Uusimmat

Mars on nyt linnunradan kuumin planeetta – Esittelyssä kolme peliä, joissa seikkaillaan Marsissa

06.11.2017 12:11 Jukka O. Kauppinen

Mars

Mars on kutkuttanut mielenkiintoa siitä saakka, kun ihmiset nostivat katseensa tähtiin ja havaitsivat, että meillä on tällainen aurinkokunnaksi kutsuttu juttu. Viime vuosina Mars on ollut suorastaan tapetilla – myös pelien puolella.

Elämme parhaillaan kiinnostavia avaruusaikoja. Siitä ovat osoituksena viime vuosien hienot avaruuselokuvat (Gravity, The Martian ja Interstellar) ja avaruustutkimuksen arvostuksen nousu.

Koska peliteollisuus ei ole oma muusta kulttuurista irrallinen saareke, avaruustutkimuksen ja -matkailun nousu näkyy myös videopeleissä. Etenkin Mars on erilaisissa projekteissa vahvasti esillä.

Nykyään on tarjolla tai tulossa koko liuta pelejä ja ohjelmia, joiden avulla punaista planeettaa voi tutkia omin nokkineen. Muropaketti esittelee nyt kolme tuoretta peliä, joissa seikkaillaan naapuriplaneettamme pinnalla.

Mars

Take On Mars on koukuttava ja monipuolinen simulaatio Mars-tutkimusmatkailusta ja asutuksesta. Siinä näet voi laukoa Marsiin luotaimia ja mönkijöitä, mutta onpa pelissä myös strateginen ulottuvuus. Pelaaja tarkastelee Mars-planeettaa sekä tutkimuksen että siellä elämisen kannalta.

Puolet pelistä on strategiaa, jossa ammuskellaan raketteja taivaalle Maapallolta ja kerätään tietoja niin Maapallon Kuusta kuin Marsista ja sen kiertolaisista.

Take On Marsin simulaatio pohjautuu tiukasti tieteeseen, eikä Marsia tutkita perinpohjin tuosta vain. Avaruustutkimuksella on rajallinen budjetti, eikä teknologiaakaan ole joka juttuun hetimiten. Kaikki tekeminen maksaa, niin uusien laitteiden suunnittelu kuin niiden laukominen, joten tarkka taloudenpito on tässäkin tärkeää.

Take Onin kulma aiheeseen on positiivisesti vähemmän pelimäinen, enemmän tieteellinen. Pelaajaa ei palkita pelillisillä saavutuksilla, vaan hyvä mieli tulee siitä, että taas on tutkittu uusi paikka, taas on saatu punaiselle planeetalle uudenlainen sensori. Alkuun näet kerätään vain perusdataa, mutta kohta sinne pitäisi saada jo kameroita, parempia kameroita, näytteenottimia, laboratorioita ynnä muuta. Sitten luotaimelle pitäisi saada alle pyörät tai telaketjut.

Ja niin edelleen. Aina vain enemmän tietoja, näytteitä ja tuloksia. Lisäksi laitteet pitäisi vielä saada ehjinä perille. Ei sekään aina niin taattua ole.

Mars

Marsin tutkiminen on siis puuhaa pitkäpinnaisille. Budjetointi, tekniikan kehittäminen, yhä suurempien luotainten rakentaminen ja tutkimustyö tuo peliin syvyyttä. Sitä riittää muutenkin, sillä simulaatio on monipuolinen, kiinnostava ja näyttää hyvältä. Käyttöliittymän opiskeluun kuluu kotva, mutta senkin logiikka on varsin selkeä. Luotaimien ja laitteiden käyttäminen sujuu hyvin sekä näppäimistöllä että hiirellä.

Pelin toinen puoli on sitten se pelillistetty osuus. Eihän nyt pelkällä avaruustutkimuksella peliä myydä. Siinä touhutaan Yksin Marsissa -elokuvan hengessä, kun epäonninen pelaaja löytää itsensä tiukasta paikasta ja yrittää pysytellä hengissä. Happea, pöpöröä, vettä ja tukikohdan rakentamista vapaassa järjestyksessä, ole hyvä.  Perustarpeiden täyttämisen jälkeen alkaa planeetan tutkiminen, ensin jalan ja sitten mönkijällä lisätarvikkeiden ja raaka-aineiden toivossa.

Oivallinen, joskin paikoittain raastava ja itseään toistava selviytymissimulaatio tuo kokonaisuuteen hyvää lisäarvoa, jos haluaa kokeilla Marsissa elämistä omakohtaisesti.

Take on Mars tukee myös Steam-palvelun Workshop-työkalupajaa. Sieltä voi ladata maksutta roppakaupalla muiden tekemiä lisäpalikoita, tehtäviä ja muunnoksia. Uusia laitteita, työkaluja ja tehtäviä löytyy yli 2000, ja grafiikkapäivityksillä pelin saa myös entistä näyttävämmäksi.

Mars

Vihamielisellä planeetalla selviytyminen on muodikasta myös JCB Pioneer: Mars -pelissä.Siinä pelaaja löytää itsensä epäonnistuneen laskeutumisen jälkeen yksin Marsin pinnalta ja kaikki on vähän paskana. Tutkimusryhmän laskeutuminen meni pieleen, kaikki muut kuolivat ja ympärillä raivoaa meteorimyrsky. Pukukin vuotaa. Pakko olla maanantai.

Robottien etukäteen rakentama tukikohta on onneksi suhteellisen lähellä, joten jos sinne vain pääsee, niin ehtii hengähtää hetken. Tosin tosiaankin vain hetken, sillä tukikohta on vielä kesken. Happea, sähköä ja vettä tarvitaan, samoin kuin välineitä ja raaka-aineita tukikohdan korjaamiseen ja jatkorakentamiseen. Urakka olisi iso tutkimusryhmällekin, mutta nyt käytettävissä olet vain sinä.

JCB Pioneer: Mars on toteutettu naamaperspektiivin toimintapelinä, jossa pelaaja kävelee ja ajelee pitkin Marsia tehtäviä suorittamassa. Aluksi perustukikohta täytyy saada elinkelpoiseksi, esimerkiksi ennen kuin happivarasto ehtyy. Se vaatii muun muassa raaka-ainevarastojen täydentämistä. Ei muuta kuin Mars-mönkijä alle ja matkaan. Joskus pelaaja könyää maan alla, joskus kiipeilee kukkuloilla hyviä malmiesiintymiä ja taivaalta pudonneita tavarakapseleita etsimässä. Sitten pora laulamaan ja voi pojat, 50 kiloa raakamalmia, siitähän jalostaa vaikka mitä!

Hauska kulma peliin on se, että sen työlaitteet ovat ihan oikeita Mars-työkoneita. Oikeastakin maailmasta tuttu JCB-työkoneyhtiö on suunnitellut jo nyt erilaisia kulkuneuvoja ja työkoneita Mars-siirtolaisille, ja niitä käytetäänkin pelissä oikean maailman visioiden mukaisen tukikohdan rakentamiseen. Tutkimusmatkailu-selviytymissimulaation lisäksi JCB onkin myös eräänlainen työkonesimulaattori.

JCB Pioneer: Mars on niin sanotusti Early Access -peli, eli sitä kehitetään koko ajan. Peli ei ole vielä kokonainen tai täydellinen, mutta seikkaileminen ja selviytyminen sujuu jo nyt. Myöhemmin luvassa on myös tarinallinen selviytymisseikkailu sekä vapaa hiekkalaatikkotila, jossa Marsia voi tutkiskella ja tukikohtaa pakertaa vapaasti oman pään mukaan.

Mars

Muropaketissakin aiemmin ensitestailtu Surviving Mars menee Marsin tutkimisessa pisimmälle. Bulgarialaisen Haemimont Gamesin ja ruotsalaisen Paradoxin yhteistyön hedelmä on näet täysimittainen strategiapeli, jossa rakennetaan itseriittoinen ja elinkelpoinen siirtokunta

Sen rakentaminen pohjautuu vahvasti nykytietämykseen ja -teknologiaan, ja peli pyrkii olemaan yhtä aikaa sekä mahdollisimman uskottava että pelattava.

Surviving Marsin ytimessä on ennen kaikkea uskottava simulaatio vihamielisestä planeetasta ja sen asuttamisesta.

”Me emme kuitenkaan kerro tarinaa Marsin asuttamisesta, koska emmehän me tiedä mitä siellä tapahtuu. Surviving Mars on avoin hiekkalaatikkoseikkailu, simulaatio, jossa pelaajat toivon mukaan löytävät kukin oman polkunsa ja luovat oman tarinansa”, pelin tuottaja Gabriel Dobrev on kertonut.

”Varsinaisia tavoitteita tai voittotapaa ei ole, vaan pelaajat voivat nauttia pelistä miten haluavat ja voittaa sen tai itsensä. Voit myös luoda omat tavoitteesi, minkä jälkeen peli pitää niistä kirjaa.”

Mars

Onhan Mars ollut suosittu matkakohde monissa muissakin peleissä. Mars Simulator – Red Planet on viime aikojen Mars-peleistä tietyllä tapaa kiinnostavin, sillä siinä yksinkertaisesti ohjataan yhtä mönkijää sen tutkimusmatkalla. Kutkattava aihe vain on pilattu kurjalla viiden pennin toteutuksella ja tappavan hitaalla temmolla.

Vanhemmissa teoksissa Marsia onkin käsitelty milloin mitenkin. Doom-pelien Mars tuppaa olemaan aika ikävä ja vihamielinen paikka. Jos ei muuten, niin niiden pahuksen demonien takia.

Mass Effect 3 (2012) vei sekin pelaajat Marsiin, eikä siellä ollut tälläkään kertaa sen enempää vehreää kuin mukavaa. Sen sijaan Westwoodin Mars Saga (1988) oli hieno roolipeli, joka oli yksi aikansa paremmista rooliseikkailuista ja kertoi kerrankin planeetasta, jossa oli ihan sivistynyt yhteiskunta. Näin ei ollut toiminnallisemmassa roolipeli The Technomancerissa, jossa Mars oli sekä asutettu että ydintuhottu. Strategisempi Millennium 2.2 (1989) taasen pisti vastakkain ihmiskunnan avaruuteen hajaantuneet jäänteet Maan tuhoutumisen jälkeen. Marsilaiset eivät olleet kovinkaan kaverillisia. Eikä pidä unohtaa ehkä sitä kaikkien aikojen tärkeintä Mars-vierailua Zak McKracken and the Alien Mindbendersissä (1988).

Mars- ja avaruuspeleillä on siis pitkä historia, mutta nyt ne ovat taas uudessa nousussa. Eri avaruusjärjestöjen haaveillessa planeetan valloittamisesta – innokkaimmat jo ensi vuosikymmenen aikana – Mars-pelit tuskin poistuvat pelistudioiden ja -pajojen listoilta aivan lähiaikoina.