoo, että Destiny 2:n tiedettiin jo alkuvaiheessa ilmestyvän myös PC:lle. Siksi kaiken, mitä peliin suunniteltiin, piti toimia PC:lle tasavertaisesti konsoleiden kanssa. Tämä toi kehitykseen omanlaisensa lisähaasteen.

– Luulen, että kaikkein haastavinta oli saada pelaaminen tuntumaan hyvältä. Pelin piti tuntua samaan aikaan loistavalta PC:n toimintaräiskinnältä ja yhä myös Destinyltä.

– Meillä oli kokemusta konsoleilta, joten niiden kohdalla ei ollut vastaavaa haastetta. PC:lle kehittäminen ei ollut varsinaisesti vaikeampaa kuin konsoleille, mutta siinä oli omat, uniikit ongelmansa.

Ohjaus ja rekyyli uusiksi

Destiny 2 on PC:llä ytimeltään sama peli kuin konsoleillakin. Kehittäjät korostavatkin, että tarkoituksena oli koko ajan tarjota sama peli eri alustoille ja eri pelaajakunnille.

– Siinä on samat mallit, sama geometria, samat tekstuurit, Shaw kertoo. Lisäsimme vain sellaisia ominaisuuksia, joita PC-pelaajat odottaisivatkin, kuten asetusvalikot.

Lyhyen kirimisen jälkeen PC-versio tulee myös jatkamaan elämäänsä samassa tahdissa konsoleiden kanssa. Esimerkiksi pelitapahtumat, päivitykset ja laajennukset tulevat kaikille alustoille samanlaisina, samaan aikaan.

– PC on ensimmäisen luokan kansalainen, Shaw summaa.

Ilmeisin ja merkittävin ero PC- ja konsoliversioiden välillä on ohjaimissa, sillä PC-versio on tietysti pelattavissa hiirellä ja näppäimistöllä. Tähän panostettiin myös pelin tuotannossa.

– Näppäimistön ja hiiren ohjaus on PC:n tavaramerkki, joten käytimme sandbox-tiimimme kanssa runsaasti aikaa kontrollien lisäämiseen ja hiomiseen, Shaw kuvailee.

Destinyn ohjausjärjestelmän toteuttaminen luontevasti PC:llä oli työläs operaatio, jossa lähdettiin kehittäjien mukaan perusteista. Alkuvaiheessa ohjaimen kontrollit sidottiin sellaisenaan näppäimistölle ja kokeiltiin pelaamista.

– Sekin versio oli pelattavissa, mutta tuntui huonolta.

Shawn mukaan lopullisessa versiossa koko liikemalliin on tehty muutoksia, ja esimerkiksi turn friction (kääntymiskitka) on poistettu. PC-versiota voi kuitenkin pelata myös ohjaimella, jolloin se toimii täysin vastaavasti kuin konsoleilla. (Testimme perusteella näppäimistön ja hiiren yhdistelmä ei myöskään tarjoa merkittävää etulyöntiasemaa ohjaimella pelaamiseen, mikä kertoo hyvästä tasapainotuksesta niiden välillä.)

Yksi PC-versiossa kokonaan uudelleen toteutettu elementti on aseiden rekyyli, eli ”potku”.

– Konsoleilla rekyyli toimii niin, että tähtäin nousee joka laukauksella, Shaw kuvailee.

– Hiirellä ei voi pelata näin, koska silloin joutuu käytännössä lopulta nostamaan hiirtään kun vetää jatkuvasti tähtäintä alas.

Ohjattavuuden lisäksi PC-versio eroaa tietysti graafisesti. Tarjolla on runsaasti muokattavia grafiikka-asetuksia, ja huippuunsa viritettynä PC-versio toimii 4K-resoluutiolla, 60 fps -kuvataajuudella ja HDR-tuella. Millään muulla alustalla peliä ei (ainakaan toistaiseksi) voi pelata yhtä näyttävässä muodossa. Kehittäjät eivät myöskään toistaiseksi kommentoi sitä, tullaanko esimerkiksi Xbox One X:lle tuomaan vastaavaa versiota.

Siirtyäkö PC:lle?

Monet pelaajat ovat jo ehtineet sukeltaa Destiny 2:n pariin ja kehittäneet pelihahmoja pitkälle konsoliversioiden parissa. Siksi onkin ikävää, että Bungiella ei ole ”mitään kerrottavaa” mahdollisuudesta siirtää hahmoaan toiselle alustalla yhteisen tallennuksen avulla. Sama pätee myös alustojen väliseen verkkopeliin, crosplayhin.

Jos siis konsolipelaaja haluaa siirtyä Destiny 2:n PC-version pariin, täytyy hänen aloittaa alusta. Bungien kehittäjät eivät kuitenkaan suosi tai suosittele mitään versiota muiden yli. Heidän mukaansa tärkeintä on peliseura ja pelaajien yhteisö.

– Suurin syy vaihtaa PC:lle olisi, jos kaverisi pelaavat sillä, toteaa Vicarious Visionsin PC-ohjelmointijohtaja Thomas Gawrys.

– Monet meistä nauttivat Destinysta eniten kavereiden kanssa, vaikka myös yksinpelaajille on tarjolla runsaasti sisältöä ja keinoja löytää peliseuraa esimerkiksi Guided Gamesin avulla.

PC-version Bungien tuotantojohtajan Jeff Guyn mukaan versioiden väliset erot nousevatkin luonnostaan alustan pelaajakunnasta.

– Jokaisella alustalla on osittain kyse siitä, kuka sillä pelaa, Guy selittää.

– Pelin pelaajayhteisö vaikuttaa olennaisesti siihen, mikä siinä on erilaista. Se, miltä peli näyttää ja tuntuu, on kehitetty PC-pelaajille.

Destiny 2

Destiny 2:n PC-versio toimii Blizzardin Battle.netissä, mikä on myös Bungielle uutta. Yhteistyön ansiosta peli hyödyntää Blizzardin jo ennestään käyttämää piratismisuojaa, sekä Whisper-toimintoa. Joukkueen ja klaanin keskinäisen tekstichatin lisäksi pelaajat voivat lähettää toisilleen kuiskauksia, ja omista asetuksistaan voi muokata, voiko niin tehdä kuka vain.

Pelin kehittäjät ovat kuitenkin tietoisia monien verkkopelien pelaajakunnan ongelmista, kuten häiriökäyttäytymisestä. Avointa tekstichattia Destiny 2:een ei olla näin olleen lisäämässä, eikä PC-versio tarjoa hankalille pelaajille uusia tapoja häiriköidä peliseuraansa.

Myöskään muita uusia, vain PC-versioon tulevia ominaisuuksia ei Bungien mukaan ole suunnitteilla, mutta he kehittäjät vakuuttavat kuitenkin kuuntelevansa palautetta PC-version pelaajilta. He paljastavat myös, että moni studion työntekijöistä on todella innoissaan PC-version pelaamisesta.