UUSIMMAT

Haastattelu: ”Tällaista Taru sormusten herrasta -tarinaa ei ole ennen nähty”, lupaa tulevan Klonkku-pelin kehittäjä Carsten Fichtelmann

05.07.2020 09:52 Tuukka Hämäläinen

Kunnianhimoisen Daedalic Entertainmentin perustaja ja toimitusjohtaja Carsten Fichtelmann kertoo Muropaketin haastattelussa seikkailupeleistä, Klonkusta ja yhtiön yhteyksistä Suomeen.

Saksalaisyhtiö Daedalic Entertainment on vasta 13-vuotias pelitalo, mutta se on nopeasti noussut merkittäväksi tekijäksi indiepelien saralla.

Perinteisten point-and-click -pelien kehittäjänä aloittanut Daedalic tunnetaan parhaiten Deponia ja The Whispered World -sarjoista, ja yhtiö toimii myös julkaisijana monille peleille, muun muassa keväällä ilmestyneelle suomalaispelille Iron Danger. Pelkästään vilkaisu yhtiön Steam-sivulle osoittaa, kuinka monenlaisia pelejä Daedalic on luotsaamassa maailmalle.

Daedalic julkaisi juuri kokonaan uusittuna versiona ensimmäisen pelinsä, vuonna 2010 ilmestyneen underground-hitin Edna & Harvey: The Breakout. Lisäksi studiolla on parhaillaan kehitteillä jotain paljon kunnianhimoisempaa: seuraavan sukupolven seikkailupeli The Lord of the Rings: Gollum, joka perustuu nimensä mukaisesti J.R.R. Tolkienin legendaariseen fantasiamaailmaan.

Tavoitimme haastatteluun Daedalicin toisen perustajana ja nykyisen toimitusjohtajan Carsten Fichtelmannin. Hän vastasi kysymyksiimme seikkailupelien tulevaisuudesta, Gollumista ja uuden sukupolven konsoleista.

Daedalic tunnetaan seikkailupeleistä. Mikä alunperin innosti teitä keskittymään juuri tähän genreen?

”Kun Daedalic perustettiin vuonna 2007, kaikki luulivat seikkailupelien kuolleen. Halusimme todistaa, että he ovat väärässä. Tiimimme koostui taitavista seikkailufaneista ja -kirjoittajista, joilla oli vahva visio siitä, millaisia tarinoita he haluavat kertoa. Hyvin tehdystä, käsinpiirretystä point-and-click -seikkailusta voi nauttia vuosia sen ilmestymisen jälkeenkin. Monet muut pelit ovat merkittäviä vain omana hetkenään ja katoavat sitten, kun grafiikat ja pelattavuus alkavat tuntua vanhanikaiselta. Meidän seikkaluistamme voi nauttia kymmenen vuotta ja enemmänkin.”

Olette juuri julkaisseet Edna & Harvey: The Breakout -pelin uusitun version. Mitä peli merkitsee Daedalicille?

”Edna & Harvey: The Breakoutilla on erityinen paikka historiassamme. Se on aivan ensimmäinen peli, jonka teimme studiona, ja se osoitti Daedalicin vahvuuden tarinankerronnassa. Edna & Harvey oli indiehitti jo ennen kuin termiä oli alettu käyttää. Useimmille pelaajille sen on täytynyt ilmestyä täysin puun takaa, ja yhtäkkiä monet puhuivat siitä.”

Miltä perinteisten seikkailupelien tulevaisuus näyttää? Onko vielä tilaa uudelle kehitykselle, ja mikä on genren seuraava suuri askel?

”Nykyisillä markkinoilla seikkailupelien on vaikea menestyä. Niitä arvostetaan, mutta yhä useammat ihmiset katsovat Let’s Play -videoita tai streameja, eivätkä itse pelaa peliä. Kun kerran on kokenut pelin siinä muodossa, ei yleensä palaa ostamaan itse peliä. Toivomme, että tulevaisuuden liiketoiminta antaisi kehittäjille mahdollisuuden tuottaa interaktiivista sisältöä erityisesti katsottavaksi verkon välityksellä. Netflix tarjosi tästä kiinnostavan tapaustutkimuksen Black Mirror: Bandersnatchilla, ja seuraamme alan kehitystä tarkkaan. Uskomme, että tarinavetoisille kokemuksille on yhä tilausta. Sellaiset uudet muodot niin kuin kävelysimulaattorit ja toimintaseikkailut täyttävät kuitenkin tätä aukkoa keksittymällä yhä enemmän interaktiivisuuteen ja immersioon.”

Pelimaailma keskittyy nyt pelaamisen seuraavaan sukupolveen. Mitä uusi konsolisukupolvi merkitsee sinulle kehittäjänä ja julkaisijana?

”Uusi teknologia on aina jännittävää, ja The Lord of the Rings: Gollum sattui olemaan yksi ensimmäisistä uudelle sukupolvelle julkistetuista peleistä. On vielä varhaista ja kaikkia yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta näemme jo kiinnostavia kehityssuuntia – kuten Sonyn päätöksen julkaista PlayStation 5:stä erillinen malli ilman levyasemaa. On myös hienoa nähdä suurempi painotus takaperin yhteensopivuudelle. Sehän tarkoittaa, että nykyisistä PS4- ja Xbox One -peleistä voi nauttia sittenkin, kun siirtyy uudelle alustalle.”

Millaista on kehittää PlayStation 5:lle ja Xbox Series X:lle?

”Emme voi vielä tässä vaiheessa sanoa paljonkaan. On ehdottomasti jännittävää tutkia molempien alustojen tehoja. Olen erittäin luottavainen, että tiimimme tulee kehittämään upean näköisen pelin mille tahansa alustalle.”

Gollum on herättänyt paljon kiinnostusta. Voitko kertoa, missä tilassa pelin kehitys on tällä hetkellä?

”Olemme vielä varhaisessa vaiheessa. Valtaosa konseptuaalisesta työstä on valmiina, eli meillä on tarina, maailma ja pelimekaniikat. Nyt kaikki alkaa vasta tulla ensimmäistä kertaa yhteen. On todella hämmästyttävää seurata edistystä, jota tiimimme tekee päivittäin. Mutta paljon työtä on vielä edessä.”

Mikä alunperin innosti Daedalicia suunnittelemaan tarinaa J.R.R. Tolkienin maailmasta, ja erityisesti Klonkusta?

”Tolkienin maailma on kiehtonut jo useita lukijoiden sukupolvia. Se on todellinen klassikko, joka pysynyt relevanttina jo yli 60 vuotta ja pysyy varmasti vielä pitkään. Kaikki studiollamme ovat käytännössä valtavia Taru Sormusten herrasta -faneja. Klonkku taas on todella kiinnostava päähenkilö. Pelitarina vaatii keskeisen konfliktin, ja Klonkku tarjoaa sen ihan omillaan. Hänen kaksi puoltaan – Smeagol ja Klonkku – kamppailevat jatkuvasti vallasta hänen mielessään. Pelaaja voi suosia toista puolta tehdessään päätöksiä, mutta toinen puoli kamppailee varmasti vastaan.”

Kuinka The Lord of the Rings: Gollum eroaa aiemmista Taruun Sormusten herrasta perustuvista peleistä?

”Se on meidän oma tulkintamme Keski-Maasta, ja kerromme tarinan, jota ei ole koskaan kerrottu missään muodossa. Tolkien vihjailee Klonkun matkasta ennen kuin hän kohtaa Sormuksen saattueen, mutta me olemme ensimmäisinä tutkimassa tätä tarinaa tarkemmin. Pelillisesti ero syntyy suoraan pelihahmosta. Klonkku ei ole kummoinen taistelija, eikä hän käytä aseita. Monet LOTR-pelit ovat keskittyneet taisteluun tai suuriin yhteenottoihin. Meidän pelissämme on kyse enemmän hiiviskelystä, ja pelaaja voi valita, kuinka hän lähestyy Klonkun kohtaamia tilanteita. Klonkku voi kyllä hyökätä vihollisten kimppuun takaapäin, mutta häntä ei kyllä nähdä kaatamassa tusinoittain örkkejä lakoon.”

Daedalic toimii myös julkaisijana, ja julkaisitte juuri keväällä suomalaisen pelin nimeltä Iron Danger. Kuinka päädyitte pelin julkaisijoiksi, ja kääntyykö Iron Danger mahdollisesti konsoleille?

”Julkaisimme itseasiassa kaksi suomalaista peliä hiljattain. Ensimmäisenä tullut Barotrauma ilmestyi early access -versiona vuosi sitten, ja yksi heidän kehittäjistään tunsi Iron Dangerin tekijät ja suositteli heitä meille. On harvinaista kohdata kehittäjä, jolla on niin omaperäinen idea kuin Iron Dangerin aika-manipulaatioon perustuva mekaniikka ja sitten vielä kykyä toteuttaa se hyvin. On myös todella kiehtovaa, kuinka peli yhdistelee suomalaista kansantarustoa steampunkiin ja perinteiseen fantasiaan. Tutkimme parhaillaan, kuinka voisimme tuoda pelin konsoleille. Se on ehdottomasti haastavaa, mutta toivomme että pelin matka jatkuisi siellä.”