Onko Ghost of Tsushima historiallisesti tarkka? Asiantuntija vastaa mielenkiintoisiin kysymyksiin

20.07.2020 21:12 | Muropaketin toimitus

Japanilaiseen kulttuuriin perehtynyt samurai-asiantuntija paljastaa, kuinka todenmukainen Ghost of Tsushima oikein on.

TheSixthAxis-sivusto on ottanut selvää siitä, onko kehuttu Ghost of Tsushima historiallisesti tarkka peli. Moniin kysymyksiin on vastannut Paul O’Brien, joka on tutkinut itämaisia taistelulajeja jo 30:n vuoden ajan. O’Brien on erikoistunut 1500-luvun japanilaiseen miekkailuun.

Ghost of Tsushiman päähenkilö Jin käyttää pelissä samurai-kykyjen lisäksi myös ninjutsu-tekniikkaa, joka on liitetty ninjoihin. O’Brien paljastaa, etteivät samurait ja ninjat olleet kovin kaukana toisistaan: käsitys ninjasta hiipivänä mestarillisesta salamurhaajasta on moderni myytti. Ninja on eräänlainen työnkuva, ja lähes jokainen samurai-klaani sisällyttää koulutukseen monia varjoissa toimimisen periaatteita. Ninjutsu tarkoittaa kirjaimellisesti hiivintätekniikkaa, eikä se ole taistelutyyli. Jin on siis samurai, jonka koulutukseen kuuluu ninjutsu.

Jinin taisteluvälineitä ovat esimerkiksi erilaiset ruuti- ja savupommit, mutta O’Brienin mukaan näitä ei ollut olemassa sinä aikakautena, johon Ghost of Tsushima sijoittuu. Historiantutkijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että mongolit toivat mustaruudin mukanaan osana toista Japanin valloitustaan vuonna 1281. Samurait ryhtyivät käyttämään mustaruutia vasta 1400-luvulla, eli pelin tapahtumien jälkeen. Lisäksi sellaiset katanamiekat, joita pelin päähenkilö kantaa mukanaan, eivät olleet tuolloin samuraiden käytössä.

Ghost of Tsushimassa nähdään erityistä samurai-säännöstöä, jota Jin seuraa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Jin päästää loukkaantuneet vastustajat tuskistaan tappamalla nämä. O’Brien kertoo, että tällaista säännöstöä on opetettu lukuisissa eri taistelulajeissa, joissa sitä pidetään myötätunnon eleenä. Asia ei ole aivan näin yksinkertainen, sillä kun mongolit hyökkäsivät Japaniin, maksettiin samuraille sen mukaan, kuinka monta vastustajaa he tappoivat. Jin ottaa pelissä mukaansa vastustajien päitä, joita on aikoinaan käytetty tappojen todisteena.

Ghost of Tsushima on saatavilla PlayStation 4:lle. Muropaketin arvostelun mukaan samuraiajan Japaniin sijoittuva Ghost of Tsushima on upea kokemus, jossa Zelda kohtaa Sekiron