Uusimmat

Katsaus: Vuosi 2001 oli uskomatonta aikaa pelimaailmassa – Näiden 20-vuotiaiden klassikkojen jalanjäljissä kuljetaan vieläkin

26.01.2021 20:20 Tuukka Hämäläinen

Tänä vuonna parikymppisiään viettää joukko klassikkopelejä, jotka raivasivat tietä uuden sukupolven pelaamiselle. Listasimme yhdeksän pelimaailman merkkiteosta, jotka ilmestyivät vuonna 2001.

Parikymmentä vuotta sitten puhalsivat pelimaailmassa muutoksen tuulet. PlayStation 2 oli juuri saapunut markkinoille ja mullistanut oman aikansa konsolipelaamisen. Vuoden 2001 syksyllä myös Microsoft julkaisi alkuperäisen Xboxin ja Nintendo puolestaan GameCuben.

Liekö uuden sukupolven taite syynä siihen, että vuonna 2001 ilmestyi koko joukko erinomaisia, klassikkoasemaan nousseita pelejä. Vuoden ajalle mahtui maineensa säilyttäneitä ja jatko-osia poikineita laatupelejä kaikille alustoille, Civilization III:sta ja Oddworld: Munch’s Oddyseestä aina RuneScapeen ja Paper Marioon.

Joukosta erottuu kuitenkin yhdeksän selvästi muita merkittävämpää julkaisua, jotka näyttivät suuntaa tulevaisuudelle ja nousivat poskettomiksi hiteiksi. Kaikkien näiden asemasta kertoo jo sekin, että useimmat niistä on remasteroitu ja/tai julkaistu uudelleen nykyaikaisemmille alustoille.

Alta näet valintamme vuoden 2001 merkittävimmiksi peleiksi. (Pelit on listattu ilmestymisjärjestyksessä alkuperäisen julkaisupäivän mukaan. Osa tietysti saapui Eurooppaan vasta jälkijunassa.)

Gran Turismo 3: A-Spec

Gran Turismo -pelit ovat aina olleet PlayStation-konsolien menestyksiä, mutta Gran Turismo 3: A-Spec on jotain ihan muuta. Lähes 15 miljoonaa kappaletta myynyt ajopeli nousi nimittäin maailman myydyimmän kotikonsolin toiseksi myydyimmäksi peliksi. Metacriticin listauksissa se on myös kaikkien aikojen toiseksi parhaat arviot kerännyt ajopeli, heti ensimmäisen Gran Turismon (1998) jälkeen. Gran Turismo 3 tarjosi ajalleen vallankumouksellisen ajosimulaation, eikä mikään sen jatko-osista yltänyt samanlaiseen arvio- tai myyntimenestykseen.

Final Fantasy X

Final Fantasy ­-pelit olivat nekin löytäneet kotinsa jo edelliseltä PlayStationilta, mutta kesällä 2001 ilmestynyt Final Fantasy X oli silti merkkitapaus sarjan historiassa. PS2:lla 8,5 miljoonaa kappaletta myynyt peli oli yksi konsolin suurimmista menestyksistä. Uuden alustan ansiosta FFX avarsi roolipelisarjan tyyliä täysin kolmiulotteisella pelimaailmalla ja ääninäyttelyllä. Pelin suosiosta kertoo sekin, että FFX oli sarjan ensimmäinen peli, joka sai suoran jatko-osan, vuonna 2003 ilmestyneen Final Fantasy X-2:n.

Max Payne

Kesällä 2001 näki sitten päivänvalon myös suomalaisen peliteollisuuden todellinen virstanpylväs, Remedyn toimintapeli Max Payne. Aikanaan vallankumouksellinen bullet time -ominaisuus, tummanpuhuva tarina ja musta huumori tekivät Max Paynesta vaikuttavan kokemuksen, joka kääntyi Rockstarin toimesta pian myös PS2:lle ja Xboxille. Max Payne poiki tietysti myös kaksi jatko-osaa sekä läpeensä surkean Hollywood-elokuvan, mutta alkuperäinen peli on säilyttänyt ansaitusti klassikkoasemansa. On varmaan turvallista sanoa, että ilman Max Paynea olisi tuskin nähty myöskään Remedyn myöhempiä hittejä, kuten Alan Wakea (2010) ja Controlia (2019).

Silent Hill 2

Jos Max Payne näytti suuntaa kolmannen persoonan räiskinnöille, tuli Silent Hill 2:sta uusi suunnannäyttäjä kauhupeleille. 2000-luvun vaihteessa pelit nähtiin yhä enemmän lasten viihteenä, joten vakavamielinen ja synkkä Silent Hillin (1999) seuraaja herätti paljon huomiota. Ensimmäisenä PS2:lle rantautunut peli listataan usein konsolin parhaiden pelien sekä kaikkien aikojen parhaiden kauhupelien listoilla, vaikkei siitä tullutkaan alkuperäisen edeltäjänsä tasoista myyntimenestystä. Valitettavasti Silent Hill 2 jäi myös sarjan huippuhetkeksi, sillä sitä seuranneista jatko-osista yksikään ei ole saanut yhtä positiivista vastaanottoa.

Ico

Team Icon nimikkotuotos Ico ei ollut mikään myyntimenestys, mutta siitä tuli yksi aikansa arvostetuimmista peleistä. Unenomainen seikkailu raivasi tietä niin sanotuille ”taidepeleille” aikana, jolloin indiepelien käsitettä ei vielä tunnettu ja pelit nähtiin ensisijaisesti viihteenä. Ico muistettaisiin todennäköisesti vielä suurempana klassikkona, ellei visionäärisen luojansa Fumito Uedan seuraava luomus, Shadow of the Colossus (2006) olisi noussut vielä suuremmaksi mestariteokseksi. Joka tapauksessa Ico oli tyylilajissaan uranuurtaja, jonka arvosta kertoo jo pelikehittäjien itsensä Game Developer’s Choice Awardsin pääpalkinto.

Grand Theft Auto III

Lokakuussa näki sitten päivänvalon peli, jonka jalanjäljissä open world -pelien voi vieläkin nähdä kulkevan. Rockstarin Grand Theft Auto III oli ensimmäinen todellinen, laajan ja avoimen 3D-maailman esitellyt peli, josta tuli ansaitusti esikuva kaikille seuraajilleen tyylilajissa. Kävi tosin niin, että sen jatko-osat GTA: Vice City (2002) ja GTA: San Andreas (2004) nousivat vielä suuremmiksi menestyksiksi, joiden varjoon jäivät jopa GTA III:n sinänsä kunnioitettavat myyntiluvut. Suosittujen jatko-osien uudet aluevaltaukset eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna siihen, miten GTA III mulllisti aikanaan pelimaailmat. Jatko-osiensa myyntimenestyksestä huolimatta peli jäi Metacriticin listalla PS2:n kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi peliksi.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Vain muutama viikko GTA III:n jälkeen ilmestyi toinen sukupolvensa uranuurtaja, Metal Gear Solidin (1998) jättimenestykseksi noussut jatko-osa Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Ajalleen uskomattomilla grafiikoilla ja massiivisella tarinalla varustettu MGS 2 myi PS2:lla seitsemän miljoonaa kappaletta ja nousi koko konsolin ylistetyimpien pelien listalla neljännelle sijalle. Hideo Kojiman kunnianhimoinen peli toki vieraannutti osan pelaajista valtavalla määrällä dialogia ja välivideoita, mutta sen merkitystä teknisenä ja elokuvallisen kerronnan saavutuksena pelihistoriassa ei voi kiistää.

Halo: Combat Evolved

Kaikkien yllä mainittujen virstanpylväiden perään kohosi sitten vielä loppuvuodesta FPS-räiskintöjen uusi merkkipaluu. PS1:n ja Nintendo 64:n sukupolvella ensimmäisen persoonan räiskinnät hakivat vielä konsoleilla muotoaan, paria poikkeusta lukuunottamatta, mutta Bungien Halo: Combat Evolved muutti suunnan kertaheitolla. Xboxin julkaisupeli näytti, kuinka FPS:t voidaan konsolilla hoitaa mallikkaasti, ja se käynnisti myös koko Xbox-konsoliperheen suurimman franchisen. Halosta tuli alkuperäisen Xboxin toiseksi myydyin peli, jonka yli kiipesi itseoikeutetusti vain vuonna 2004 ilmestynyt Halo 2.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat