Metacriticissä viime vuoden parhaisiin julkaisuihin kipusi 10 vuotta vanha japanilainen peli, josta tuskin olet kuullutkaan

03.01.2022 14:51 | Muropaketin toimitus

Omassa genressään suosittu visual novel -peli nousi yllättäen vuoden 2021 kehutuimpien julkaisujen joukkoon. Suomessa tuskin monikaan pelaaja tietää mistä on kyse.

Vuosi 2021 on pulkassa, joten Metacriticistä näkee jälleen kätevästi mitkä viime vuoden pelijulkaisut ovat saaneet kriitikoilta parhaan keskiarvon. Listan kärkipaikkaa pitää itseoikeutetusti roolipeli Disco Elysium: The Final Cut, mutta toisen sijan peli saattaa yllättää.

Vuoden toisiksi parhaaksi julkaisuksi on nimittäin kivunnut peli nimeltä The House in Fata Morgana: Dreams of the Revenants Edition. Jopa pelimaailmaa aktiivisesti seuraava pelaaja saattaa ihmetellä, mikäs kumma se tämä on.

Kyseessä on Nintendo Switchille päivitetty versio alun perin jo vuonna 2012 ilmestyneestä japanilaispelistä. The House in Fata Morgana on visual novel -tyylinen tarinapeli, jossa henkiolento sukeltaa vanhan kartanon historiaan ja palauttamaan kadonneita muistojaan.

Pelin huhtikuussa 2021 ilmestynyt Switch-versio on saanut keskiarvoksi tällä hetkellä huikeat 96 pistettä, lähinnä Nintendo-peleihin erikoistuneiden sivustojen ansiosta. Peräti 40-tuntista pelikokemusta kehutaan kenties koko tyylilajinsa parhaaksi peliksi, joka ei tarjoa paljon interaktiivisuutta, mutta sitäkin tuhdimman ja vaikuttavamman tarinallisen kokemuksen.

Ylipäätään Metacriticin listalla ovat nousseet korkealle päivitetyt uudelleenjulkaisut vanhemmista peleistä. Kymmenen kärkeen mahtuu itseasiassa vain kaksi aivan uutta peliä: Forza Horizon 5 ja Psychonauts 2.