Uusimmat

Muistatko vielä nämä? 10 klassikkopeliä, joita voi pelata PS5:llä ja PS4:llä uusimpien julkaisujen lisäksi

12.08.2021 21:52 Tuukka Hämäläinen

Sonyn uusimmilla konsoleilla pyörivät muutkin kuin edellisen kymmenen vuoden hittipelit. Monet eri aikakausien klassikot ovat pelattavissa myös uudemmalla raudalla.

PlayStation 5:n vahvuuksia on ehdottomasti takaperin yhteensopivuus PlayStation 4:n kanssa. Ja kun Sonyn uutuuskonsolille ei vielä ole monia yksinoikeuspelejä tullutkaan, sillä pelataan varmasti eniten PS4:n julkaisuja.

Heti ei tulisi kuitenkaan ajatelleeksi, kuinka paljon historiallisia klassikkopelejä PS5:llä ja PS4:llä voi pelata. Listasimme kymmenen tällaista peliä, joiden et ehkä tiennyt olevan tarjolla nykyisellekin sukupolvelle.

On ehkä paikallaan mainita, että pelit eivät ole missään erityisessä järjestyksessä, eivätkä ne välttämättä ole juuri ne kaikkein suurimmat peliklassikot. Listamme antaakin enemmän kuvaa siitä, kuinka laajan siivun pelihistoriaa Pleikkareilla voi kokea.

1) Planescape: Torment

Vuoden 1999 PC-roolipeli Planescape: Torment on tyylilajinsa klassikko, jota pidetään jopa yhtenä kaikkien aikojen parhaista peleistä. Siksi olikin kulttuuriteko, kun Black Isle Studiosin rope käännettiin pari vuotta sitten PS4:lle (ja Nintendo Switchille). Kyseessä on tietysti paranneltu Enhanced Edition, joka on nykyisin saatavilla yhteispaketissa Icewind Dale: Enhnaced Editionin kanssa. (Samaan aikaan kääntyivät konsoleille myös mm. alkuperäiset Baldur’s Gate -roolipelit.)

2) Grand Theft Auto III

Grand Theft Auto on nykyään melkein synonyyminen hittipeli GTA V:n kanssa, mutta Pleikkarilla voi palata nauttimaan myös pelisarjan kolmiulotteisen kauden juurista. Rockstarin vuoden 2001 GTA III on nimittäin käännetty HD-päivitettynä myös PS4:lle, ja se on tarjolla myös peliä seuranneiden GTA: Vice Cityn ja GTA: San Andreaksen kanssa yhteispaketissa. PS4:lle ja PS5:llä voi siis palata kokemaan, kuinka GTA:t mullistivat open world -pelit 2000-luvun alussa.

3) Double Dragon

Matkataanpa vähän pidemmälle historiaan. PS4:lle on ilmestynyt joukko retropelejä ja niiden kokoelmia, joten myös alkuperäinen Double Dragon on pelattavissa Pleikkareilla. 1980-luvun lopussa pelihallit ja NES-konsolit valloittanut mättöpeli on yksi beat ’em up -tyylilajin kulmakivistä ja se poiki myös koko joukon jatko-osia.

4) Frogger

Arcade-peleistä puheen ollen, myös legendaarinen Frogger on käännetty PS4:lle samassa julkaisusarjassa kuin Double Dragon. Uraauurtava sammakkopeli saapui pelihalleihin jo vuonna 1981, joten on todellakin pelihistorian varjelemista, että sitä voi nykyäänkin pelata kotisohvalta käsin.

5) Doom

No tottakai PS5:llä voi Doomia pelata! Itseasiassa toimittajamme testasi PS4:n versiota vuoden 1993 legendaarisesta räiskintäpelistä vasta viime vuonna ja totesi käännöksen oikein toimivaksi. Toki myös Doom II ja Doom 64 on käännetty nykyalustoille ja nekin ovat saatavilla PS4:lle ja PS5:lle huokeaan hintaan.

6) Ico

Palataan sitten vähän uudempiin klassikoihin. Sonyn suoratoistopalvelu PlayStation Now mahdollistaa monien PlayStation 3:n pelien pelaamisen myös uudemmilla konsoleilla, vaikka niitä ei ole suoraan PS4:lle tai PS5:lle käännetty. Tämän ansiosta kulttipeli Ico on sekin pelattavissa nykypleikkareilla HD-käännöksenä. Fumito Uedan alun perin PS2:lle kehittämä pulmaseikkailu oli yksi sukupolvensa upeimpia pelejä ja sen voi nähdä raivanneen tietä taiteellisesti kunnianhimoisille indiepeleille.

7) Silent Hill 2

PS2:n klassikoista myös kauhupelien edelläkävijä Silent Hill 2 on pelattavissa PS Now -palvelun kautta. Peli sisältyy Silent Hill HD Collectioniin, joka sisältää myös Silent Hill 3:n, mutta ei valitettavasti sarjan aloittanut PS1-peliä. Silent Hill 2 oli Icon tapaan PS2:n ylistetyimpiä pelejä ja sitä pidetään koko kauhupelisarjan huippuhetkenä.

8) Castlevania-sarja

Myös Konamin legendaarinen Castlevania-sarja tuotiin pari vuotta sitten juhlakokoelmana uusille alustoille. Castlevania Anniversary Collection sisältää alkuperäisen, vuoden 1986 NES-klassikon sekä kahdeksan sen saamaa jatko-osaa, joten mistään ihan kevyestä pelipaketista ei todellakaan puhuta.

9) Metal Gear Solid 2 & 3

Konamin klassikoista myös useimmat Metal Gear Solid -pelit ovat pelattavissa nykypleikkareilla, mutta vain PS Now -palvelun välityksellä. PS2:n arvostelu- ja myyntimenetykset Metal Gear Solid 2 ja Metal Gear Solid sisältyvät pelisarjan pätevään HD Collection -pakettiin, jota ei kuitenkaan ole julkaistu uudelleen PS4:lle. Valitettavasti myöskään alkuperäistä Metal Gear Solidia ei voi uusilla konsoleilla pelata, ja jostain syystä myös PS3:n yksinoikeuspeli Metal Gear Solid 4 on jäänyt historiaan. Hideo Kojiman klassikkosarjan huippuhetket ovat kuitenkin yhä pelaamisen arvoiset.

10) Pac-Man

Lista on hyvä lopettaa vielä yhteen ikiklassikkoon, jonka viehätys ei vanhene. Legendaarinen vuoden 1980 Pac-Man on yksi pelihistorian tunnetuimpia ja merkittävimpiä arcade-pelejä, ja se on tuotu myös nykypleikkareilla osana Bandai Namcon julkaisusarjaa. Ikiklassikko kustantaa muutaman euron ja on edelleen koukuttava kuin mikä.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat