UUSIMMAT

Pelaajat jotka vihaavat naisia – Mistä video- ja tietokonepeliharrastajien naisviha kumpuaa?

11.11.2020 05:50 Tuukka Hämäläinen

Pelitutkijat käsittelevät peliyhteisöjen naisvihaa perjantaina järjestettävässä tapahtumassa, jota voi seurata verkossa.

Peliyhteisöissä elävä toksinen pelikulttuuri ei ole mikään uutinen, sillä tilastojen mukaan valtaosa pelaajista on kohdannut verkkopeleissä jonkinmoista häiriköintiä. Kirjoitimme aiheesta laajemmin pari vuotta sitten järjestetyn Nuoret, pelit ja sukupuoli -tapahtuman pohjalta.

LUE MYÖS: Katsaus: Toksinen pelikulttuuri vaikuttaa kaikkiin pelaajiin – Nyt mitta on täynnä seksismin, vihapuheen ja epätasa-arvon suhteen

Tällä viikolla yhdenvertaisuutta, syrjintää ja häirintää puidaan Tampereen yliopiston Pelikulttuurin tutkimuksen huippuyksikön järjestämässä tapahtumassa. Kyseessä on GameCult Talks -sarjan ensimmäinen tapahtuma, ja se järjestetään verkkopohjaisesti perjantaina 13. marraskuuta.

Huippuyksikön johtaja Frans Mäyrä kuvailee tapahtuman taustoja:

”Yhdenvertaisuuden toteutumisen eteen tehdään paljon töitä yhteiskunnan eri tasoilla. Tavoitteenamme on saada pelialan toimijat ja tutkijat kohtaamaan ja yhdessä nostaa esille aloitteita kestävän ja turvallisen pelikulttuurin luomiseksi. On tärkeää, että pelitutkijat osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun yhdessä muiden pelikulttuuritoimijoiden kanssa,”

Pelikulttuurissa on puhuttanut tänäkin vuonna runsaasti peliyhteisöjen naisviha, johon on perehtynyt huippuyksikön tutkija Maria Ruotsalainen. Hänen mukaansa naisviha näkyy esimerkiksi esportsissa.

”Naisia on huomattavasti vähemmän kilpapelaamisen huipulla, mikä usein juontaa juurensa naisten jo alemmilla pelaamisen tasoilla ja harrastepelaamisessa kokemasta syrjinnästä”, Ruotsalainen kuvailee. ”Pelaajakulttuuri on vahvasti maskuliininen ja naiset kokevat pelatessaan usein suoranaista vihamielisyytä tai vähättelyä miesten taholta”

GameCult Talks -tapahtuma järjestetään perjantaina klo 12-16. Tapahtuman tarkempi ohjelma ja YouTube-linkki löytyvät yliopiston huippuyksikön omilta sivuilta.