Uusimmat

”Onko Deathloop roguelike-peli?” ja kahdeksan muuta kysymystä ja vastausta odotetusta toimintapelistä

20.05.2021 09:00 Tuukka Hämäläinen

Kehittäjät tarinoivat Deathloopista pelimedialle järjestetyssä verkkotapahtumassa. Kokosimme yhdeksän tärkeää kysymystä ja vastausta Arkane Studiosin uutukaisesta.

Deathloopista järjestettiin äskettäin ennakkotilaisuus, jossa pelitoimittajat pääsivät näkemään siivun pelikuvaa ja kysymään polttavimpia kysymyksiä syksyllä ilmestyvästä toimintapelistä. Pelidemo teki jo vaikutuksen, mutta se herätti myös useita kysymyksiä.

Kokosimme pressitilaisuudesta tärkeimmät kysymykset ja vastaukset Deathloopista. Vastaamassa olivat pelin pääkehittäjä Dinga Bakaba ja taidejohtaja Sebastien Mitton.

LUE MYÖS: PS5:n tuleva toimintapeli Deathloop nousi heittämällä vuoden lupaavimmaksi peliksi | Ensivaikutelma ja galleria

Deathloop sijoittuu itseään toistavaan aikasilmukkaan. Kuinka pitkä peli on?

Bakaba: ”Testaajillamme on mennyt läpäisyyn 15–20 tuntia, useammilla 20. Se on siis yhtä pitkä kuin Prey ja Dishonored. Pelin rakenne ei aikaloopista huolimatta ole sellainen, että siinä voisi vain juosta nopeasti kohteeseen. Se kertoo tarinan, jossa ratkaistaan eräänlaista murha-palapeliä aikaloopissa. Alkupuolella peliä on vähän kontrolloidumpia osia, joissa me kehittäjät johdatamme pelaajaa. Edetessään peli avautuu niin, että pelaaja voi lähteä seuraamaan eri vihjeitä, jotka ovat vähän kuin tehtäviä. Nämä vihjeet auttavat Coltia saamaan tietoa kohteista, ja niihin liittyy askelia, joita et voi löytää vahingossa. Pelaaja ei siis voi skipata monia vaiheita pelistä.”

Dishonored-pelit pystyy läpäisemään kokonaan hiiviskellen. Onko hiippailu toimiva strategia myös Deathloopissa?

Bakaba: ”Alkupelistä hiiviskely on melkein välttämätöntä, sillä alussa Colt on heikko. Sitten kun pelissä etenee niin pitkälle, ettei hiiviskelyä tarvitse, se on edelleen vaihtoehto. Minä ajattelen asian niin, että aina kun pelaaja epäröi tai taistelu käy vaikeaksi, hän voi palata hiiviskelemään. Mielestäni paras tapa pelata pelejämme on mennä virran mukana: tehdä suunnitelma ja sitten kun kaikki ei mene suunnitelman mukaan, mukautua tilanteeseen. Se toimii molempiin suuntiin, taistelusta hiiviskelyyn ja hiiviskelystä taisteluun.”

Deathloopin keskiössä on aikasilmukka. Millaiset tarinat toimivat teille innoituksena?

Mitton: ”Katsoimme muutamia elokuvia, joissa oli aikalooppi. On eräs ranskalainen elokuva, jossa oppilaat ovat jumissa koulussa viikonloppuna, koska he ovat rikkoneet sääntöjä, ja tuo viikonloppu vain toistuu uudelleen. Se ei ole mikään paras elokuva, mutta oli hienoa seurata niitä mekaniikkoja ja työkaluja, joita silmukkaan jäänyt oppilas käyttää. Henkilökohtaisesti minulle oli tärkeämpi Paluu tulevaisuuteen – siinä ei ole aikalooppia, mutta sen käsitys ajasta on kiinnostava. Toinen hyvä elokuva oli Source Code. Siinäkään ei tavallaan ole aikalooppia, sillä päähenkilö on kiinnitetty tietokoneeseen ja hänen pitää estää pommia räjähtämästä junassa. On todella kiinnostavaa seurata kuinka hänen ymmärryksensä tilanteesta kasvaa ja auttaa häntä pelastamaan itsensä ja kaikki muut matkustajat.”

Deathloop on PlayStation 5:n yksinoikeuspeli. Miten se ottaa ilon irti PS5:n ominaisuuksista?

Bakaba: ”Meille todella tärkeää on korkea kuvataajuus. Arkanen pelit vaativat sulavuutta, ja tähtäämme 60 fps -kuvatajuuteen 4K-tarkkuudella. Kun vaikka teleporttailet paikasta toiseen ja käytät kaikkia peliominaisuuksia, pelin jouhevuus ja reaktiivisuus on todella tärkeää. Suosikkiasiani PS5:llä on se, että pystymme pyörittämään näin monimutkaista peliä sulavasti, vaikka siinä on paljon tekoälyjä pelissä ja esimerkiksi pelihahmot elävät omaa elämäänsä maailmassa. Toisen pelihahmon Juliannan lisääminen lisäsi vielä monimutkaisuutta, mutta konsolin tehokkuuden ansiosta pystymme siihen monimutkaisuuteen.”

Mitton: ”Korostaisin myös PS5:n lyhyitä latausaikoja. On mahtavaa, kun kartat latautuvat nopeammin. Tasot ovat hiukan isompia kuin Dishonored 2:ssa, ja jos olisimme tuoneet siihen moninpelin, se olisi pakottanut meidät tekemään tasoista pienempiä. PS5:n tehokkuus mahdollistaa erittäin laajat tasot, joissa paljon tutkittavaa, eikä niitä tarvinnut keventää.”

Millaisia erityisominaisuuksia PS5:n DualSense-ohjain tuo peliin?

Bakaba: ”Deathloop on FPS-peli, joten se hyödyntää ohjaimen adaptiivisia liipaisimia. Jokaisella aseella on oma tuntumansa ohjaimella ja ne voivat myös esimerkiksi mennä jumiin. Myös kaikilla eri liikkumistavoilla, kuten juoksemisella, liukumisella ja hiiviskelyllä on omanlaisensa haptinen efekti. Se kaikki vahvistaa immersiota peliin. DualSense-ohjaimella myös ohjaimen sisäinen kaiutin on parempi kuin aiemmin, ja Juliannan radioviestit kuuluvat sen kautta.”

Deathloopissa ollaan jumissa aikasilmukassa, jossa jokainen päivä palauttaa pelaajan alkuun. Onko Deathloop roguelike-peli?

Bakaba: ”Viime kädessä genreluokitus on pelaajayhteisöstä kiinni, eikä kehittäjistä. Mutta olisin yllättynyt, jos roguelike-pelaajat pitäisivät Deathloopia roguelike-pelinä. Minusta se ei ole roguelike-peli, useammastakin syystä. Ensinnäkin, pelissä on valittavana neljä aluetta ja neljä vuorokaudenaikaa, eikä sinun tarvitse aina aloittaa aamusta. Se on hyvin erilaista kuin roguelike-peleissä, joissa edetään lineaarisesti yhdestä huoneesta aina vaikeampaan huoneeseen. Deathloopissa on myös tarinallinen kampanja, aivan kuten Dishonored-peleissä. Toiseksikin, tämä peli ei ole proseduraalisesti generoitu, vaan jokainen päivä on pääasiassa sama. Lisäksi roguelike-pelit yleensä etenevät yhdestä vaikeasta haasteesta aina vaikeampaan, mutta Deathloop ei toimi niin. Edetessä pelihahmo kehittyy ja hänestä tulee melkein supersankari. Tässä pelissä ei ole kyse niinkään vaikeustasosta, vaan palapelin ratkaisemisesta, ja jos vaikka taistelu käy vaikeaksi, pelaaja voi aina siirtyä hiiviskelemään.”

Pelissä siis valitaan pelialue ja vuorokauden aika, jotka ovat tarjolla kuin tehtävävalikossa. Milloin peli tallentaa?

Bakaba: ”Pelimme tallentaa tehtävien välillä, eli kun poistut alueelta. Pelissä ei voi kikkailla tallennusten kanssa. Tämän päätimme jo hyvin varhaisessa vaiheessa, koska halusimme kuoleman ja looppaamiseen osaksi pelin rakennetta ja tarinaa. Et siis voi tehdä pikatallennusta kesken tehtävän ja palata siihen kun jotain menee pieleen.”

Deathloopin pelijärjestelmät kuulostavat monimutkaisilta ja peli voi olla alkuun haastava. Sopiiko se kaikille pelaajille?

Bakaba: ”Meidän tavoitteemme on tehdä immersive sim -tyylisistä peleistä saavutettavampia. Filosofiani onkin se, että monimutkaisuus kuuluu meille kehittäjille, ei pelaajille. Pelin pelaaminen voi siis olla suoraviivaista etenemistä yhdeltä tavoitteelta toiselle, vaikka voitkin valita missä järjestyksessä etenet. Minusta peli ei siis ole kovin monimutkainen. Se on FPS-peli, jossa on hiiviskelyä, roolipelin mekaniikkoja ja upeita erikoiskykyjä. Ja voihan myös vaikkapa BioShockia pelata suoraviivaisena räiskintänä, vaikka se on erilainen tapa kuin miten itse sitä pelaan.”

Deathloopia voi pelata myös päähenkilö Coltin vihollisella Juliannalla. Kuinka tämä toimii?

Bakaba: ”Deathloopin tarinallinen osa on Coltilla pelattava kampanja. Juliannalla hypätään toisen pelaajan peliin ja yritetään pilata hänen päivänsä – tai sitten ei, sillä pelaaminen on hyvin avointa. Alussa Juliannalla on perusvarusteet, joihin kuuluu hänen uniikki erikoiskykynsä, jolla voi naamioitua keneksi tahansa pelimaailman hahmoksi. Juliannalla pelatessa pelaaja voi suorittaa urotekoja, jotka ovat esimerkiksi erilaisia comboja, ja niistä ansaittavilla pisteillä voi lunastaa uusia kykyjä ja varusteita. Juliannalla ei ole selkeitä voittokriteereitä, eikä Coltin tappaminen ole pisteissäkään kaikkein arvokkainta. Kannustamme siis kekseliääseen pelaamiseen. Juliannalla voi pelata eri tavoin, hyvin aggressiivisesti tai hyvin salamyhkäisesti. Hän voi halutessaan jopa auttaa Coltia! Tämä vapaa pelityyli sopii Juliannan hahmoon, sillä hän on kuin Colt, mutta hän nauttii aikaloopista ja haluaa pysyä siinä. Juliannalla ei ole muuta tavoitetta kuin pitää hauskaa ad infinitum.”

Deathloop ilmestyy 14. syyskuuta vain PlayStation 5:lle.

 

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat