UUSIMMAT

Kotimainen selvitys: Pelialan työntekijöillä menee Suomessa yllättävän hyvin

11.04.2019 13:00 | Muropaketin toimitus

Game Makers of Finlandin palkkaselvitys kertoo muun muassa, että sukupuolten väliset palkkaerot ovat pelialalla keskimääräistä pienemmät.

Maailman ensimmäinen pelialan ammattiliitto Game Makers of Finland on julkaissut ensimmäisen palkkakyselynsä tulokset. Kyselyä varten haastateltiin 190 pelialan ammattilaisia 26:sta kotimaisesta yrityksestä, ja tulokset ovat yllättävän positiiviset.

Pelialan työntekijöiden keskimääräinen ansio on  3950 euroa kuukaudessa,ja mediaaniansio puolestaan 3 700 euroa. Haastateltujen palkat vaihtelivat 2010 euron ja 8 652 euron välillä.

Yli puolet vastaajista kertoi lisäksi, että heidän palkkansa on noussut viimeisen vuoden aikana. Yli puolet saivat myös kannustinpalkkioita kuukausipalkkansa lisäksi.

Myös pelialan palkkatasa-arvo osoittautui keskimääräistä paremmaksi. Naispuolisten vastaajien mediaanipalkka oli 3 400 euroa ja miesten taas 3 757 euroa.

”Naisen euro” on siis Suomen pelialalla 90,5 senttiä, mikä on korkeampi kuin Suomen keskiarvo 84 senttiä. Tilanne on myös parempi kuin Ison-Britannian pelialalla, missä tehdystä selvityksestä kerroimme pari päivää sitten.

Kiehtova tulos on myös se, että naisilla oli kyselyn mukaan useammin alaisia kuin miehillä. Naispuolisista vastaajista 18 prosentilla oli alaisia, ja miehistä vain 12 prosentilla.

Kaikista vastaajista naisia oli 30% ja miehiä 70%. Keskimääräinen pelialan työntekijä on selvityksen mukaan 33-vuotias mies, jolla on tietojenkäsittelytieteen kandidaatin tutkinto.

Myös työmäärät ovat selvityksen mukaan hyvällä tasolla. Lähes puolet vastaajista kertoi, ettei tee koskaan ylitöitä, ja 63% kertoi työmääränsä olevan ”juuri sopiva”. Vain 7% vastaajista kertoi työmäärän olevan jatkuvasti liian suuri.

Selvityksen mukaan yrityksen sijainti ja koko vaikuttivat suoraan palkkoihin. Pääkaupunkiseudulla kuukausipalkat ovat keskimäärin 300 euroa suurempia kuin muualla Suomessa, ja yli sadan hengen yrityksissä keskimääräinen kuukausipalkka on jopa 778 euroa suurempi kuin pienemmissä yrityksissä.

Game Makers of Finlandin perustaja Milla Pennanen kertoo, että ammattiliiton tavoitteena on tehdä vastaava palkkakysely tästä lähtien vuosittain. Lisätietoja ammattiliitosta löytyy osoitteesta peliala.fi.