UUSIMMAT

Myydyimpien pelien listat paljastavat Xbox Onen heikkouden PS4:n ja Switchin kilpailijana

02.12.2019 14:30 | Muropaketin toimitus

Sonyn ja Nintendon konsolit menestyvät yksinoikeuspeleillä, joita Xbox Onelta puuttuu kipeästi.

Seuraavan konsolisukupolven lähestyessä on selvää, että PlayStation 4:stä tuli kahdeksannen sukupolven myyntimenestys. Samalla myös vasta vajaat kolme vuotta sitten ilmestynyt Nintendo Switch on kirinyt myyntiluvuissa yllättävän lähelle Xbox Onea, joka ei näytä pärjäävän kilpailussa muiden alustojen kanssa.

PS4:n ja Switchin menestykselle on tietysti monia syitä, mutta yksi syy löytyy konsoleiden myydyimpiä pelejä tarkastelemalla. Toisin kuin Xbox Onella, ovat PS4:n ja Switchin myydyimmät pelit nimittäin kaikki yksinoikeuspelejä.

Monista käännöksistä huolimatta Switchin peleistä lähes 20 myydyintä ovat juuri Nintendon omia julkaisuja. Kärkipaikkaa pitää Mario Kart 8 Deluxe yli 19 miljoonan kappaleen myynneillä.

Myös PlayStation 4:n myyntilistalla kuusi myydyintä peliä on Sonyn yksinoikeusjulkaisuja. PS4:n myydyin peli on yhä ylivoimaisesti Uncharted 4: A Thief’s End peräti 16 miljoonan kappalemyynnillä.

Xbox Onella sen sijaan ainoastaan listan kärkipeli, Halo 5: Guardians, on Microsoftin yksinoikeuspeli, ja sekin on myynyt vain viitisen miljoonaa kappaletta. Heti Halo 5:n alle sijoittuneet Call of Duty: Infinite Warfare ja FIFA 17 ovat saatavilla muillekin alustoille.

Vertailun perusteella näyttää siltä, että yksinoikeuspelit ovat merkitävä valttikortti konsolien välisessä kilpailussa. Xbox-pomo Phil Spencer on hänkin myöntänyt, että juuri yksinoikeuspelien vähäisyys on tehnyt hallaa Xbox Onelle.

Liekö siis ihme, että Microsoft on viimeisen vuoden aikana ostanut useampia pelistudioita, ja Xbox Game Studios pyrkii julkaisemaan jatkossa useampia yksinoikeuspelejä vuosittain. Jää sitten nähtäväksi, kuinka käy konsolien välisen kilpavarustelun seuraavalla sukupolvella.