UUSIMMAT

Muropaketti On the Road: Tältä näyttää Halosta ja Destinystä tunnetun Bungien studioilla Seattlessa

25.10.2017 08:56 | Tuukka Hämäläinen

Muropaketti pääsi Destiny 2 -juttureissun yhteydessä vierailemaan Bungien studioilla Yhdysvaltain Seattlessa. Legendaarisen pelistudion näyttelytilat ovat jokaisen Halo-fanin aarreaitta.

Bungie on yksi historian vaikutusvaltaisimmista ja ylistetyimmistä pelistudioista. Jason Jonesin ja Alex Seropianin vuonna 1991 perustama Bungie tunnetaan lukuisista hittipeleistä, joista tietysti suurimmat ovat alkuperäiset Halo-pelit sekä Destiny (2014) ja äskettäin ilmestynyt Destiny 2.

Bungien varhaisimmat julkaisut olivat Macille ilmestyneet tankkiräiskintä Operation: Desert Storm (1991) sekä roolipeliseikkailu Minotaur: The Labyrinths of Crete (1992). 1990-luvulla studio kehitti myös Marathon- ja Myth -pelit PC:lle ja Macille, mutta pankki räjähti vuonna 2001 alkuperäisen Halo: Combat Evolvedin myötä. Sitäkin kehitettiin alunperin Macille ja PC:lle, mutta toisin kävi, kun Microsoft osti Bungien ja peli päätyi Xboxille.

Alkuperäisen Xbox-konsolin ”killer app” teki Bungiesta ison tekijän ja jatko-osat kasvattivat suosiota entisestään.

Vuonna 2007 Bungie muuttui itsenäiseksi studioksi, ja kaikkiaan viisi Halo-peliä julkaistuaan studio siirsi hittisarjansa uudelle 343 Industriesille ja jatkoi uuteen suuntaan. Lopputuloksena syntyi verkkoräiskintä Destiny, josta tuli valtava hitti saamastaan kritiikistä huolimatta. Studio onnistui myös parantamaan pelin mainetta laajennusten myötä, ja syksyllä ilmestynyt Destiny 2 onkin niittänyt kiittäviä arvioita.

Bungien asemasta huolimatta studio sijaitsee yllättävän piilossa. Oikeaan katuosoitteeseen saapuessa ei vielä näe maisemassa mitään vinkkiä siitä, että satojen työntekijöiden valtava pelistudio on jossakin nurkan takana. Pitää kiivetä portaat ylös ja ohittaa paikallinen kuntosali, että löytää oikealle ovelle.

Sittenkään seinässä ei lue Bungie – siinä lukee Destiny 2. Ulko-oven viereen on myös kirjailtu täydellinen lista Bungien julkaisemista peleistä, mutta ei yhtiön nimeä.

Vierailullamme median edustajat pääsivät viettämään aikaa studion aulan valtavassa näyttelytilassa, sekä pelaamiseen tarkoitetuissa huoneissa, joiden kuvaamista ei sallittu. Aulassakin tosin riitti ihmettelemistä, sillä Bungien sisääntulohalli on kuin yhdelle studiolle omistettu museo.

Heti ovella on vastassa Halo: ODST:stä tuttu voimahaarniska, Yhdysvaltain lipun alla. Heti peremmältä löytyy patsaita niin Halosta kuin Destinystakin – itseasiassa useampia, eikä kaikille ole edes löytynyt edes järkevää paikkaa. Palkintovyöhön puettu Master Chief seisoo ahtaasti liian kapeassa syvennyksessä.

Kaikkialla seinillä on pelien konseptitaidetta, studion peleille omistettuja lehtien kansia, julisteita ja vaikka mitä. Ja näytillä ovat tietysti kaikki studion pelit, ilmeisesti kaikkina eri versioina, siististi lasivitriineihin aseteltuina. Niiden ohella esitteillä on lukemattomia figuureja, jäljitelmiä pelien aseista, sekä pelipalkintoja. Hyllykaupalla palkintoja.

Koko tila on lisäksi valaistu hämärästi ja juhlavasti kuin muinaisia reliikkejä sisältävä historiallinen museo. Sellainen se tavallaan onkin, ainakin studion faneille. Työntekijät eivät piittaa valokuvaavista ja kaikkialla parveilevista toimittajista. He ovat selvästi tottuneita erilaisten vierailijoiden fanifriikkaukseen.

Vaikka on tietysti harmi, ettemme päässeet käymään ylemmissä kerroksissa ja studion varsinaisissa toimitiloissa, on se myös täysin ymmärrettävää. Bungie on suurelle joukolle arkipäiväinen työpaikka ja oma maailmansa, jonne ei toivota tunkeilijoita. Lisäksi ylemmissä kerroksissa voisi nähdä vaikka mitä tulevia suunnitelmia, joita ei vielä voi toimittajille paljastaa.