Uusimmat

Immortals Fenyx Rising tarjoaa mytologiaa, hirviöitä ja huumoria – Kattavassa esittelyssä Ubisoftin uusi open world -seikkailupeli

30.11.2020 20:10 Tuukka Hämäläinen

Tällä viikolla ilmestyvä Immortals Fenyx Rising on uusi aluevaltaus Assassin’s Creed -sarjan veteraaneilta. Kreikkalaisesta mytologiasta ammentava peli ei kuitenkaan ole mikään spin off klassikkosarjalle, vaan jotakin aivan uutta grafiikoita ja pelityyliä myöten. Tarjoamme laajan katsauksen Immortalsin maailmaan runsaiden kuvagallerioiden kera.

Ranskalainen pelijätti Ubisoft tunnetaan open world -peleistä, jotka painottavat fotorealistista tyyliä, historiallista todenmukaisuutta ja yleensä melko vakavaa sävyä. Tulevana torstaina ilmestyvä Immortals Fenyx Rising on kuitenkin uusi kaikkea muuta.

Alunperin nimellä Gods and Monsters julkistettu peli on fantastinen toimintaseikkailu, jossa sukelletaan kreikkalaisen mytologian värittämään maailmaan. Samalla peli ottaa etäisyyttä realistiseen tyyliin, mikä näkyy niin visuaalisessa ilmeessä kuin lennokkaassa taistelussakin.

Pääsimme osallistumaan Ubisoftin ennakkotapahtumaan, jossa Immortals Fenyx Risingin pääkehittäjät kertoivat tulevasta pelistä. Mukana artikkelissa on myös runsaasti uusia kuvia sekä luonnoksia pelikehityksen kulisseista.

LUE MYÖS: Ensituntumat | Ubisoftin tuleva toimintaseikkailu Immortals Fenyx Rising vaikuttaa loistavalta – ”Meni heti joulupukin toivelistalle”

Aivan muuta kuin Assassin’s Creed

Immortals Fenyx Rising takana ovat Ubisoft Quebecin veteraanit, jotka lähtivät kehittämään uutukaistaan heti Assassin’s Creed Odysseyn (2018) valmistuttua. Pelin ohjaajan Scott Phillipsin mukaan kehittäjillä oli edellisen pelinsä myötä hyvät lähtökohdat Immortalsin tekemiseen:

”Olimme uppotuneet kreikkalaiseen mytologiaan ja konsultoineet monia asiantuntijoita. Mutta Assassin’s Creed keskittyy todelliseen historiaan, joten mytologia jäi pitkälti käsittelemättä. Halusimme tehdä uudessa pelissä sellaista, mihin Assassin’s Creed ei taivu.”

Tämä lähestymistapa johti siihen, että Immortalsia lähdettiin toteuttamaan realismin sijaan stylisoidusti, melkein piirrosmaiseen tapaan. Pelin taiteellinen johtaja Thierry Dansereau mainitsee keskeisenä inspiraationa esimerkiksi anime-legenda Hayao Miyazakin ja erityisesti Liikkuva linna -elokuvan (2004):

”Useimmat Ubisoftin pelin ovat fotorealistisia, joten miksi emme tekisi jotain muuta. Stylisoitu ulkoasu on meille uutta, joten tiimimme joutui opettelemaan paljon uusia taitoja – esimerkiksi miten syvyysvaikutelma luodaan tällä tyylillä”.

”Lisäksi maailman rakentaminen oli hyvin erilaista, koska Immortalsin maailma on kuin suuri Disneyn teemapuisto, jossa erilaiset alueet ovat vieri vieressä. Saatoimme vaihtaa nopeasti rikkaasta ja vihreästä maisemasta lähes tuhoutuneeseen ympäristöön. Sanoimme tiimille, että ei ole tarvetta pysytellä realistisena, joten kokeilkaa vapaasti.”

Uusi aluevaltaus pelissä on myös runsas määrä erilaisia pulmatehtäviä, jotka ulottuvat pienistä puzzleista laajoihin, alisen maailman Vaults of Tartaros -tasoihin. Lisäksi mukana on mekaniikkoja, jotka vaikuttavat avoimessa pelimaailmassa liikkumiseen. Ei esimerkiksi ole mikään itsestäänselvyys, että jokaiselle kukkulalle voi noin vain kiivetä nappia painamalla. Pelihahmon voimat nimittäin ehtyvät.

Apulaisohjaaja Julien Galloudec painottaa, että myös liitämisen mahdollistavat Daidaloksen siivet ovat uudenlainen elementti pelissä:

”Daidaloksen siivissä yhdistyvät täydellisesti pelaamisen uudet ulottuvuudet ja mytologinen tausta”.

