Kuoleeko kilpailullinen Super Smash Bros. -skene yhdessä ikääntyvän GameCube -ohjaimen kanssa?

29.09.2017 11:18 | Muropaketin toimitus

Super Smash Bros -pelaajat käyttävät edelleen yli 16 vuotta vanhaa Nintendo GameCube-ohjainta. Tämä asettaa kuitenkin haasteita kilpailullisen SSB:n jatkolle.

Super Smash Bros. on yksi maailman suosituimmista kilpailullisista kamppailupelisarjoista ja varsinkin Nintendon GameCubelle julkaisema Super Smash Bros. Melee on saavuttanut kamppailupelien kulttiaseman. Kello kuitenkin tikittää koko Super Smash Bros. sarjan tulevaisuudelle, sillä koko laji on ainakin toistaiseksi hyvin riippuvainen alkuperäisistä GameCube-ohjaimista.

Toistaiseksi suurin osa SSBM:n kilpailullisista turnauksista kieltää muiden kuin jo 16 vuotta sitten julkaistujen GameCube-ohjainten käyttämisen pelaamiseen. GameCube-ohjaimia käytetään myös Wiillä sekä Wii U:lla pelattavien uudempien SSM-pelien pelaamiseen. Kotakun aihetta käsittelevän artikkelin mukaan ongelmana on, että kaikki GameCube-ohjaimet eivät kuitenkaan ole tasavertaisia. Osalla ohjaimista tiettyjen haastavien liikkeiden tekeminen on helpompaa kuin toisilla.

Tästä johtuen hyvin toimivien ohjaimien hankkiminen voi olla haastavaa ja kallista. GameCube-ohjaimiin liittyy myös ergonomiaongelma, jonka vuoksi jotkin SSB-ammattilaiset ovat kertoneet pelaamisen aiheuttavan vakavia käsikipuja. Ongelmia on yritetty ratkaista uusilla laatikkotyyppisillä ohjaimilla, mutta ainakaan toistaiseksi konservatiivinen SSB-skene ei ole vielä ottanut niitä omikseen, sillä uusien ohjaimien pelätään tekevän pelaamisesta liian helppoa.

SSB-skenen aika on vähissä, sillä ainakaan toistaiseksi GameCube-ohjaimia ei voi käyttää Nintendo Switchillä. Tällöin mahdolliset Switchin SSB-pelit eivät tule tukemaan GameCube-ohjainta. Täten SSB-harrastajien on joko muutettava näkemystään peliohjaimista tai jatkettava ikääntyvien pelien pelaamista vanhan tavan mukaisesti. Vanhemmat pelit keräävät kuitenkin vuosi vuodelta vähemmän aktiivisia pelaajia, mikä johtaa pahimmassa tapauksessa lopulta koko SSB-skenen kuolemiseen.