Kokeilimme: Uusi huumoripeli parodioi monia pelejä Doomista Metal Gear Solidiin – Lopputulos on ”hyvin viihdyttävä”

20.04.2021 20:00 Tuukka Hämäläinen

Runsaalla huumorilla höystetty älypeli Rain on Your Parade irvailee useiden pelien kustannuksella. Kokeilimme, kuinka hyvin vitseissä onnistuttiin.

Rain on Your Parade on viime viikolla ilmestynyt indiepeli, joka kulkee vähän samoilla linjoilla kuin suosittu Untitled Goose Game (2019). Piirrostyylisessä pelissä on tarkoitus aiheuttaa monenlaista kaaosta ja ”pilata kaikkien päivä”, kuten virallinen kuvauskin kertoo.

Pelaaja ohjastaa Unbound Creationsin pelissä pientä, pahvista tehtyä sadepilveä, joka kastelee ihmisiä, saa autot liukastelemaan lumisilla kaduilla ja pyörittää jopa pyörremyrskyjä. Peli sisältää yli 50 tasoa, joilla kaikilla on omat tavoitteensa ja luovat ideansa.

Eniten huomiota on pelimediassa herättänyt se, että Rain on Your Parade sisältää useita muiden pelien innoittamia tasoja. Pelissä on esimerkiksi Metal Gear Solidin (1998) innoittama hiiviskelytaso, Doomia (1993) jäljittelevä FPS-taso, sekä Counter-Strike: Global Offensiven (2012) hengessä tehty taso, jossa estetään sotilaita purkamasta pommia.

Esimerkiksi Metal Gear Solid -tasolla pilven tehtävänä on soluttautua tutuissa lumisissa maisemissa sotilaiden vartioimaan tukikohtaan ja tuhota vaarallinen ase. Kuten alla oleva video näyttää, on parodia uskollinen MGS:lle aina Codec-puheluita ja pilven bandana-nauhaa myöten.

Doom-taso puolestaan muuttaa koko pelin näkökulmaa ja ohjausjärjestelmää.

FPS-kentällä kastellaan ihmisiä, etsitään erivärisiä avaimia, ja kukistetaan vihollisia, jotka ovat suuria aurinkoja. Tässäkin parodiassa jäljitellään hervottomalla tavalla alkuperäistä peliä alapalkkia myöten.

Peliparodia ulottuu ilmeisiä jäljitelmiä pidemmälle. Pelissä nähdään hahmona esimerkiksi Froggerin (1981) sammakko, ja sivuhahmot heittävät läppää mikromaksuista ja pelibugeista. Eräs pidempi taso on jopa ikään kuin kokonainen fantasiaroolipeli, kaikkine kliseineen.

Unbound Creations on ylipäätään heittäytynyt pelissään hyvin itsetietoiseksi. Eräällä tasolla jopa mainitaan, että ihmisiin ei voi sattua, ”koska ikärajamme kieltää sen”.

Simppeli pulmaseikkailu onkin hauskan asenteensa vuoksi hyvin viihdyttävä. Pelimaailman viittauksia ei tarvitse tuntea, mutta niiden ansiosta peli muuttuu vielä hauskemmaksi.

Valtaosa tasoista on kieli poskella suunniteltua kaaoksen aiheuttamista, eivätkä haasteet ole turhan vaikeita. Toisaalta kaikilla tasoilla tuntuu olevan piilotettuja tavoitteita, mikä innoittaa aiheuttamaan ylimääräistä tuhoa ja kokeilemaan erilaisia temppuja.

Rain on Your Parade vaikuttaa olevan hauska pikkupeli, jonka parissa vierähtää muutama pelitunti leppoisasti. Peli on saatavilla PC:lle, Nintendo Switchille ja Xbox Onelle. Se kuuluu myös Xbox Game Passin valikoimaan.