Mytologiaa ja realitya

Assassin’s Creedillä ja Immortals Fenyx Risingilla on kuitenkin sen verran yhteistä, että molemmat pyrkivät olemaan uskollisia lähteilleen. Immortalsin kohdalla taustana vain toimivat kreikkalaisen mytologian hahmot ja kertomukset.

”Pelin kannalta kreikkalainen mytologia on hedelmällistä, koska se on täynnä monenlaisia hahmoja ja olentoja kerberoksesta harpyijoihin”, kuvailee Phillips. ”Myytit auttoivat myös luomaa pelin yliampuvan tyylin, jossa esimerkiksi loikitaan ilmassa taistellen lentäviä vihollisia vastaan. Mukana on myös monia tunnettuja sankareita Herakleksesta lähtien.”

Immortalsin keskiössä on kuolevainen Fenyx, joka saa tehtäväkseen vapauttaa titaani Tyfonin vangitsemat jumalat. Tapahtumien näyttämönä toimii myyttinen saari, jossa kullakin jumaluudella on omailmeinen valtakunta. Nyt jumalat on kuitenkin vangittu, kuolevaiset muuttuneet kiveksi, ja valtakuntaa hallitsevat titaanit ja hirviömäiset olennot.

Tarinallisen johtajan ja pääkäsikirjoittajan Jeffreyn Yohalemin mukaan Fenyxin tarinan pohjana on kreikkalaisen mytologian kertomus Titanomakhiasta, titaanien ja olympolaisten jumalten välisestä sodasta:

”Meille oli tärkeää pysyä uskollisena lähdemateriaalille. Me vain päivitimme jumalten hahmoja ja tiettyjä myyttejä vetoamaan nykyaikaiseen yleisöön.”

Yohalem näkeekin kreikkalaisen mytologian nykypäivänä hyvin ajankohtaisena.

”Ne kertomukset olivat oman aikansa viihdettä ja reality-tv:tä”, Yohalem veistelee. ”Tarinoiden jumalat eivät ole täydellisiä, eivätkä kertomukset ole vain ohjeita siitä miten pitäisi elää. Kreikkalaiset jumalat tekevät virheitä. Se on tavallaan hyvin modernia.”

Kreikkalaisessa mytologiassa on myös paljon synkkiä tarinoita, joita ei pelin kevyestä tyylistä huolimatta ole lakaistu maton alle. Phillipsin oma suosikki on kertomus Ekhosta ja Narkissoksesta, jonka nimestä sana narsismi juontuu.

”Narkissos rakastui omaan kuvaansa, Ekho taas rakastui Narkissokseen”, Phillips tarinoi. ”Mutta Ekho kirottiin niin, että hän voi puhua vain toistamalla mitä hänelle on sanottu. Sitten hän vain kuihtuu olemattomiin, kunnes hänestä ei ole jäljellä mitään muuta kuin ääni.”

”Minusta se on modernia rakkautta synkimmillään.”

Selostaja ja kommentaattori

Kiehtovaa kyllä, myös pelin huumorintaju kumpuaa osaltaan kreikkalaisesta kulttuurista. Antiikin kirjallisuudessa näytelmiin kuului runsaasti myös huumoria, ja pääkehittäjät kuvailevatkin, kuinka he pääsivät kehitysvaiheessa näkemään perinteistä kreikkalaista teatteria. He painottavat, että näytelmä oli ”vuoroin aikuista, vuoroin lapsellista”.

Immortals Fenyx Risingissa on siis mukana kosolti huumoria. Paras esimerkki tästä ovat tarinan kertojina toimivat ylijumala Zeus ja titaani Prometheus, joiden dialogi rytmittää koko peliä alusta loppuun.

”Siksi pelihahmon ei myöskään tarvitse puhua itselleen, koska kertojat voivat kommentoida pelitilanteita”, Yohalem tähdentää.

Phillips vertaa kaksikkoa urheilutapahtumien selostajaan ja kommentaattoriin – Prometheus kertoo tarinaa, Zeus kommentoi ja kuittailee. Tästä syntyy dynamiikka, jonka pohjalta irtoaa paljon huumoria. Kaksikko voi jopa näpäyttää sähläävää pelaajaa tai vihjata oikeasta ratkaisusta. Joskus Fenyx on myös tietoinen kerronnasta ja vastaa jumalille.

”Ei ole paljon pelejä, jotka ovat komedioita. Etenkin tänä synkkänä aikana tuntui hyvältä idealta tehdä jotain kevytmielistä ja hauskaa.”

Huumorissa ei kuitenkaan haluttu mennä liian pitkälle, koska Immortalsin piti yhä tuntua seikkailulta.

”Varhaisessa kehitysvaiheessa Jeffrey viittasi inspiraationa Guardians of the Galaxyyn”, Phillips paljastaa. ”Siinäkin on isot panokset ja vakavuutta, mutta hahmot myös vitsailevat ja nauttivat seikkailustaan.”

Elokuvallisen tiimin johtaja Michelle Plourde kommentoi, että myös visuaalisessa tyylissä ja kuvauksessa ongelmoitiin huumorin ja vakavuuden rajalla:

”Vaikeinta oli tasapainottelu, ettei mennä liian pitkälle koomisuudessa, ja että tarina tuntuu yhä eeppiseltä. Miten synkät myytit ja mytologia toteutetaan kevyesti, mutta menemättä liian pitkälle? Joskus meidän piti ottaa takapakkia yhdellä alueella ja mennä vielä pidemmälle toisella.”

Sankari vai sankaritar?

Fenyx on pelin sankari ja myös ääninäytelty hahmo. Pelaaja voi kuitenkin tehdä Fenyxistä täysin omannäköisensä hahmon. Tämä oli osa Immortals Fenyx Risingin keskeistä kehitysfilosofiaa.

”Jokaisessa pelissä yritämme syventää pelaajien yhteyttä sankariin”, kuvailee Phillips. ”Halusimme tehdä täysin samaistuttavan ja muokattavan hahmon, jotta pelaaja voi todella heittäytyä tarinaan. Pelit ovat ainoa media, jossa voi laittaa itsensä osaksi tarinaa, joten meidän täytyy käyttää sitä hyväksi.”

Pelin markkinoinnissa Fenyx on silti nähty vain feminiininä hahmona. Yohalem mainitseekin sankarin yhdeksi keskeiseksi innoittajaksi L. Frank Baumin Oz-kirjojen Dorothyn.

”Oli vähän outoa huomata, että kaikissa kirjoissa joita luin lapsena oli aina naispuolinen sankari kamppailemassa vieraassa maailmassa, kuten vaikka Narnia-sarjassa tai E. Nesbitin kirjoissa”.

Sankari-nimityksestä huolimatta Yohalem painottaa, ettei Fenyx ole mikään kaikkivoipa hahmo, vaan myös heikko ja inhimillinen:

”Minusta Fenyx on tarkoituksella epätäydellinen. Hän on kömpelö, aivan kuten me kaikki. Sellaiset ominaisuudet tekevät hänestä sankarin.”

Musiikissa kaikki keinot käyttöön

Immortals Fenyx Risingissa jopa musiikki ammentaa kreikkalaisesta kulttuurista. Säveltäjä Gareth Cooker käytti nimittäin sävellyksen pohjana perinnesoittimia, joiden varaan orkestraalinen soundtrack rakentuu.

”Aulos on muinainen puhallinsoitin, joka kuulostaa itsessään aika karsealta”, Cooker naurahtaa. ”Halusin kuitenkin jotain aitoa perinteestä, joten yritin saada sen kuulostamaan hyvältä. Lisäsin kaikua, reverbiä ja muista efektejä. Soinnissa on tietynlaista epämukavuutta, joten se sopii hyvin alamaailmaan. Siksi sitä kuulla Vaults of Tartaros -tasoilla.”

”Lisäksi teetin kolme erilaista lyyraa erityisesti tätä projektia varten, ja ne on tehty samaan tapaan kuin yli 2000 vuotta sitten. Näppäiltävät soittimet sopivat muutenkin hyvin peleihin, koska niissä on jatkuva pulssi ja pelissä on jatkuvaa liikettä.”

Alta näet kuvat Cookerin käyttämistä soittimista.

Cooker koki myös, että pelin piirrosmainen tyyli antoi hänelle vapaammat kädet säveltäjänä:

”Se päästi minut tekemään erilaisia asioita musiikissa kuin fotorealistinen maailma. Kehittäjät ovat luoneet oman visuaalisen tyylinsä, joten minunkaan ei tarvinnut jäljitellä mitään mitä soundtrackeilla yleensä tehdään. Saatoin vain säveltää vapaasti kunnes löysin jotain, mikä osui yhteen sen kanssa mitä näin pelissä.”

Cooker kertoo olevansa erityisen ylpeä siitä, kuinka musiikki vaihtuu saumattomasti pelaajan toiminnan mukaan. Musiikki vaihtuu siis esimerkiksi vapaan tutkimisen, ratsastuksen ja taistelun välillä:

”Tämä limittyy vielä sen kanssa, että jokaisen jumalan alueella on omanlaisensa musiikki, eli joka alueella on oma soundinsa”, Cooker kuvailee.

Immortals Fenyx Rising ilmestyy 3. joulukuuta PC:lle, PlayStation 4:lle, PlayStation 5:lle, Xbox Onelle, Xbox X/S:lle, Nintendo Switchille, Amazon Lunalle ja Google Stadialle.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat