Jälleen uusi tutkimus osoittaa, ettei väkivaltapeleillä ole yhteyttä aggressiiviseen käytökseen

12.03.2019 16:30 | Muropaketin toimitus

Tuoreen Royal Societyn julkaiseman tutkimuksen mukaan väkivaltaisten pelien pelaamiselle ei ole yhteyttä nuorten aggressiiviseen käyttäytymiseen. Tutkimuksessa tutkittiin yli tuhatta nuorta, ja haastateltiin lisäksi heidän huoltajiaan.

Pelien sisältämän väkivallan ja tosimaailman väkivallantekojen välistä yhteyttä on pohdittu ainakin siitä asti, kun alkuperäinen Doom (1993) aikanaan herätti moraalipaniikin verisellä räiskinnällään. Vaikka tähän mennessä ilmestyneet tutkimukset ovat lähes yksiselitteisesti romuttaneet ajatuksen pelien ja väkivallan yhteydestä, rakennettiin peleistä syntipukkia vasta viime vuonnakin Yhdysvalloissa tapahtuneiden joukkosurmien kohdalla.

Nyt on ilmestynyt jälleen uusi tutkimus, joka sekään ei löydä tilastollisesti merkittävää yhteyttä väkivaltapelien pelaamisen ja aggressiivisen käytöksen välillä. Oxfordin yliopiston professori Andrew K. Przybylski ja Cardiffin yliopiston vanhempi luennoitsija Netta Weinstein jopa lähtivät PC Gamerin mukaan liikkeelle siitä oletuksesta, että pelit aiheuttaisivat aggressiota, mutta tulivat lopulta täysin päinvastaiseen tulokseen.

Suuressa brittitutkimuksessa oli mukana peräti 1004 nuorta, sekä yhtä monta huoltajaa. Iältään nuoret olivat 14- ja 15-vuotiaita, ja heistä osa pelasi ja osa taas ei. Tutkimusta varten analysoitiin heidän pelitottumuksiaan ja haastateltiin myös heidän huoltajiaan lasten aggressiivisesta käyttäytymisestä.

Tutkijat eivät kuitenkaan havainneet yhteyttä väkivaltaisten pelien pelaamisen ja todetun aggressiivisen käytöksen välillä. Aineistoa verrattiin lisäksi Euroopan ja Yhdysvaltain peli-ikärajoihin, eikä tämäkään osoittanut yhteyttä korkeamman ikärajan pelien ja käyttäytymisen välillä.

Koko tutkimus on luettavissa avoimesti Royal Society Open Science -julkaisussa.

Muropaketin uusimmat