UUSIMMAT

Pelaamisen vuosikymmen 2010: Nämä 12 peliä olivat vuosien 2010-2019 parhaat julkaisut

25.12.2019 19:56 Tuukka Hämäläinen

2010-luku lähestyy loppuaan, joten kokosimme listalle vuosikymmenen parhaimmat arvostelut saaneet pelit. Mukana on ilmiselviä mestariteoksia, mutta myös pieniä yllätyksiä.

Vuosikymmen on pian ohi, joten on aika katsoa taaksepäin. 2010-luvun vaihteen jälkeen on julkaistu valtavasti menestyneitä ja ylistettyjä pelejä, joista kokosimme alle kriitikoiden mielestä ne kaikkein parhaimmat.

Näin lista on koottu:

Katsoimme Metacriticin kaikkein aikojen parhaat pelit -listalta kaikki pelit, jotka ovat ilmestyneet 2010 vuoden vaihteen jälkeen. Käytimme tähän filtteröityä listaa, eli mukana ovat vain sellaiset pelit, joille on merkitty vähintään seitsemän arvostelua.

Käytännössä siis kaikkien listan pelien pisteytykset perustuvat kymmenien kriitikoiden kollektiiviselle mielipiteelle. Listaamme pelit julkaisujärjestyksessä, sillä kaikkien niiden Metacritic-keskiarvot ovat välillä 95-97. Listalle pääsemiseen riittää, että peli on jollakin alustalla saanut yli 95:n keskiarvon.

1. Mass Effect 2 (26.1.2010)

Mass Effect -sarjalle kulunut vuosikymmen näyttää alamäeltä, sillä pidetyn scifi-saagan arvostetuin osa ilmestyi heti 2010-luvun alussa. Mass Effect 2 rakensi edellisen pelin vankalle perustalle ja teki vaikutuksen etenkin vetoavalla tarinalla, henkilöhahmoilla ja hiotulla toiminnalla. Mass Effect 3 (2012) ja Mass Effect: Andromeda (2017) eivät sitten päässetkään edes lähelle Mass Effect 2:n arvostelumenestystä.

2. Red Dead Redemption (18.5.2010)

Viimeisen reilun vuoden aikana on puhuttu Red Dead Redemption 2:sta (2018) niin paljon, että pelin loistava edeltäjä on melkein päässyt unohtumaan. Myös alkuperäinen Red Dead Redemption oli kuitenkin kehuttu peli, joka Rockstarin tuttuun tyyliin teki uusia aluevaltauksia open world -peleissä ja tarinankerronnassa.

3. Super Mario Galaxy 2 (23.5.2010)

Korkeimpaan kärkikastiin nousi myös Nintendo Wiin yllättäjä, alkuvuodesta 2010 julkaistu Super Mario Galaxy 2, jonka keskiarvo on Metacriticissä peräti 97. Pelille ei itseasiassa ole listattu yhtään ainoaa edes keskinkertaista arviota, vaikka kritiikkejä on listalla kaikkiaan 87. Ainakin kriitikoiden silmissä SMG 2 nousi samalle tasolle edeltäjänsä kanssa ja yhdeksi koko konsolin parhaista julkaisuista.

4. Portal 2 (18.4.2011)

Valve on 2010-luvun edetessä keskittynyt lähinnä suosittujen verkkopeliensä ja pelikauppa Steamin ylläpitoon, mutta vielä vuosikymmenen alussa yhtiö julkaisi myös yhden kehutuimmista peleistään. Alkuperäisen Portalin (2007) runsaampia, tarinallisempi ja kaikin puolin parempi jatko-osa sai aikanaan erittäin lämpimän vastaanoton pelaajien ja kriitikoiden taholta, mutta jatkoa suositulle pulmapelille ei silti ole vieläkään saatu.

5. Batman: Arkham City (18.10.2011)

Rocksteady Studiosin pidetyn Batman: Arkham -sarjan parhaaksi peliksi jäi sarjan toinen osa, Batman: Arkham City, joka tarjosi erinomaista Batman-seikkailua, laajan pelimaailman, paljon tuttuja hahmoja ja ylistetyn taistelujärjestelmän. Pelisarja nousikin jo toisella osalla niin korkealle, ettei seuraava osa Batman: Arkham Knight (2015) päässyt arvioissa lähellekään Arkham Cityn pistemääriä.

6. The Elder Scrolls V: Skyrim (11.11.2011)

Vuosikymmenen merkittävin tai ainakin suosituin roolipeli ilmestyi jo vuonna 2011, kun Bethesda julkaisi pitkäikäisen The Elder Scrolls -sarjan toistaiseksi tuoreimman pääpelin, ilmiöksi nousseen Skyrimin. Myöhemmin myös nykyiselle sukupolvelle päivitetty peli on myynyt yli 30 miljoonaa kappaletta, ja se onkin pelihistorian 13. myydyin peli.

7. The Last of Us (14.6.2013)

Naughty Dogin kehittämän The Last of Usin maineesta kertoo jo se, että pelin jatko-osa on jo parin vuoden ajan ollut yksi pelimaailman odotetuimpia julkaisuja. Alkuperäinen The Last of Us on kuitenkin myös itsenäisenä pelinä poikkeuksellisen vaikuttava, hiottu ja jopa tunteellinen kokemus, joka on sekä PlayStation 3:n että PlayStation 4:n kehutuimpia pelejä.

8. GTA V (17.9.2013)

Grand Theft Auto V oli arvostelumenestys heti ilmestyessään PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Kukaan ei kuitenkaan osannut ennustaa peräti 115 miljoonan kappaleen myyntilukuja tai GTA Online -verkkopelin ilmiömäistä suosiota. GTA V nousi nopeasti yhdeksi kaikkein aikojen menestyneimmistä peleistä, mutta myös alkuperäinen versio oli ylistetty open world -toimintapeli männäsukupolven alustoilla.

9. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (1.9.2015)

Tänä vuonna ilmestynyt Death Stranding jakoi liikaa mielipiteitä noustakseen vuosikymmenen kehutuimpien pelien joukkoon, mutta Hideo Kojiman edellinen peli Metal Gear Solid V: The Phantom Pain sai yleisesti ottaen paremman vastaanoton, vaikka projekti tunnetusti jäikin kesken. MGS V jäi myös näillä näkymin Metal Gear -sarjan viimeiseksi hittipeliksi, sillä sitä seurannut spin off -peli Metal Gear Survive (2018) ei tehnyt keneenkään suurta vaikutusta.

10. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (3.3.2017)

Uusi The Legend of Zelda -peli ilmestyi vajaa kolme vuotta sitten Nintendo Switchin julkaisupelinä, mutta Nintendon kehittäjät eivät tyytyneet vain kierrättämään vanhoja ideoita. Breath of the Wildista tuli nimittäin paitsi myyntimenestys, myös yli 30-vuotiaan sarjan toisiksi kehutuin peli (heti Ocarina of Timen jälkeen).

11. Super Mario Odyssey (27.10.2017)

The Legend of Zelda: Breath of the Wildin ohella toinenkin Nintendo Switchin varhainen peli sai erinomaisen vastaanoton niin kriitikoilta kuin pelaajiltakin. Super Mario Odyssey sai myös Muropaketin arviossa täydet viisi tähteä, ja se on Super Mario Galaxy -pelien ohella koko Mario-sarjan kehutuin julkaisu.

12. Red Dead Redemption 2 (26.10.2018)

Ei ole mikään yllätys, että myös Rockstarin vuosikymmenen kolmas suuri pelijulkaisu nousi kärkikastiin, vaikka sen PC-version keskiarvo onkin alempi kuin listan muiden pelien, ”vain” 92. RDR 2 sai viisi tähteä myös Muropaketin arvostelussa, ja kriitikkomme mukaan kyseessä on ”kokonaisen sukupolven määrittelevä mestariteos”.