UUSIMMAT

Ovatko Microsoftin, Sonyn ja Nintendon jäsenpalvelut reiluja? Tätä tutkivat nyt Ison-Britannian viranomaiset

08.04.2019 08:15 | Muropaketin toimitus

Isossa-Britanniassa tutkitaan parhaillaan, rikkovatko suurten peliyhtiöiden tilauspohjaiset palvelut valtion lakeja.

PlayStation Plus, Xbox Live Gold ja Nintendo Switch Online ovat suosittuja tilauspalveluita, ja kaiken lisäksi välttämättömiä verkkopelaamista varten. Eipä siis ihme, että palveluiden käyttöehdot ovat joutuneet tarkemman tutkimuksen kohteeksi.

VG24/7 kertoo, että Ison-Britannian Competition and Markets Authority (CMA), eli vapaasti käännettynä kilpailu- ja markkinavirasto, selvittelee parhaillaan Sonyn, Microsoftin ja Nintendon tilauspalveluiden laillisuutta. Tutkimus perustuu yhtiöiden sopimuksiin, sekä kuluttajilta pyydettyihin kokemuksiin palveluista.

Erityisesti brittiviranomaisia kiinnostaa, ovatko palveluiden automaattiseen uusimiseen, peruuttamiseen ja rahojen palauttamiseen keskittyvät käytännöt reiluja. Tutkimuksessa mainitaan myös koko sopimuksen reiluus kuluttajalle, eli se, kuinka vapaasti yhtiöt voivat muuttaa tarjoamansa palvelun laatua.

”Jos huomaamme, että yhtiöt eivät kohtele ihmisiä reilusti kuluttajasuojelulain perusteella, olemme täysin valmiita ryhtymään oikeustoimiin”, toteaa CMA-johtaja Andrea Coscelli.

Jää nähtäväksi, mitä viranomaiset saavat selville.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun viranomaiset ovat puuttuneet pelijättien sopimusehtoihin. VG24/7:n mukaan esimerkiksi Norjan viranomaiset huomasivat viime vuonna, että EA, Nintendo, Sony ja Valve eivät tarjonneet EU:n kuluttajalakien mukaista 14 päivän palautusoikeutta. Ainakin Sony on sittemmin ottanut palautusoikeuden käyttöön.