UUSIMMAT

Oculuksen perustaja ei usko virtuaalilasien tai VR-pelien menestykseen

15.07.2019 19:02 | Muropaketin toimitus | 2

Oculuksen perustajakuusikkoon kuuluva Jack McCauley ei usko että Oculuksen virtuaalilasit tai VR-pelit ylipäätään tulevat lyömään ikinä lävitse.

Facebook osti virtuaalilaseja kehittävän Oculuksen viisi vuotta sitten kahdella miljardilla dollarilla. Ennakko-odotuksista huolimatta yhtiön vuonna 2015 jättänyt McCauley ei näe valoa kehnoista myyntiluvuista kärsineen Oculuksen tunnelin päässä. ”Jos tulisimme ikinä myymään mitään, olisimme jo myyneet”, McCauley sanoo CNBC:n haastattelussa.

Alkuperäisiä DK1-laseja myytiin vain 70 000 kappaletta, ja DK2-mallia 150 000 laitteen edestä. Edullisia Oculus Go -laseja on myyty yli kahden miljoonan laitteen edestä. Vertailun vuoksi, Sonyn PS4-laitteita myytiin vuonna 2018 17,8 miljoonaa kappaletta.

Ylipäätään McCauley ei usko VR-pelien vetovoimaan. ”Videopelit eivät ole kehittyneet 3D-elämyksiksi monesta eri syystä. En tiedä mikä saisi ihmiset pelaamaan VR-pelejä konsolipelien tavoin kuusi tuntia putkeen”, McCauley ihmettelee. ”Laitat lasit päähäsi ja koet wow!-efektin, mutta mitä sitten pitäisi tehdä?”

Muun muassa Guitar Heron ja Xbox 360:n kehityksessä mukana ollut McCauley omaa vankan kokemuksen pelialalta eikä usko, että lisärahan upottaminen Oculukseen on hyvä idea. ”Saatan toki olla väärässä, mutta olen tehnyt tätä jo pitkän aikaa. Jokaisella on oma aavistuksensa, joka kuiskuttelee onko itse oikeassa vai väärässä. Minä uskon olevani oikeassa.”

Korjaus 18.7.: Sonyn PSVR myyntiluvut muutettu PS4 myyntiluvuiksi. Toimitus kiittää tarkkaavaista lukijaa huomiosta ja pahoittelee kömmähdystä.

Keskustelu

Hieman tarkkuutta: PSVR ei ole myynyt lähellekään 17 miljoonaa; lähdeartikkelissa mainittu luku oli PS4:n myynnit vuonna 2018. PSVR:n viimeisimmät myyntiluvut mitä löysin ovat 4,2 miljoonaa viime maaliskuulta.

Mitä McCauleyn juttuihin muuten tulee: Vähän aloin miettiä, että montakohan kertaa heppu itse on laittanut virtuaalikypärän päähänsä, jos ei muista, että vr:llä on vielä iso vuori kavuttavana, ennen kuin se on mainstream-kelpoinen. Tätä taustaa vasten McCauleyn väite, "jos tulisimme ikinä myymään mitään, olisimme jo myyneet", osoittaa kaverin ymmärtämättömyyden laitteiden nykyisistä rajoituksista. Esimerkiksi setuppien tilantarve, laitteiden paino, langallisuus, hinta, suurten pelien vähyys, laitteen tarkkuus, pelikoneen tehontarve. Jokainen on monelle potentiaaliselle asiakkaalle deal breakeri ja jokainen toimija kamppailee vielä tavalla tai toisella useimpien ongelmakohtien kanssa.

Olen silti 100% varma, että vr:n tarjoama "siellä olemisen meininki" on pelaamisen tulevaisuus ennemmin tai myöhemmin. Nämä nykyiset lasit ovat tosiaan vielä rajoittuneita suhteessa siihen mikä kaikki tulee vielä olemaan mahdollista tulevaisuudessa. McCauleyltä loppui puhti kesken, mikä hänelle sallittakoon, mutta tällä hetkellä tämä näyttää olevan täysin ulkona siitä missä tilanteessa mennään.

P.S. Ja sen pelin kun näkisi, joka vielä nykyään jaksaisi pitää minut konsolin ääressä 6 tuntia putkeen. Pc:llä ehkä joku grand strategia voi sen tehdä, mutta ei juuri mikään muu. Ei silti tarkoita, etteikö ne muutkin voisi olla erinomaisia pelejä. Erikoiset menestyksen kriteerit hepulla kuitenkin.

Haerski_90

Hieman tarkkuutta: PSVR ei ole myynyt lähellekään 17 miljoonaa; lähdeartikkelissa mainittu luku oli PS4:n myynnit vuonna 2018. PSVR:n viimeisimmät myyntiluvut mitä löysin ovat 4,2 miljoonaa viime maaliskuulta.

Toimitus kiittää huomiosta ja pahoittelee kömmähdystä. Juttua korjattu.

Muropaketin uusimmat