Uusimmat

Kentuckyn kuvernööri syyttää Floridan kouluampumisesta videopelejä, vaikka todisteet puuttuvat

16.02.2018 08:46 Muropaketin toimitus

Yhdysvalloissa käydään jälleen keskustelua kouluammuskeluiden syistä. Kentuckyn kuvernööri Matt Bevin syyttää tapauksesta väkivaltaisia videopelejä, vaikka perusteet puuttuvat.

Floridan Browardin piirikunnassa nähtiin keskiviikkona silmitön joukkomurha, kun 19-vuotias ampuja surmasi 17 yläkoulun oppilasta ja haavoitti 15 muuta. Tragedia on herättänyt jälleen keskustelua aseiden hallussapitoa koskevasta lainsäädännöstä, mutta Kentuckyn kuvernööri Matt Bevinillä on oma selityksensä: republikaanien poliitikko päätynyt tuttuun strategiaan, eli väkivaltaisten videopelien syyttämiseen.

”On videopelejä, jotka on kyllä osoitettu aikuiselle yleisölle, mutta lapset pelaavat niitä ja kaikki tietävät sen, eikä sen estämiseksi voi tehdä oikein mitään”, Bevin kertoi tuoreessa haastattelussa Ars Technican mukaan.

”Pelit juhlistavat ihmisten teurastamista”, julistaa Bevin, joka kuvailee pelien olevan osa ”kuoleman kulttuuria”. Hän jakaa vastuuta vanhempien, koulun, kirkon ja erityisesti pelikehittäjien suuntaan, ja kuvailee kansakunnan kadottaneen ”moraalisen kompassinsa”.

Väkivaltaisten videopelien syyttäminen tosimaailman väkivallasta ei toki ole mikään uusi ilmiö. Videopelien vaikutukseen on vedottu kouluampumisten kohdalla ainakin siitä asti, kun vuoden 1999 Columbinen verilöylyn tekijät osoittautuivat Doom-pelaajiksi.

Ars Technica kertaa kuitenkin tieteellisen tiedon videopelien ja väkivallan yhteydestä: kuten sivusto jo vuosia sitten uutisoi, ei ampuma-aseisiin liittyvien murhien määrällä ja videopeleihin käytettävän rahan määrällä suhteessa väkilukuun ole mitään vastaavuutta.

Ampuma-aseella tehtäviä murhia tapahtuu Yhdysvalloissa valtavasti, mutta valtion suhteellinen videopelikulutus häviää vertailussa monille muille maille, esimerkiksi Isolle-Britannialle, Japanille ja Etelä-Korealle. Näissä maissa ampuma-aseella tehtäviä murhia tapahtuu murto-osa Yhdysvaltain lukumäärästä.

Lisäksi videopelien ja väkivaltaisen käyttäytymisen yhteyttä analysoivat tutkimukset ja ainakin yksi meta-analyysi (eli useita tutkimustuloksia huomioonottava, laajempi tutkimus), ovat osoittaneet, ettei väkivallan ja videopelien välillä ole selkeää yhteyttä.

Aktiivisen videopelaamisen sijaan Floridan kouluammuskelusta oli kuitenkin toisenlaisia varoitusmerkkejä ilmassa. Kuten CNN raportoi, tiedettiin 19-vuotiaan ampujan muun muassa tähtäilleen ilmakiväärillä naapureiden koteihin, harjoitelleen ampumista ja julkaisseen sosiaalisessa mediassa aseita ihannoivia kuvia sekä vihapuhetta sisältäviä viestejä.

CNN:n mukaan ampujan kotiin oli myös hälytetty poliisit vuodesta 2010 alkaen peräti 39 kertaa. Videopelejä artikkelissa ei mainita.