Uusimmat

Katsaus pelihistoriaan: South Parkista on tehty enemmän huonoja kuin hyviä pelejä

02.10.2017 12:50 Muropaketin toimitus

South Park: The Fractured But Wholen lähestyvän julkaisun kunniaksi tarkastelemme South Park -pelien synkkää historiaa.

Muistatko syksyn 1999? Pokémon villitsi lapsia, uumoiltu Y2K-uhka lietsoi vainoharhoja, ja MTV3:lla alkoi animaatiosarja nimeltä South Park. Saman vuonna ilmestyivät myös ensimmäiset South Park -pelit, jotka eivät kuitenkaan saaneet yhtä lämmintä vastaanottoa kuin todelliseksi ilmiöksi noussut tv-sarja.

Tuosta ajasta on vierähtänyt jo lähes pari vuosikymmentä, mutta South Park porskuttaa yhä uupumattomana. Sarja on muuttunut rutkasti vuosien aikana, ja niin ovat pelitkin – onneksi parempaan suuntaan. Pitkään odotetun South Park: The Fractured But Whole -pelin ilmestymisen kunniaksi luomme katsauksen South Park -pelien historiaan.

Ensimmäinen aalto

2000-luvun vaihteessa South Park oli kuuminta hottia. Ensimmäiset tuotantokaudet tekivät sarjasta hitin, ja esimerkiksi South Park -pehmoleluja ja muuta krääsää myytiin kuin kuumille kiville.

Kannattaa takoa kun rauta on kuuma, ajattelivat tekijät varmaankin, ja antoivat oikeudet kolmelle South Park -videopelille. Edesmenneen Acclaim Entertainmentin julkaisemat pelit muodostavat South Park -pelien ensimmäisen aallon, josta ei ole paljon hyvää sanottavaa.

Peleistä ensimmäinen, yksinkertaisesti nimeltään South Park, ilmestyi itseasiassa jo vuonna 1998, mutta vain Nintendo 64:lle ja vain Pohjois-Amerikassa. Myöhemmin PlayStationille ja PC:lle kääntynyt, Iguana Entertainmentin peli oli yksinkertainen FPS-räiskintä, jossa South Parkin pikkukaupunkia uhkaa tuho ja pelaaja taistelee esimerkiksi mutanttikalkkunoita ja alieneita vastaan.

South Park ei ollut edes ajalleen näyttävä peli, ja se ei saanut kiittäviä arvioita millään alustalla. GameSpot summasi pelin toteamalla, että “South Park on niitä pelejä, jotka tulet muistamaan, kun mietit surkeimpia pelaamiasi pelejä.”

Toinen South Park -peli otti keskiöönsä Isaac Hayesin esittämän Chefin, joka oli sarjan alkupuolen pidetyimpiä hahmoja. Chefin bravuuri olivat alunperin kaksimieliset laulut, joista osa levytettiin South Parkin toisen tuotantokauden aikaan Chef Aid: The South Park Album -levylle (joka on, kumma kyllä, yllättävän hauska soundtrack-levy).

Tuntui siis loogiselta, että Chef voisi saada myös oman videopelinsä. Jotenkin kummassa Acclaim Studios päätyi kuitenkin ratkaisuun, että Chefin omasta pelistä tuli yhdistelmä gameshow-tyylistä tietokilpailua ja minipelikokoelmaa. Hyvää pelissä oli, että pikseleisestä kuvastaan huolimatta 2D-pelinä toteutettu South Park: Chef’s Luv Shack (1999) pääsi lähemmäs sarjan animaatiotyyliä kuin muut varhaiset South Park -pelit, ja myös ääninäyttely oli samalla tasolla.

Kuten edeltäjänsä, tämäkään kummajainen ei saanut erityisen hyviä arvosanoja. Tästä pelistä GameSpot kertoi, että ”kysymykset ovat hauskoja vain ensimmäisen kerran kun ne kuulee, minipelit ovat täysin mielenkiinnottomia, ja itseääntoistavat puheet ovat todellinen kiusa”.

2000-luvun vaihteen South Park -manian viimeinen yritys rahastaa videopelillä oli Mario Kart 64:n (1996) ja Crash Team Racingin (1999) vanavedessä tehtailtu karting-peli South Park Rally. Resepti oli yhtä tuulesta temmattu kuin Chef’s Luv Shack, sillä South Parkilla ei luonnostaan ollut mitään tekemistä kartingin kanssa. Liuta sarjan hahmoja kuitenkin istutettiin kärryjen taakse muutamalla repliikillä ja enemmän tai vähemmän toimivilla aseilla varustettuina.

South Park Rallykaan ei saanut hyvää vastaanottoa, ja täysin syystä. Pelin ohjattavuus oli ala-arvoista, ja ainakin PlayStation-versiossa jo tiellä pysyminen oli melkoinen haaste. Lisäksi Multiplayer ja Arcade -moodien pelaaminen vaati Championship-moodissa etemistä, sillä vain tässä yksinpelimoodissa sai avattua ratoja ja hahmoja. Kun yhdessä kilpailussa ei sitten pärjännyt, esimerkiksi totaalisen bugisen pelattavuuden vuoksi, jäi rutkasti sisältöä avaamatta. En ihmettelisi, jos tämän pelin aiheuttamissa raivokohtauksissa olisivat ohjaimet lennelleet.

Ei ole mikään yllätys, että South Parkin luojat Trey Parker ja Matt Stone eivät olleet paljon tekemisissä alkuperäisten pelien kanssa. Heidän kerrotaan myös myöhemmin kritisoineen Acclaimia varhaisten South Park -pelien kehnosta tasosta.

Uusi sukupolvi

Ensimmäisen pelikolmikon jälkeen South Park -mania oli ohi, ja pelit unohtuivat sarjan porskuttaessa eteenpäin tasaiseen tahtiin. South Park Rallyn jälkeen kestikin peräti kymmenen vuotta ennen seuraavan South Park -pelin ilmestymistä.

Vuonna 2009 ilmestyi sitten viimein South Park Let’s Go Tower Defense Play!, joka on tähän päivään mennessä julkaistu ainoastaan Xbox Live Arcadessa. Nimensä mukaisesti peli kuului tornipuolustus-genreen, mutta yhdisti reseptiin myös toimintapelin elementtejä. Pienehkö pelijulkaisu sisälsi köykäisen tarinan, jossa sarjan hahmot ryhtyvät Cartmanin joukolla puolustamaan kaupunkia vihollisilta, mutta taso oli nyt huomattavasti alkuperäisiä pelejä korkeampi. South Park Let’s Go Tower Defense Play! saikin runsaasti kehuvia arvioita, ja vaikka pelin keskiarvo Metacriticissä on vain 72, julistettiin se heti ”tähän mennessä parhaaksi South Park -peliksi”.

Niin ikään Xbox Live Arcadelle kehitetty South Park: Tenorman’s Revenge ilmestyi kolme vuotta myöhemmin ja vei South Park -pelit jälleen uuteen tyylilajiin. Tällä kertaa vuorossa oli tasohyppely, jonka tarina ammensi vahvasti useista sarjan jaksoista. Tapahtumien keskiössä on sivuhahmo Scott Tenorman, joka nähtiin ensi kertaa viidennen tuotantokauden jaksossa Scott Ternorman Must Die, ja jolle muodostui sittemmin suuri merkitys South Park -kaanonissa. Valitettavasti peli sai valtaosin kehnot arviot, joiden perusteella se ei tehnyt oikeutta kulttisarjalle.

Vuonna 2014 South Park onnistui sitten viimeinkin räjäyttämään niin sanotusti pankin vuoropohjaisella roolipelillään South Park: The Stick of Truth. Roolipeleistään tunnetun Obsidian Entertainmentin kehittämä ja pelijätti Ubisoftin julkaisema The Stick of Truth ammensi voimakkaasti monista sarjan jaksoista ja sivujuonista, ja se onnistui ensi kertaa luomaan pelaajalle tunteen siitä, että hän todella seikkailee South Parkin räävittömässä pikkukaupungissa. Vaikka pelin taistelujärjestelmä ja lievä itseääntoistavuus jättivätkin viime kädessä toivomisen varaa, oli The Stick of Truth ensimmäinen oikeasti hyvä South Park -peli.

Moni saattaa luulla, ettei The Stick of Truthin jälkeen ole ilmestynyt South Park -pelejä, mutta tämä ei pidä paikkansa. Kesäkuussa nimittäin julkaistiin suomalaisen RedLynxin ja South Park Digital Studiosin yhdessä kehittämä mobiilipeli South Park: Phone Destroyer. Androidille sekä iOS:lle julkaistu Phone Destroyer on korttipelipohjainen reaaliaikastrategia, joka tarjoaa sekä yksinpelikampanjan että verkkomoninpelin. Kaiken lisäksi peli on täysin ilmainen, ja oman testimme perusteella se vaikuttaa oikein lupaavalta mobiiliviihteeltä.

Kuten alussa totesimme, on pian vuorossa South Park: The Stick of Truthin suora, mutta itsenäinen jatko-osa South Park: The Fractured But Whole. Tällä kertaa asialla eivät ole Obsidianin RPG-veteraanit, vaan kehitysvastuu on siirtynyt Rocksmith-kitarapeleistä tunnetulle Ubisoft San Franciscolle.

The Fractured But Whole, jonka alkuperäinen työnimi oli ”The Butthole of Time”, on ollut kehityksessä pitkään. Kuten monet varmasti muistavat, lupailtiin pelin alunperin ilmestyvän jo joulukuussa 2016. Peliä kuitenkin lykättiin ensin keväälle 2017 ja sitten vielä lokakuulle. Nyt ilmestyvää peliä on siis saatu odottaa, mutta myös uudistuksia näyttää olevan luvassa rutkasti.

The Fractured But Whole jatkaa The Stick of Truthin tarinaa, mutta nyt South Parkin lasten fantasiaroolipeli vaihtuu supersankarileikiksi, jossa pelaaja pääsee luomaan ohjastamalleen hahmolle oman supersankaripersoonan. Peli sisältää 12 supersankariluokkaa, ja ihonvärin valinta vaikuttaa pelin ”vaikeuteen”, eli siihen, kuinka hahmolle puhutaan ja kuinka paljon rahaa hän saa. South Parkin purevassa satiirissa pelikokemus on siis sitä hankalampi, mitä tummempi pelihahmon iho on.

The Fractured But Wholen tarinasta on paljastettu sen verran, että supersankarien liitto hajoaa Cartmanin vuoksi kahteen ”franchiseen”, mikä näyttää parodioivan Marvelin Captain America: Civil Warin (2016) asetelmaa. On kuitenkin todennäköistä, että kuten The Stick of Truthissa, myös The Fractured But Wholessa paljastuu poikien leikkejä laajempi taustakertomus.

South Park: The Fractured But Whole ilmestyy 17. lokakuuta PC:lle, Xbox Onelle ja PlayStation 4:lle. Alta näet pelin E3-trailerin.