Uusimmat

Pelaamisen vuosikymmen 2010: Viisi tärkeintä julkaisua ja kolme suurinta pelialan ilmiötä vuosilta 2010-2019

23.12.2019 20:03 Tuukka Hämäläinen

Kulunut vuosikymmen on ollut pelialalla valtavan menestyksen aikaa, ja 2010-luvun edetessä markkinoille on saapunut uusia alustoja ja maailman myydyimmiksi nousseita hittipelejä. Listasimme kuluneiden vuosien tärkeimmät julkaisut ja pelimaailman ilmiöt.

On täysin mahdotonta summata kulunutta vuosikymmentä yhden artikkelin mitassa, sillä digitaalisessa pelaamisessa on otettu kymmenessä vuodessa valtavia harppauksia eteenpäin. Pelaamisen suosio on kasvanut samalla kun julkaistavien pelien määrä on suorastaan räjähtänyt. Lisäksi verrattaen uudet ilmiöt kuten esports ja pelistreamaaminen ovat nousseet kohti valtavirtaa.

Pelejä siis tehdään enemmän, julkaistaan enemmän, myydään enemmän ja niistä puhutaan enemmän – ja ennen kaikkea niitä pelataan enemmän kuin koskaan aiemmin. Merkittävä osa tästä muutoksesta on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Jotta kokonaisuuden osatekijöitä olisi edes hieman helpompi kartoittaa, listasimme kuluneen vuosikymmenen viisi tärkeintä julkaisua ja viisi suurinta ilmiötä. Tämä ei ole mikään kattava summaus kymmenestä vuodesta pelihistoriaa, mutta se tarjoaa läpileikkauksen siihen, mitä kaikkea kymmenen vuoden aikana onkaan tapahtunut.

Viisi suurinta julkaisua

1) Minecraft

Minecraftin (2011) asettaminen tälle listalle ei oikeastaan paljon perusteluja kaipaa. Vaikka ruotsalaiskehittäjä Markus Perssonin ja Mojang-studion sandbox-peli ilmestyi varhaisimpana versiona jo vuonna 2009, nähtiin virallinen julkaisu vasta 2011, ja seuranneiden yhdeksän vuoden aikana pelin suosio on vain kasvanut.

Minecraftilla on tuoreimman tiedon mukaan 112 miljoonaa kuukausittaista pelaajaa, ja peliä on myyty yli 180 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Minecraft tekikin tänä vuonna jotain täysin uskomatonta, eli se onnistui ylittämään ikiklassikko Tetriksen (1984) myyntiluvut ja nousemaan maailman myydyimmäksi digitaaliseksi peliksi.

Luovaa pelaamista tukeva, omaperäinen palikkapeli on julkaistu lähes jokaiselle mahdolliselle alustalle, ja siitä on tehty myös koulujen käyttöön suunniteltu opetusversio. Alta näet Switch-version trailerin.

2) PlayStation 4

Sonyn toistaiseksi tuorein pelikonsoli ansaitsee myös kiistatta paikkansa vuosikymmenen suurimpien julkaisujen listalla. Vuonna 2013 markkinoille saapunutta PlayStation 4:ää on eri versiona myyty kaikkiaan yli 102,8 miljoonaa kappaletta, ja se onkin perinteisistä kotikonsoleista kaikkien aikojen toisiksi suosituin alusta. (Ainoastaan legendaarinen PlayStation 2 on myynyt enemmän.)

PlayStation 4 onnistuikin kääntämään sukupolvensa myyntikilpailun Sonyn eduksi, toisin kuin sen edeltäjä. Konsolista tehtiin ohuemman Slim-version ohella myös tehokkaampi PS4 Pro -versio, joka tukee 4K-kuvanlaatua ja HDR-efektejä. Xbox One X:n kerrotaan olevan markkinoiden tehokkain konsoli, mutta se ei silti ole onnistunut kilpailemaan merkittävästi PS4:n kanssa.

Lisäksi PlayStation 4:n virallinen DualShock 4 -ohjain on valtava parannus edellisen sukupolven pienestä ja turhan kevyestä ohjaimesta. Ei siis mikään ihme, että DualShock 4 on erittäin suosittu myös PC-pelaajien keskuudessa.

PlayStation 4:lle on myös julkaistu paljon enemmän menestyneitä ja arvostettuja yksinoikeuspelejä kuin Xbox Onelle. Alustan myydyimmät pelit ovat Uncharted 4: A Thief’s End (2016), Marvel’s Spider-Man (2018), The Last of Us Remastered (2014), God of War (2018) ja Horizon Zero Dawn (2017) – kaikki yli 10 miljoonaa myyneitä ja kaikki yksinoikeuspelejä. Sekin kertoo paljon PS4:n menestyksestä.

3) Grand Theft Auto V

Minecraftin ohella myös Grand Theft Auto V:stä (2013) tuli suorastaan ilmiömäisen menestynyt peli. Rockstar Gamesin hittipeli ei ponnistanut tietenkään tyhjästä, sillä olihan GTA-peleillä jo vankka maine 2010-luvun vaihteessa, mutta kukaan ei silti olisi osannut ennustaa GTA V:n 115 miljoonan myyntilukuja ja kolmatta sijaa kaikkein aikojen myydyimpien pelien listalla.

GTA V:n valttikortiksi ei kuitenkaan noussut sinänsä vaikuttava yksinpeli, vaan hieman pelin julkaisun jälkeen avattu Grand Theft Auto Online. Verkkopeli kärsi alkumetreillä useista bugeista ja se sai pelimediassa jopa Vuoden suurin pettymys -palkintoja, mutta ajan kuluessa järjestelmä vakiintui ja pelaajamäärä kasvoi kasvamistaan.

GTA Onlinesta tuli lopulta niin suosittu, että Rockstarin epäillään hyllyttäneen GTA V:een suunnitellut laajennukset tukeakseen verkkopeliä. GTA Onlinea tuetaankin sitten jatkuvasti uudella lisäsisällöllä ja säännöllisillä pelitapahtumilla.

GTA:n pelaajamääristä on vaikea löytää luotettavaa tietoa, mutta peli on tänäkin vuonna myynyt miljoonia kappaleita, ja VG24/7:n haastattelema Rockstar-johtaja kertoi äskettäin GTA Onlinen rikkoneen jälleen uusia ennätyksiä pelaajaluvuissa, vielä kuusi vuotta julkaisun jälkeen. GTA Onlinen suosio ei siis osoita laantumisen merkkejä, ja pelin voi sanoa muuttaneen merkittävästi GTA-sarjan ja pelien historiaa.

4) Fortnite

Kun puhumme Fortnitesta (2017), puhumme oikeastaan Fortnite: Battle Royalesta. Epic Gamesin peli on paitsi massiivinen rahasampo, sen tarina osoittaa myös hienosti, kuinka ennalta-arvaamatonta pelien kehittäminen on.

Epic lähti nimittäin alun perin tekemään selviytymispeliä, joka nyt tunnetaan nimellä Fortnite: Save the World. Kehityksen aikana pelisuunnittelijat saivat kuitenkin ajatuksen kopioida PlayerUnknown’s Battlegroundsin (2017) esittelemän battle royale -kaavan, ja tämä sivupolku poiki yhden pelihistorian menestyneimmistä julkaisuista.

Ilmaispelattavan, lukuisille alustoille julkaistun Fortniten tarkoista pelaajamääristä ei ole tietoa, mutta maaliskuussa 2019 peliä oli tiettävästi pelannut 250 miljoonaa ihmistä. Ja kuten Games Industry kertoo, tuotti hittipeli SuperData Researchin mukaan vuonna 2018 peräti 2,4 miljardia dollaria – siis yksinomaan mikromaksuilla.

Fortnitesta onkin tullut melkein synonyyminen battle royalen kanssa, ja se on saavuttanut nopeasti tunnetun aseman populaarikulttuurissa. Peliin viitataan nykyään jatkuvasti, esimerkiksi Avengers: Endgame -leffassa (2019) ja Satuday Night Liven sketseissä. Vain aika näyttää, onko Fortnite tullut jäädäkseen, mutta sen tämänhetkistä asemaa ja menestystä ei voi kiistää.

5) Nintendo Switch

Konsoli-innovaatiot ovat Nintendon vahvinta osaamisaluetta, mutta edellisen vuosikymmenen hittikonsoli Wiitä vuonna 2012 seurannut Wii U jäi melkoiseksi flopiksi. Nintendo kuitenkin vasta käynnisteli moottoreitaan, sillä maaliskuussa 2017 julkaistu Nintendo Switch olikin sitten yhtiön vuosikymmenen saavutus.

Switch ei tullut markkinoille kilpailemaan tehokkuudesta PS4:n ja Xbox Onen kanssa, vaan konsolin valttikortti on hybridinen suunnittelu: laite toimii saumattomasti sekä käsikonsolina että perinteisenä kotikonsolina tv-ruudulta pelattuna. Käsikonsolit ovat suosittuja monissa maissa, etenkin Nintendon kotimaassa Japanissa, ja innovatiivisella suunnittelulla Nintendo onnistui tuomaan konsolin tavallaan kaksille markkinoille samalla kertaa. Eipä ihme, että Time-lehti nimesi Switchin vuoden 2017 parhaaksi laitteeksi.

Switch kärsi alkumetreillä pelipulasta, mutta nykyisin alustalle on jo julkaistu valtava määrä sekä yksinoikeuspelejä että suosittuja käännöksiä. Kuten PS4:n kohdalla, myös Switchin suurimmat menestykset ovat konsolin omia pelejä: Mario Kart 8 Deluxe (2017), Super Smash Bros. Ultimate (2018) ja Super Mario Odyssey (2017) johtavat listaa yli 15 miljoonan myyntiluvuilla. Innovaatiot näkyvät myös peleissä, sillä Switchin kosketusnäyttö ja liiketunnistusohjaimet ovat mahdollistaneet uusia ohjausjärjestelmiä, ja esimerkiksi pahvista koottavat Nintendo Labot.

Itse Switch-konsolia on tuoreimman tiedon mukaan myyty jo yli 41 miljoonaa kappaletta. Vaikka alustan suosio ei Suomessa juuri ole näkynytkään, on Switch jo nyt menestyneempi konsoli kuin esimerkiksi Nintendo 64, GameCube tai alkuperäinen Xbox.

Tänä vuonna Switchistä ilmestyi myös edullisempi, vain käsikonsolina toimiva versio, jonka esittelyn näet alta.

Kolme suurinta ilmiötä

1) Esports

2010-luvun pelimaailmasta on mahdotonta puhua mainitsematta e-urheilua. Esportsista on tullut valtava ilmiö, ja monet suurimmat esports-pelitkin (Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, Overwatch, StarCraft II…) ovat ilmestyneet vasta kuluneella vuosikymmenellä.

Esportsilla on vielä pitkä makta, jos sen halutaan nousevan perinteisen urheilun rinnalle koko kansan ilmiöksi, mutta tänäkin vuonna e-urheilu on jatkanut voittokulkuaan. Kuten Reuters kertoi jo toukokuussa, nousee esportsin liikevaihto tänä vuonna yli miljardiin dollariin, mikä on 27% nousu viime vuodesta. Myös esportsin seuraajien määrän on ennustettu nousevan tänä vuonna 15% edellisestä, eli 454 miljoonaan katsojaan.

Esportsin valtavirtaistumista ovat Suomessa auttaneet etenkin kotimaisten pelaajien suuret saavutukset maailmalla. Voisi ennustaa, että 2020-luvun myötä elektroninen urheilu jatkaa kasvuaan, mutta kuinka pitkälle, sitä on vaikea arvailla.

2) Pelistreamaaminen

2010-luvun uusiin ilmiöihin kuuluu myös pelien streamaus erilaisten sisältöpalveluiden, erityisesti Twitchin, YouTuben ja Mixerin kautta. Vuonna 2011 avautunut Twitch on kiistatta pelistreamaamisen sydän, ja sen tilastot kertovat streamauksen suosiosta: vuonna 2013 palvelusta katsottiin 12 miljardia minuuttia videota, tänä vuonna lukema on Twitch Trackerin mukaan jo 620:ssä miljardissa (artikkelin kirjoitushetkellä).

Pelaamisen katselusta ja suosittujen pelaajien seuraamisesta onkin tullut yksi 2010-luvun pelimaailman tunnusomaisimpia piirteitä. Ninjan, Tfuen ja shroudin kaltaisten pelaajien ympärille on muodostunut fanikulttuuri, ja samalla menestyneimmät streamerit myös osoittavat, kuinka tuottoisaa hommaa pelaaminen voi olla.

Lisäksi pelistreamaamisella on vaikutus jopa itse peleihin: Fortnite ei varmasti olisi saavuttanut vastaavaa suosiota ilman streamereita, ja alkuvuodesta ilmestyneen Apex Legendsin (2019) kohdalla pelijulkaisija maksoi jo suuria summia streamereiden pelisessioista.

Twitchillä on myös oma, suuri pelitapahtumansa TwitchCon, josta Muropaketti raportoi aiemmin tänä vuonna.

3) Indiepelien nousu

Pelien digitaalinen julkaiseminen arkipäiväistyi 2010-luvun aikana, ja samaan aikaan pelikehittäminen on muuttunut helpommaksi ja edullisemmaksi myös harrastajille. Tämä onkin mahdollistanut kukoistukseen nousseen indiepelien kulttuurin, ja pienten pelijulkaisujen räjähdysmäisen kasvun.

Keskeistä roolia näyttelee tietenkin Valven pelikauppa Steam, jonka tilastot myös näyttävät pelijulkaisujen määrän uskomattoman kasvun. Statistan mukaan vuonna 2009 Steamissa julkaistiin 356 peliä, mutta vuonna 2018 määrä oli jo hervottomat 9050. Toki pelejä julkaistaan nykyään kaiken kaikkiaan enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, mutta pienten pelien rooli kasvussa on merkittävä. Vähän jälkijunassa myös konsolit havahtuivat indiepelien nousuun, ja viime vuosina myös PlayStationille, Xboxille ja Switchille on alettu julkaista valtavasti pienempiäkin pelejä.

Parasta indiepelien nousussa on se, että pikkupelit ottavat enemmän riskejä ja ovat monin tavoin kunnianhimoisempia, kuin suuret AAA-pelit, joihin kohdistuu merkittäviä voittotavoitteita. Joukkoon mahtuu tietysti kaikenlaista roskaakin, mutta kukoistavan indiekulttuurin ansiosta olemme saaneet sellaisia helmiä kuin Celesten (2018), What Remains of Edith Finchin (2017) ja Hellblade: Senua’s Sacrificen (2017).

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat