UUSIMMAT

Nyt myös PlayStationia syytetään sukupuolisesta syrjinnästä – Asiasta puhunut työntekijä sai potkut

24.11.2021 17:49 | Muropaketin toimitus

PlayStationilla työskennellyt henkilö sanoi tulleensa irtisanotuksi sen jälkeen, kun hän valitti Sonyn syrjivästä työkulttuurista.

Sony Interactive Entertainment haastettiin oikeuteen sukupuolisen syrjinnän takia, kertoo Eurogamer.

Vuonna 2015 PlayStationille palkattu tietoturvallisuuden analyytikko Emma Majo sanoo haasteessa, että yhtiön työkulttuuriin kuuluu miespuolisten työntekijöiden suosiminen. Muita alaisia syrjitään, häiritään ja irtisanotaan väärin perustein.

Majo sanoi, että tällainen työkulttuuri on yhtiön kaikkein ylimmän tason vakiinnuttama ja hyväksymä.

Majo väittää, että Sony rikkoi tietoisesti työntekijöiden oikeuksia koskevia lakeja, sillä yhtiö maksaa miepuolisille alaisilleen samasta työstä enemmän palkkaa kuin muille. Lisäksi muiden kuin miespuolisten työntekijöiden on vaikea saada ylennyksiä, vaan heitä pidetään matalammilla palkkatasoilla.

Haasteen mukaan monet Sonyn johtajistoon kuuluvat eivät suostu olemaan kaksin samassa huoneessa naispuolisten alaisten kanssa. Moja syyttää erityisesti johtajaa nimeltä Yo Sugita siitä, että hän ei keskustele muille kuin miespuolisille alaisille, vaikka samassa huoneessa olisi myös naispuolinen työntekijä.

Lisäksi Sugita ei vastaa naispuolisten alaisten sähköposteihin. Sen sijaan miespuoliset alaiset saavat häneltä vastauksen sellaisessakin tilanteessa, jossa kummankin työntekijän viestit ovat käytännössä identtisiä.

Majo kertoi tiedustelleensa johtajistolta usein, kuinka hän voisi saada ylennyksen, mutta kysymyksiin ei koskaan vastattu. Hän työskenteli tuolloin yhtiön varajohtajan alaisuudessa. Tiedustelujen jälkeen Majo komennettiin alemman johtajan palvelukseen. Samaan aikaan hänen miespuoliset kollegat jatkoivat varajohtajan alaisuudessa.

Majo sanoi lähettäneensä tänä vuonna Sonylle lausunnon, jossa hän kertoi yksityiskohtaisesti kokemastaan syrjinnästä. Hänet irtisanottiin pian tämän jälkeen. Sonyn mukaan irtisanominen oli osana erään jaoston lopettamista. Majon kertomuksen mukaan hän ei kuulunut kyseiseen jaostoon.

Activision-Blizzard on suuren kriisin keskellä, sillä viime aikoina on selvinnyt, kuinka myrkyllinen yhtiön työkulttuuri on. Asiaa on kauhistellut Nintendon ja Xboxin lisäksi myös PlayStation. PlayStationin johtaja Jim Ryan kertoi olevansa järkyttynyt Activision-Blizzardin toiminnasta. Ryanin mukaan Activision-Blizzard ei ole toiminut sen eteen, että yhtiön työkulttuuri olisi vapaa syrjinnästä.