Uusimmat

Ai että pelaaminen hikisten nörttien puuhaa? – Uusi tutkimus romuttaa vanhentuneet käsitykset: melkein koko Suomi pelaa jotain, ja koko ajan enemmän

11.11.2020 06:41 Tuukka Hämäläinen

Juuri julkaistu Pelaajabarometri 2020 kertoo kaikenlaisen pelaamisen kasvaneen näkyvästi kuluvan vuoden aikana. Lähes kaikki suomalaiset pelaavat ainakin joskus jotakin, ja myös digitaaliset pelit ovat ennennäkemättömän suosittuja.

Jo keväällä koronapandemian levitessä ja eristysten alkaessa kävi selväksi, että pelaaminen nousi aiempaa suositummaksi. Esimerkiksi Steamissa tehtiin uusia pelaajaennätyksiä, ja PlayStation Network ja Xbox Live joutuivat rajoittamaan toimintaansa runsaan kysynnän vuoksi.

Nyt pelaamisen kasvusta on myös tilastotietoa. Tampereen yliopiston säännöllisesti ilmestyvä Pelaajabarometri-tutkimus osoittaa, että pelaamisen suosio todellakin on kasvanut.

Digitaalisia pelejä pelaa ainakin joskus 78,7 % suomalaisista, ja kun mukaan lasketaan kaikki pelit, käytännössä koko kansa (98,2%) pelaa ainakin silloin tällöin. Lukemat ovat tutkijoiden mukaan nousseet hieman parin vuoden takaisesta Pelaajabarometrista, ja suomalaiset kokevat juuri korona-ajan lisänneen pelaamista.

Kuten odottaa voisi, poikkeusoloissa vanhempien ja lasten yhteinen pelaaminen on sekin lisääntynyt, kuin myös kortti- ja seurapelien pelaaminen. Yli 20% vastaajista kertoi ei-digitaalisen pelaamisen lisääntyneen tänä vuonna.

Myös mobiilipelien suosio jatkaa kasvuaan, ja nyt lähes 59% suomalaisista pelaa ainakin joskus mobiilipelejä. Myös yhä useampi on valmis käyttämään rahaa mobiilipeleihin, mutta yhä vain murto-osa kaikista mobiilipelaajista, eli vain 16,8 %.

Lisäksi esportsin suosio näyttää kasvaneen. Siinä missä pari vuotta sitten 15,3 % vastaajista kertoi seuraavansa joskus esportsia, nyt lukema on jo 19,5 %.

Ylipäätään digitaalisiin peleihin on käytetty aika on kasvanut. 23,6 % vastaajista koki pelaamisen selvästi kasvaneen korona-aikana, ja vain muutama prosentti kertoi pelaamisen vähentyneen. Kaikkiaan pelaajabarometrissa aktiivisia, eli vähintään kerran kuukaudessa pelaavia, oli 88,3% vastaajista, mutta luvuissa on huomattavia eroja digitaalisen ja ei-digitaalisten pelien välillä, sekä miesten ja naisten välillä.

Vuoden 2020 pelaajabarometri nimittäin näyttää, että aktiivinen pelaaminen sekä pelaaminen ylipäätään ovat jälleen jonkin verran suositumpia miesten keskuudessa.

Kiinnostavaa on myös se, että yli puolet vastaajista kertoo myös pitävänsä pelaamista hyödyllisenä.

Toisaalta Pelaajabarometrin tuloksissa tunnustetaan myös pelaamisen mahdolliset ongelmat, sillä 43,8 % pitää pelaamista haitallisena ja 19,6% samaan aikaan sekä hyödyllisenä että haitallisena. Tutkijoiden mukaan tämä kertoo ”pelaamisen monimuotoisuudesta ja pelikulttuuriin liittyvistä ristiriitaisistakin seikoista”.

Ylipäätään Pelaajabarometri osoittaa, että pelaamisen suosio jatkaa yhä kasvuaan ja koronapandemia näyttää lisänneen pelaamista ylipäätään. Valtaosa vastaajista ei kuitenkaan kokenut rahapelaamisen lisääntyneen korona-aikana, eli aivan kaikkea pelaamista ei tämäkään kasvu koske.

Pelaajabarometri löytyy kokonaisuudessaan Tampereen yliopiston sivuilta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat