Uusimmat

Neljä asiaa, jotka Cyberpunk 2077:n innoittajana toiminut roolipeliklassikko ennusti vuoden 2020 teknologiasta pieleen

22.10.2020 10:00 Teemu Purhonen

Cyberpunk 2020 -roolipeli heijastelee sitä aikakautta, jolloin se on tehty, joten 30-vuotias peli ei ymmärrettävästi ole veikannut kaikkea tulevaisuuteen kuuluvia seikkoja täysin oikein.

Tulevaisuuden ennustaminen on hyvin vaikeaa – kysy vaikka Nokialta.

CD Projekt Red -studion hartaasti odotettu Cyberpunk 2077 pohjautuu vuonna 1990 saataville tulleeseen Cyberpunk 2020 -roolipeliin, jonka aivan kaikki visiot tulevaisuudesta eivät osuneet kohdilleen. Cyberpunk 2020 on Mike Pondsmithin luomus, ja hän on mukana myös Cyberpunk 2077:n kehityksessä, mutta on selvää, että videopelistä ei tule löytymään roolipelin kaikkein eniten pieleen menneitä asioita, kuten esimerkiksi näitä menneen maailman huipputeknologian taidonnäytteitä.

1. Kehittynyt telesalkku

Informaatio on synkässä lähitulevaisuudessa valuuttaa, ja kommunikointi onnistuu kaikkein näppärimmin käyttämällä salkkutietokoneen kehittyneempää mallia, eli telesalkkua. Sen sisältä löytyy jopa 48 Mhz:n tietokone, sisäinen kiintolevy, irroitettava videoruutu ja liitännät data- ja ohjelmointilastuille. Tähän upeaan telesalkkuun kuuluu lisäksi puhelin, ja mikä tärkeintä, sillä voi hoitaa hämärähommia myös faksilla. Lisäksi se on yhteydessä kannettavaan kyberdekkiin, eli sillä pääsee faksaamisen lisäksi hyppäämään kyberavaruuden syvyyksiin.

2. Toimiston viestikonsoli

Bisneksien hoitaminen toimistolla voi olla harmillisen monimutkaista, mutta tähän on olemassa helppo ratkaisu, joka tekee työn sankarin elämästä yksinkertaista. Toimiston viestikonsoli on monipuolinen vaihtoehto niille, jotka haluavat virtaviivaistaa töiden paiskimista. Mistään turhasta konsolista ei ole kyse, sillä Worldsatin kehittämä yhdistelmälaite tuo samaan kokonaisuuteen puhelimen ja vastaajan, ja koska faksaaminen on vuonna 2022 niin tärkeää, on konsolissa myös faksi. Huippumoderni toimistotyöntekijä voi laittaa taskuunsa hakulaitteen, joka ilmoittaa äänettömästi tulevista fakseista myös lounastauon aikana. Pienestä maksusta konsoliin voi lisätä videopuhelimen.

3. DataTerm

Tien päällä liitävä kyberpunkkari ei ainaisen hässäkän takia voi muistaa ottaa mukaansa kaikkia olennaisia tarvikkeita, kuten esimerkiksi matkapuhelinta. Onneksi Night Cityn lähes jokaiselta kadunkulmalta löytyy DataTerm-laitteita. Ne ovat muodoltaan kuin pankkiautomaatteja, ja niistä käsin voi lukea uutisia, etsiä monenlaista informaatiota, säätiedotuksia ja viihdeuutisia. Uutiset tulostetaan paperille paikan päällä kevyeksi sanomalehdeksi. Lisäksi tällä huipputeknisellä laitteella voi tehdä puheluita ja liittyä nettiin, mutta se ei valitettavasti tue faksaamista.

4. Kännykät

Etenkin kännyköistä haaveilu on mennyt monin paikoin metsään, vaikka se onkin hyvin ymmärrettävää: jos Pondsmith olisi osunut täysin oikeaan käynnöistä kirjoittaessaan, olisi hän hyvin rikas. Tähän vuoteen sijoittuvassa Cyberpunk-roolipelissä on olemassa kännyköitä, mutta ne ovat ajan hengen mukaisesti NMT-verkossa toimivia puhelimia, joista ei löydy nykyisiä ominaisuuksia. Kännykän lisäksi pelimaailmassa on myynnissä erilaisia käsilaitteita, kuten Newsviewer, jolla pystyy selaamaan uutisia. Laitteen avulla voi seurata itselle mieluisia uutisaiheita, ja se ilmoittaa käyttäjälle, kun uusia aihepiirin uutisia on tullut saataville. Se on siis eräänlainen Ampparit-sivuston fyysinen käyttöliittymä. Erilliseen Image Wallet -vimpaimeen voi skannata monia dokumentteja henkilöllisyystodistuksista kulkulupiin, ja Night Citystä voi lisäksi ostaa DataTel Mapmaker -vekottimen, joka on käytännössä GPS-paikannin. Faksikoneen voi hankkia lisälaitteena kannettavassa muodossa. Myös kamera pitää hankkia erillisesti, ja Zetatech on tuonut markkinoille päähän asetettavan Hi-Profile VideoCam -kameran, joka välittää kuvaa NMT-linkin kautta.

Cyberpunk 2077 ilmestyy marraskuussa.

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat