Hakaristit peleissä sallittu – Saksassa suuri linjamuutos

10.08.2018 13:35 Muropaketin toimitus

Saksassa hakaristien ja muiden natsisymbolien käyttöä peleissä tullaan jatkossa arvioimaan samoin perustein kuin elokuvien kohdalla.

Hakaristi ja muut natsisymbolit ovat Saksassa lailla kiellettyjä, mutta taiteessa niitä saa melko rajoituksetta esittää. Tähän asti pelit ovat kuitenkin joutuneet valtiossa tuntuvan sensuurin alaisiksi, ja pelejä on jouduttu usein muokkaamaan, jotta ne voidaan ylipäätään tuoda markkinoille Saksassa.

Hyvä esimerkki saksalaissensuurista on Wolfenstein II: The New Colossus -räiskintäpelin tapaus, josta kerroimme viime vuonna.

Toukokuussa Saksassa kuitenkin yllättäen tehtiin päätös sallia hakaristi Bundes Fighter II Turbo -parodiapelissä. Perusteiksi esitettiin muun muassa, että peli ”palvelee sekä taidetta että kansanvalistusta”. Tämä enteili tulevaa linjamuutosta, sillä nyt Saksan peli-ikärajoista päättävä USK on ilmoittanut, että jatkossa hakaristit ja natsisymbolit voidaan sallia myös peleissä.

Kuten PC Gamer kertoo, tullaan pelejä jatkossa arvioimaan samoilla perusteilla kuin elokuvia. Tämä tarkoittaa, että ne voidaan tulkita taideteoksiksi, jolloin ne ovat suojattuja symboleja koskevalta esittämiskiellolta.

”Näin ollaan taiteellisen vapauden perusteella toimittu jo pitkään elokuvien kohdalla, ja nyt sama pätee oikeudenmukaisesti myös tietokone- ja videopelien kohdalla”, kommentoi USK:n johtaja Elisabeth Secker.

Päätös ei tietenkään tarkoita, että hakaristit ja natsisymbolit olisivat automaattisesti sallittuja kaikissa peleissä. Käytännössä päätös kuitenkin johtanee siihen, ettei valtaosaa peleistä enää jouduta erikseen sensuroimaan Saksan markkinoille.