Näin rapakon takana: NRA:n intohimoiset asepuolustajat syyttävät taas videopelejä ”sairaista lapsista”

08.05.2018 14:32 | Muropaketin toimitus

Yhdysvalloissa Kansallinen kivääriyhdistys syyttää jälleen aseilla tehtävästä väkivallasta videopelejä ja tv-sarjoja.

Yhdysvalloissa on jälleen talven mittaan käyty keskustelua videopelien ja tosimaailman väkivallan suhteesta, vaikka tutkimustiedon perusteella videopelit eivät väkivaltaista käyttäytymistä lietsokaan. Nyt myös National Rifle Association (NRA), eli Kansallinen kivääriyhdistys, on taas kerran palannut syyttelemään videopelejä ”lasten sairastuttamisesta”.

Kuten Polygon kertoo, on monissa NRA:n tapahtumissa puhunut Dave Grossman julistanut jälleen videopelejä vastaan lobbausjärjestön tapahtumassa viime viikonloppuna. Grossmanin mukaan syynä lasten suorittamiin rikoksiin eivät ole aseet, koska ”ampuma-aseita on ollut aina”.

”Syynä ovat sairaat elokuvat, sairaat tv-ohjelmat ja etenkin sairaat videopelit ympäri maailmaa, jotka luovat sairaita lapsia”, Grossman toteaa.

Grossman tunnetaan ”aseiden massaomistamisen” puolustajana, ja hän on ennenkin kutsunut pelejä murhasimulaattoreiksi. Hänen ohellaan muun muassa presidentti Donald Trump on tänä vuonna syytellyt videopelejä, elokuvia ja televisiota väkivallanteoista.

Peliväkivaltaa koskevassa keskustelussa kannattaa muistaa, että tutkimustiedon mukaan yhteyttä videopelien ja tosimaailman veritekojen välillä ei ole. Myös tilastotieto tukee tutkimusta, sillä Yhdysvalloissa tehdään väkivaltarikoksia ampuma-aseilla suhteessa väkilukuun paljon enemmän kuin muissa länsimaissa, vaikka pelejä pelataan ja niihin käytetään rahaa yhtäläisesti muuallakin. Asiasta uutisoi Ars Technica jo muutama vuosi sitten.

Muropaketin uusimmat