Myös USA:n hallinto alkaa tutkia loottilaatikoita – kiisteltyjen boksien arvioidaan tuottavan tänä vuonna 30 miljardia dollaria
Yhdysvaltain kauppakomissio on luvannut aloittaa tutkimukset loottilaatikoista. Aloitteen teki senaaattori, joka on jo aiemmin saanut varoitusmerkit mikromaksuja sisältäviin peleihin.
Loottilaatikoiden laillisuutta ja uhkapelielementtejä tutkitaan parhaillaan monissa maissa, myös Suomessa, ja aiemmin syksyllä asiaa ryhdyttiin lisäksi selvittämään useiden eurooppalaisten viranomaisten yhteistyöllä. Nyt myös Yhdysvalloissa liittovaltion kauppakomissio (Federal Trade Comission) on luvannut perehtyä loottilaatikoihin.
Polygon kertoo, että aloitteen tutkimuksesta teki New Hampshiren senaattori Maggie Hassan kongressin komiteakäsittelyssä, jossa kauppakomission johtaja lupasi tehdä selvityksen. Hassan ei puhu loottilaatikoista ensimmäistä kertaa, vaan hän myötävaikutti jo aiemmin tänä vuonna siihen, että Pohjois-Amerikan ikärajoista vastaava ESRB otti käyttöön mikromaksuista kertovan varoitusmerkin peleissä.
Hassan totesi puheenvuorossaan, että loottilaatikot ovat ”kotiutuneet videopeliteollisuuteen ja niitä tavataan kaikkialla kasuaaleista älypuhelinpeleistä aina uusimpiin suuren budjetin julkaisuihin”. Hän viittasi myös Juniper Researchin aiemmin tänä vuonna tekemään analyysiin, jonka mukaan loottilaatikot muodostavat vuoteen 2022 mennessä 50 miljardin dollarin, eli noin 44 miljardin euron markinnat.
Saman analyysin mukaan, josta kertoi muun muassa MCV, loottilaatikoista kertyvien mikromaksujen arvioidaan tuottavan jo tänä vuonna lähes 30 miljardia dollaria, eli yli 26 miljardia euroa.
Pelialan teollisuusjärjestö ESA on Polygonin mukaan antanut asiasta lyhyen lausunnon, jossa korostetaan, että loottilaatikot ovat vain ”yksi tapa, joilla pelaajat voivat parantaa pelikokemustaan”.
”Toisin kuin oletetaan, loottilaatikot eivät ole uhkapelaamista”, ESA:n lausunnossa todetaan.
ESA väittää, ettei loottilaatikoilla ole tosimaailmassa rahallista arvoa. Joidenkin pelien kohdalla on kuitenkin mahdollista vaihtaa loottilaatikoiden sisältöä tai lyödä siitä vetoa kolmannen osapuolen palveluiden kautta. Juuri tämä muodostaa ongelman useiden valtioiden uhkapelilakien kanssa.
Lue myös: